Hlavní navigace

Asus Rampage Extreme: 610 MHz na FSB

18. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za co tolik zaplatíte?

Základní deska Asus Rampage Extreme má několik vlastností, které nenajdete na žádné jiné desce. Mezi ně patří například systém několika tlačítek pod spodním PCI slotem, jimiž můžete za chodu počítače měnít napětí, frekvence nebo otáčky větráků, či sledovat systémové údaje. K tomu všemu budete kromě tlačítek potřebovat i externí displej, který u desky najdete také.

Další specialitou této desky je systém chlazení. V tomto směru Asus nenechává nic náhodě a pokud nefandíte vodnímu chlazení, můžete vodní blok nahradit pasivem s heatpipe. Vysoký červený pasiv pak můžete namontovat místo menšího na napájecích mosfetech.

Podobně jako u desek MSI, najdete i u Asusu zvukovou kartu honosící se logy X-Fi. Narozdíl od zvukovek u MSI však pod kapotou nenajdete čip Creative, ale ADI2000B. Zvukovka tak není standardu EAX 5.0, ale pouze EAX 4.0.

Na ceně základní desky se také podílí použitá čipová sada, kterou je v tomto případě Intel X48. Jedná se tedy o nejvyšší řadu, která narozdíl od velmi oblíbené sady P45 podporuje CrossFire v režimu 16 + 16.

 

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, základní info

Vysoká cena této desky je ospravedlňována mimo jiné i velmi bohatým příslušenstvím. Tomu je věnovaný poměrně velký samostaný box, který je doslova napěchován.

Pro sledování teplot libovolných komponent máte k dispozici tři teplotní čidla. Nezapomnělo se ani na stíněnou zadní záslepku, Q-konektory nebo pásky pro stahování kabelů.

V příslušenství dále najdete zadní USB/FireWire modul, přídavný větrák na mosfety, fitinky pro zapojení vodního chlazení, externí POST dipslej a nezbytné datové kabely.

Jak jsem již naznačil v úvodu, u desky najdete i dva vělké pasivy, První nahrazuje vodní blok na severním můstku, druhý pak můžete namontovat místo menšího pasivu na napájecích mosfetech.

Místo integrovaného kodeku zde najdete samostatnou kartu do PCI Express slotu. Pod krytem se nachází čip ADI 2000B, který je X-Fi kompatibilní. Podporuje však jen EAX 4.0.



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Hned na první pohled je vidět, že je deska doslova napěchována k prasknutí. Mohutné pasivy, ani řada integrovaných komeponent se ale nepodepsala na velmi dobrém rozložemí.

Zadní blok konektorů vypustil PS/2 konektor pro myě, který nahradil dvěma USB. Toto řešení je velmi povedené, zejména s ohledem na stále se rozrůstající počet USB zaříení. Mezi konektory najdete i velmi užitečné tlačítko pro vymazání nastavení BIOSu.

Asus u této desky používá šestnáctifázové napájení, které se dozajista podepisuje na velmi dobrém přetaktování.

 

Rozmístění paměťových slotů je vynikající. Dvojice slotů jsou od sebe mírně odskočeny, takže nedochází k takovému zahřívání při osazení čtyř modulů. Krom toho zde najdete celkem osm SATA konektorů, dalších šest USB a jeden FireWire konektor.

Přední konektory nejsou barevně označeny, ale dostanete k nim násadu v podobě Q-konektorů. Tlačítky můžete desku za chodu přetaktovat nebo přepínat meiz nejrůznějšími systémovými údaji na přídavném displeji.

Na desce najdete hned dva přídavné SATA/IDE řadiče, dva BIOSy, FireWire nebo dvě síťovky. Malý čip s označením EPU řídí efektivnější provoz desky.

 

Systém chlazení

Systém chlazení

Velmi originální je u této desky systém chlazení. Deska je doslova poseta pasivy, které nesídlí jen na mosfetech a čipové sadě, ale dokonce i na napájecích obvodech pro paměti. Vodní blok na severním můstku můžete vymenit za velký pasiv s heatpipe, stejně jako menší pasiv na mosfetech.

 Výměna chladičů je velmi jednoduchá - vodní blok i psaiv na mosfetech jsou přichyceny dvěma šrouby.

 Na desce najdete také nezvykle vysoký počet konektorů pro chladiče - celkem osm. Čtyřpinový je ale pouze jeden.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Po stiknutí tlačítka Delete při náběhu počítače na vás čekají doslova orgie v taktování. Jako první položka se vám v BIOSu ukáže Extreme Tweaker, který si označení Extreme naprosto zaslouží. Méně zkušení overclockeři mohou zkusit své štěstí při taktování pomocí položek CPU Level Up a Memory Level Up, které automaticky zvednou nastavení na úroveň zvoleného modelu procesoru či paměti.

Rozsahy frekvencí i napětí jsou skutečně úctyhodné, stejně jako možnosti taktování pamětí. Nechybí ani nastavování FSB Strap, přičemž i automatika funguje velmi dobře.

