Hlavní navigace

Velký displej, modulární konektory a grafika vzadu. Asus ukázal desku budoucnosti

29. 5. 2019

Sdílet


Asus naznačuje, že stávající formát ATX je už zastaralý a neodpovídá potřebám moderních herních počítačů. Na Computexu firma představila odvážný koncept Prime Utopia ukazující, jak by základní desky (a skříně) mohly vypadat v budoucnu.

Prototyp desky je kompletně zakrytovaný a podsvícený, což nemá sloužit je jako vizuální pozlátko, ale také to pomůže schovat některé nevzhledné komponenty a kabely. Hlavní změny jsou ale až pod krytem. Slot PCIe pro grafickou kartu se přesunul na zadní stranu, takže dlouhá karta nebude bránit průtoku vzduchu ve skříni a zvyšovat okolní teplotu, ale bude mít vlastní vzduchovou komoru v jiné části skříně. Na záda se přesunul i napájecí ATX konektor pro desku a vodní bloky, které budou chladit patici procesoru a VRM.

Díky přesunutí grafiky se vepředu uvolnilo místo hned pro čtyři sloty M.2 pro rychlá SSD. Utopia také počítá s modularitou I/O konektorů. Na boční straně bude jen několik statických bloků, ale další připojená PCIe linkou půjde dynamicky vyměňovat podle toho, co potřebuje uživatel. Ten si tak přidá další síťovku, více USB, či třeba novější generace daných rozhraní. Zkrátka to, co by jinak musely řešit zvláštní karty.

TIP: AMD odhaluje 7nm Ryzen 3000 s jádry Zen 2

Specialitou je též header Hydra Cortex, ke kterému jde připojit až čtyři ventilátory a který z jednoho místa bude umět regulovat otáčky i řídit LED světla. To vše mimochodem půjde ovládat nebo monitorovat ze sedmipalcového tabletu, který je (odnímatelnou) součástí desky. Dashboard v základu ukazuje nejdůležitější stavové informace, lze skrz něj upravovat nastavení BIOSu/UEFI nebo počítač zapínat a vypínat. Tablet lze uložit do krytu krytu, ale také vytáhnout ven a postavit na stůl. Připojuje se kabelem či přes Wi-Fi.

Kdy a jestli vůbec se Prime Utopia dočká komerční verze, zatím Asus neřekl.

Zdroj: Asus

Byl pro vás článek přínosný?