Hlavní navigace

Asus prodal už 500 milionů základních desek a slaví 30 let (historie)

9. 6. 2019

Sdílet

Asus (celým názvem AsusTek Computer Inc.) slaví 30 let. Společnost vznikla začátkem dubna 1989 na Tchaj-wanu a má zajímavou historii. Asus totiž založili čtyři inženýři (T.H. Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh a M.T. Liao), kteří předtím odešli z Aceru. Acer zůstává společně s Gigabytem a MSI jejich největším konkurentem (tyhle společnosti jsou o pár let starší) a spolu s Asusem dnes tvoří silnou tchajwanskou hardwarovou čtyřku. Název značky vychází ze slova Pegasus, tedy okřídlený kůň.

Asus vyrábí hlavně hardware – základní desky a grafické karty (od roku 1996) ale doplnily notebooky, monitory, síťové prvky a smartphony. Jejich prvním produktem ale byla základní deska, tehdy ještě pro procesor Intel 386 a ve spolupráci s Intelem. Hned ta další deska, pro procesor 486, už ale byla zcela v režii Asusu.

Zatímco základní desky vyrábí Asus od počátku, do smartphonů se pustil až v roce 2014. První generaci ZenFonů označoval číslem, které ale tehdy znamenalo velikost úhlopříčky. Asus stojí i za tabletem Google Nexus 7. U notebooků je Asus nejznámější ultrabooky ZenBook, ale nejvíce je vidět v gamingu a herních počítačích.

historický notebook Asus historický notebook Asus

První základní deska ISA-386C (zdroj: Vogons.org)

První grafická karta Asus 375

Asus Zenbook UX21e: První Zenbook

Pro herní prvky založil Asus v roce 2006 značku Republic of Gamers. Patří k několika málo firmám, které vyrábějí dokonce herní smartphone (ROG Phone). V Asusu mají původ dnes samostatné značky ASRock, Pegatron, ASmedia či Asustor.

Z našeho pohledu jsou tchajwanské hardwarové značky pořád významější než ty čínské. Pokud si projdeme jejich seznamy na Wikipedii a vybereme jen ty u nás známé, tak rozložení sil je celkem jasné:

Tchaj-wan: Acer, Asus, Adata, AOC, Apacer, Asrock, AU Optronics, BenQ, Cooler Master, D-Link, Foxconn, FSP, G-Skill, Gigabyte, Lian-Li, MediaTek, MSI, QNAP, Realtek, Silicon Power, SilverStone, Synology, Transcend, TSMC, UMAX, VIA, Zyxel.

Čína: HiSense, Huawei, Honor, Lenovo, TCL, Changhong, Meizu, TP-Link, Xiaomi, ZTE.

K výročí představil Asus kampaň nazvanou 30 let spolu, kde vybízí uživatele, aby se podělili o svůj příběh s produkty Asus, případně aby si zahráli kvíz s tématikou stavby vlastního počítače.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.