V BIOSu také nyní zapínáte podporu EPU II, respektive zvolíte, jestli mají pracovat všechny fáze na plný výkon, nebo zda je má korigovat automatika. Kromě toho máte možnost ovlivnit nepřeberné množství napětí nebo zapnout Load-Line Calibration, která může vylepšit přetaktování procesoru.

Z následujících položek BIOSu stojí za zmínku nabídka Advanced, kde můžete pod položkou Other Configuration nastavit chování desky při nezdařeném taktování a zobrazování informací na přídavném LCD displeji. Na desce jsou osazeny dva BIOSy, přičemž můžete nastavit, zda má být bootováno vždy z prvního, nebo při nezdaru i ze záložního.

Pod záložkou Power najdete velmi podrobné informace o napětí, teplotách a otáčkách všech připojených větráků. V položce Fan Speed Control pak můžete navíc korigovat otáčky clekem šesti větráků.

Ze zbývajících položek ještě stojí za zmínku inovovaný O.C. Profile Configuration, kde si nyní můžete jednotlivé profily pojmenovat podle svého.

 

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

EPU a ExpressGate

EPU – stále se zlepšující

Nedílnou součástí posledních desek Asusu je spořící funkce EPU Six Engine. Se stejnou verzí, jako na této desce, jste se již mohli setkat na dříve testované Asus P5Q Deluxe nebo Asus P5QL. Oproti nim ale  používá Rampage Extreme šestnáctifázové napájení, což by se mělo teoreticky odrazit na výkonu této funkce.

Ke zprovoznění EPU potřebuje mít deska pod Winows nainstalovaný AI Suite a ovládací aplikaci. V BIOSu musí být všechny položky nastaveny na automatiku, stejně jako u jiných desek. V nové verzi ovládací aplikace pak můžete nastavovat i úroveň šetření, kterou provádíte nastavením maximálního ponížení výkonu procesoru. Procesor můžete omezit až na 50 % jeho výkonu, což se pak odráží na jeho frekvenci i napětí. Bohužel do ovládací aplikace stále nebylo začleněno tlačítko, které by umožňovalo náběh počítače již se zapnutým EPU. Takto si jej musíte pokaždé spouštět manuálně přepnutím páky od režimu Auto.

V tomto případě nebylo EPU tak efektivní jako na jiných deskách tohoto výrobce, nehledě na to, že bude asi jen málo uživatelů, kteří by takovou desku nechali bez přetaktování, při němž funkce EPU zapnout nejde. Nasazení EPU na tuto desku je tak trochu rozporuplné.

 

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

 

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

K testování základních desek používáme také ustálenou sestavu testů, které desky prověří po všech stránkách.

Jak sami vidíte, testy se dají rozčlenit do několika základních kategorií:

•    Testy procesoru a paměti
•    Testy propustnosti rozhraní
•    Testy grafiky
•    Práce s multimédii

Do testů procesoru a vůbec celkové propustnosti systému lze počítat i všechny herní testy v nízkém
rozlišení, kde se hry škálují právě podle výkonnosti procesoru a nikoli grafické karty. Více o tom ale v samostatné kapitole.

Přetaktování

Přetaktování

Bohatý BIOS sliboval velmi dobré možnosti pro taktování, které se následovně i projevily. U obou procesorů jsem dosáhl nejvyšších hodnot FSB ze všech doposud testovaných desek. U čtyřjádrového Q6600 jsme bez zvedání napětí dosáhl na velmi pěkných 465 MHz. Po osazení dvoujádrového C2D E8500 jsem se ale pustil i do zvedání napětí na čipsetu dalších komeponentách, což přineslo rekordní výsledek na FSB - 610 MHz. Při samotném procesu taktování navíc deska velmi ochotně nabíhala při jakémkoli nastavení, což také nebývá pravidlem.

Nyní si můžete prohlédnout nárůst výkonu v PCMarku Vantage při přetaktování Q6600 na 3,33 GHz.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací a pak i při přetaktování. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz i při přetaktování na 3,33 GHz (9× 370 MHz). Frekvence 3,33 GHz byla stanovena tak, aby ji bylo možné dosáhnout na doufám všech základních deskách, tedy i těch, které nejsou přímo určené k přetaktování.  Při přetaktování je zvednuté i napětí procesoru na 1,475 V, aby se ukázalo, jestli se nebude deska přehřívat a jak vysoké teploty se při tomto nastavení naměří. Za normálních podmínek by procesor mohl na této frekvenci běžet s podstatně nižším napětím. V tomto případě se však přetaktování nekonalo a tak zde najdete pouze výsledky na základní frekvenci.

 Při testech procesoru a paměti deska nezklamala a předvedla na základní frekvenci velmi vyrovnané výkony.

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Do těchto testů zahrnuji propustnost SATA a USB rozhraní měřenou HD Tachem na interním a externím pevném disku a kvalitu integrované zvukové karty měřenou pomocí RightMark Audio Analyzeru a hlavně nově pomocí zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29.

