Hlavní navigace

Asus chystá 32" 4K monitor ProArt s podporou DisplayHDR 600 a Rec.2020 a USB-C

19. 2. 2019

Sdílet

Zajímavý monitor se nyní objevil v katalogu firmy Asus. PO všech různých herních zobrazovadlech s FreeSync/G-Sync přišel zase čas na náročná LCD pro seriózní práci. Asus nyní na svůj web přidal monitor ProArt PA329C, který nabídne vysoké rozlišení na velké úhlopříčce, věrné barvy s HDR a zároveň hardwarovou kalibrací. A také pomůcky jako podporu vstupu a dokování notebooků přes USB-C.

Asus ProArt PA329C má mít úhlopříčku 32 palců, přičemž podle specifikací to má být přesně (81,28 cm), tedy nikoliv častých 31,5". Rozlišení je 3840 × 2160 bodů neboli 4K, což má za výsledek velikost bodu 0,1845 mm. Obrazovka je to typu IPS s matným povrchem, s frekvencí 60 Hz a odezvou ve specifikacích udávanou jako 5 ms. Kontrast je 1000:1, tedy typický pro IPS, a podsvícení neblikavé.

Široký gamut a HDR

Silnou stránkou by mělo být barevné podání. Monitor má 10bitové barvy, interní zpracování v LUT elektroniky je dokonce 14bitové. Gamut je rozšířený: LCD má pokrývat 100 % barevných prostorů sRGB a Rec.709 i 100 % AdobeRGB. Pokrytí prostoru DCI-P3 pro HDR video je o něco menší, jen 98 %. Monitor také podporuje standard HDR10 a rovněž DisplayHDR 600. Jas podsvícení totiž dosahuje špičkově až 600 cd/m² (trvale 400 cd/m²). Monitor podporuje i práci v režimu Rec.2020. Pro ten Asus uvádí 84 %. Je třeba říci, že v jiné části specifikací Asus zase současně mluví o 99,5 % AdobeRGB a 90 % DCI-P3, takže není jasné, jestli ony lepší hodnoty opravdu platí. Jsou ale přímo na první straně velkým místem, což vzbuzuje naděje. Ony nižší možnosti byly možná jen automaticky zkopírované ze specifikací předchozího modelu ProArt PA329Q.

Zároveň by barvy měly být poměrně věrné. Asus jednak slibuje kalibraci přímo z továrny, a to na barevnou odchylku DeltaE

asus proart pa329c monitor jpg Asus ProArt PA329C

USB-C s dokováním, rozbočovačem a čtečkou karet

K počítači se ProArt PA329C dá připojit DisplayPortem 1.2 a rovnou třemi HDMI 2.0 (což se může hodit pro funkce Picture-by-Picture se čtyřmi až UHD vstupy a Picture-in-Picture). Porty podporují HDCP 1.4 i 2.2. Kromě toho je ale možné použít i USB-C k dokování a zároveň připojení notebooku, který může být napájen až 60 W. Zároveň je na toto USB připojení navěšena další výbava – monitor má rozbočovač s celkem pěti porty USB 3.0 typu A a ještě čtečku paměťových karet. Jako dokovací stanice je tedy docela obstojný. Chybí Ethernet, ale monitor má audio výstup a 2× 3W reproduktory.

Stojan umožňuje i pokročilé možnosti polohování – nastavení náklonu, natočení (120°), výšky (13 cm) a také pivot pro vertikální orientaci. Kromě toho se dá také osadit do VESA držáku. Zdá se jinak také, že se dá úplně vypnout – ve stavu „off“ má příkon 0 W, což není vůbec samozřejmé, ani běžné.

Co bohužel zatím nevíme, je cena a datum dostupnosti. Asus zatím jen vložil parametry na svůj web, ale vydání neoznámil. Patrně tedy ještě bude nějaké týdny či měsíce vzdáleno. Cena asi nebude úplně nízká, jelikož jde o jasně profesionální třídu a monitory dovolující hardwarovou kalibraci jsou vždy dražší.

Galerie: Monitory Asus ProArt

Byl pro vás článek přínosný?