Hlavní navigace

Dovolí Asus přece jen PCI Express 4.0 na deskách platformy B450/X470? Unikl seznam

11. 7. 2019

Sdílet

Před nedávnem jsme tu měli zprávu, že AMD nakonec nepovolí PCI Expres 4.0 s procesory Ryzen 3000 na deskách starších než jen platforma X570. To původně bylo zamýšleno, kvůli potenciálním rizikům se spolehlivostí to ale bylo odvoláno a AMD uvedlo, že finální AGESA/BIOSy na starších deskách PCI Express 4.0 zakážou. Ovšem za touto epizodou to možná ještě není tečka. Vypadá to totiž, že Asus se hodlá zákazu vyhýbat a možná nechá odvážné PCI Express na svých ne-X570 deskách zapnout.  

PCIe 4.0 pro starší AM4 desky zase na stole?

Na Twitteru (zásluhou nám již známého leakera 188/momomo_us) se totiž objevil list z dokumentu pravděpodobně od Asusu, který říká, které desky PCI Express 4.0 umí, a je to minimálně 19 modelů založených na čipových sadách X470 a B450 (těch je víc). Bohužel nevíme, odkud tento list či leták přesně pochází a jak je starý, nicméně to, že se objevuje až teď a s konkrétním seznamem, dává určitou naději, že nepochází ze starší doby před tím, než se AMD rozhodlo, jak se rozhodlo.

Je tedy ještě možné, že Asus nějak politiku AMD partyzánsky obejde. Teoreticky se obě firmy mohly dohodnout, že nakonec výrobci desek zapnutí PCIe 4.0 zkoušet mohou, pokud to bude na jejich triko a v BIOSu bude nějaké varování. Je možné, že AMD prostě stačí mít svou pozici jako oficiální stanovisko, ale bude benevolentní v případném vymáhání tohoto omezení. Zatím každopádně nevíme, jestli se tento krok Asusu opravdu uskuteční a PCI Express 4.0 na X470/B450 bude umožněn, a jestli třeba pak nebude podpora zase odstraněna. Ale je tu zase určitá naděje, že by se s touto funkcí mohla dát na deskách aspoň zaexperimentovat.

Které sloty by fungovaly s vyšší rychlostí?

Dokument neukazuje jenom, pro které desky Asus s podporou počítal nebo počítá, ale přímo u čeho by vám PCI Express 4.0 jel. Obecně je to první slot PCI Epxress ×16 pro grafiku a první slot M.2, jehož konektivita vychází z CPU. Ale nemusí vždy fungovat všechno.

Podpora PCI Expressu 4.0 na deskách Asus dle uniklého slajdu (Zdroj: Momomo_us) Podpora PCI Expressu 4.0 na deskách Asus dle uniklého slajdu (Zdroj: Momomo_us)

Pokud se podíváte nejdřív na desky B450, můžete vidět, že na všech v seznamu by PCI Express 4.0 fungoval u slotu M.2 pro SSD (čtvereček), u nichž by přínosy ostatně byly i největší. U SSD je pravda také docela problém ona poloficiální podpora, protože na disku máte všechna data a případné chyby v komunikaci jsou hodně hrozivá možnost. Na druhou stranu chyby by řadič měl snad detekovat díky ECC přenosů a pokud počítač máte jen na hry, tak vás asi chyby zas tak neděsí.

Corsair MP600 Corsair MP600, SSD s podporou PCIe 4.0

Dražší a lepší desky mohou paradoxně mít nevýhodu

Slot PCI Express ×16 už ale u všech desek fungovat nebude. Tři modely řady „ROG“, která by měla být nejvyšší jakosti, paradoxně PCIe 4.0 pro GPU nezvládnou (označeno křížkem). Jak je to možné, když by kritériem měla být kvalita vodičů, routování a PCB? Bude to asi proto, že tyto desky právě kvůli své vyšší třídě používají nějaké čipy jako jsou opakovače nebo switche pro vylepšení signálu a tyto obvody jsou na cestě mezi CPU a slotem.

Pokud by zde procházely jen „hloupé vodiče“ jako u levnějších desek, může se signál přepnout na režim PCI Express 4.0 a když je jeho kvalita dostatečná, bude to fungovat. Ovšem pokud je v cestě aktivní prvek jako opakovač, ten prostě na novém režimu pracovat neumí a tak je celé spojení natvrdo omezeno na režim 3.0. Proto paradoxně upgrade na novou verzi PCIe 4.0 není možný na luxusnějších deskách, kdežto na nižších se rozběhnout dá. Pokud se podíváte na skupinu desek s čipsetem X470, tak opět tři modely ROG nezvládnou PCIe 4.0 na slotu ×16 pro grafiku. Je to asi ze stejného důvodu, v cestě signálu to budou kazit nějaké aktivní čipy, umístěné tam v dobré víře, že zlepší kvalitu spojení (ale jen v režimu PCIe 3.0) třeba při OC.

Na deskách s čipsetem X470 také nastává další zvláštní případ – u dvou je trojúhelníkem označeno, že slot bude sice umět PCI Express 4.0, ale jen ×8 (což bohužel znamená, že propustnost bude stejná jako s PCIe 3.0 ×16). Zde jsou asi opět na vině aktivní prvky. Na čipsetech X470/X370/X570 je totiž možné rozdělit linky PCIe ×16 na ×8/×8. Pravděpodobně zde dochází k tomu, že s druhými osmi linkami opět interferuje nějaký aktivní prvek na cestě a proto se nedají do slotu nasměrovat v režimu PCIe 4.0.

Asus TUF X470 Plus Gaming Asus TUF X470 Plus Gaming

Podobně je to možná se slotem M.2 na desce TUF X470-Plus Gaming, která jako jediná z Asusových X470 umí PCIe 4.0 ×16 pro grafiku. Ale zase u ní nejde PCIe 4.0 ve slotu M.2 pro SSD, možná je tam zase osazený nějaký PCIe přepínač.

Jak to dopadne, není ještě jasné

Zdá se tedy, že u Asusu by platforma X470 měla co do PCI Expressu 4.0 poněkud omezené možnosti a naopak by si na své přišli majitelé desek s čipsetem B450. Jak už bylo řečeno, zda se tato možnost nakonec pravdu realizuje, teprve uvidíme. Že by to už fungovalo nyní se současnými BIOSy, se nám zatím nepodařilo dohledat, ale zatím asi mělo jen málo uživatelů možnost tyto možnosti s Ryzenem 3000 zkoušet.

I pokud by na podporu nedošlo, je tento slajd zajímavý, protože ukazuje potenciál, který pro zpětnou kompatibilitu možná byl (jestli tedy Asus skutečně tyto desky ozkoušel a nestřílí v tomto seznamu jenom od boku). Snad tedy ještě přijde možnost to třeba s grafikami Navi a již přicházejícími PCIe 4.0 SSD testovat.

Galerie: Desky platformy AMD X570 na Computexu 2019

Byl pro vás článek přínosný?