V propustnosti SATA a USB rozhraní se překvapení nekonalo a deska dopadla stejně jako ostatní desky s moderními čipovými sadami pro procesory Intel.

K základní desce je dodávána přídavná zvuková karta honosící se označením X-Fi. Nicméně proslulý čip od Creative na ní nenajdete, pod kapotou se ukrývá ADI 2000B. Zde je tak patrný rozdíl oproti přídavným zvukovkám u desek MSI, které skutečně čip Creative mají a podporují tak EAX 5.0 místo 4.0 u této karty. V grafech najdete tuto kartu porovnanou právě s nedávno testovanou zvukovkou od desky MSI. Rozdíly najdete také v menším odstupu signálu od šumu nebo dynamickém rozsahu.

 


Dynamický rozsah


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály


Frekvenční rozsah


Harmonické zkreslení

Testy grafiky

Testy grafiky

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili v nejnižším možném rozlišení (nejčastěji v 640 × 480) bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vysokém rozlišení 1 600 × 1200 nebo 1 280 × 1 024 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním.

Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

V grafických testech si deska vedla skutečně nadprůměrně. Ani v jedné hře jsem nezaznamenal výraznější pokles oproti konkurenci, naopak v řadě testů dopadla deska nejlíp ze všech.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří v prvé řadě kódování videa do DivX a XviD. Zatímco DivX ve verzi 6.8 podporuje vícevláknové zpracování, a výsledky se tak neškálují jen podle frekvence procesoru ale i počtu jeho jader, XviD ve verzi 1.11 zatím stále zvládá pouze jednovláknové zpracování. Výsledky v XviD tak čistě záleží na frekvenci procesoru a jeho schopnostech. Již sice uvolněný XviD ve verzi 1.12, který vícevláknové zpracování podporuje, nicméně je stále nestabilní, a proto jej pro testování nepoužívám.

Do této části se pak jistě řadí i kódování do MP3 pomocí lame 3.97. Převáděn je v tomto případě 200MB WAV soubor. Posledním testem v této kategorii je pak provádění grafických operacích v Paint.NET. Při tomto testu se měří, za jak dlouho dokáže systém požadovaný sled úkonů provést.

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Chlazení této desky prokázalo při měření svou velkou robustnost. Teploty byly velmi vyrovnané a to i po přetaktování. Při měření navíc byl osazen jen vodní blok a menší pasiv na mosfetech.

Spotřeba v zátěži mne velmi mile překvapila, protože byla oproti konkurenci o poznání nižší. Př tomto měření navíc nejsou aktivovány kvůli přetaktování šetřící funkce. Také bez zátěže na tom byla deska velmi dobře a hodnoty na wattmetru ukazovaly podstatně nižší čísla než u podobně orientované konkurence.

Dodávané aplikace

Dodávané aplikace

Asus nenechal nic náhodě ani v případě softwarové výbavy. K základní desce dostanete řadu aplikací pro zpracování videa a fotografií. Mimo to u desky najdete i 3DMark06 nebo Kasperski antivirus.

Asus ale kromě aplikací třetích stran dodává i řadu užitečných nástrojů vlastních. Ty nejzajímavější se ukrývají za označením AI Suite. Pokud jej spustíte, zobrazí se základní okno, které slouží zároveň jako rozcestník pro přetaktování procesoru, paměti nebo řízení otáček větráků. Aplikace jsou přehledné a pěkně grafiky zpracované. Co do taktování – můžete měnit frekvenci FSB i násobič.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Na závěr mi nezbývá než konstatovat, že se Rampage Extreme Asusu zkrátka velmi povedla. Rozložení komponent, chlazení, možnosti taktování, vše je zvládnuto na jedničku. Jediným vážným nedostatkem se může zdát jen vysoká cena, kvůli které si tuto desku budou moci dovolit jen skuteční nadšenci. Na druhou stranu je však třeba říct, že za své peníze dostanou velmi kvalitní desku, která jim umožní vymačkat z osazených komponent skutečné maximum.

Při mačkání maxima se mi podařilo např. zvýšit frekvenci FSB z původních 333 MHz až na velmi vysokých 610 MHz. Při taktování mi však velmi vadilo nezobrazování výsledné frekvence po změně FSB. Kromě této drobnosti však není v BIOSu nic, co by zde scházelo.

A i díky tomu a všem předcházejícím vlastnostem jsme se v redakci rozhodli udělit této desce ocenění We want it.

+ rozložení komponent
+ možnosti taktování
+ vynikající chlazení
+ FSB až 610 MHz
+ bohatá výbava a příslušenství

- vysoká cena
- nezobrazuje při taktování frekvenci CPU v BIOSu
- zvuková karta nepodporuje EAX 5.0

Za zapůjčení základní desky Asus Ramapge Extreme děkujeme společnosti společnosti Asus

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Byl pro vás článek přínosný?