Hlavní navigace

Asus Rampage V Extreme: stále ta nejlepší základní deska pro Haswell-E?

15. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová Rampage ve své nejlepší formě

Posledně jsme v recenzi měli speciální model od společnosti Gigabyte, který byl zaměřený z největší části na extrémní přetaktování (viz Gigabyte X99-SOC Champion: specialista pro extrémní přetaktování). Jak jistě mnoho z vás ví, Asus je v této oblasti obrovským konkurentem a často se overclockeři těchto dvou společností bijí o světové rekordy velmi těsně.

Asus však čistě model pro přetaktování nemá a tak obohacuje převážně nejvyšší desky řady Republic of Gamers všemi možnými fíčurami. Tím však výrobce kombinuje herní model a model pro přetaktování, což je třeba oproti Gigabyte, MSI i ASRocku velký rozdíl, jelikož všichni tito výrobci mají jednotlivé větve oddělené.

 

Do testu jsme obdrželi vskutku extrémní základní desku Asus Rampage V Extreme. Tradičně spadá do série Republic of Gamers a nabízí bohatou výbavu a velké množství vychytávek.

Představení

Design desky se nese v běžném kabátu ROG, tudíž v černo-červené barevné kombinaci. Na první pohled je patrné, že Rampage V Extreme je formátu E-ATX, tudíž si při její koupi musíte dávat pozor, aby se vám vměstnala do skříně, což je například u Fractal Design Define S problém, jelikož desku jednoduše neosadíte.

Asus Rampage V Extreme
Asus Rampage V Extreme

Osazení slotů napovídá, že tento model počítá i s těmi nejnáročnějšími konfiguracemi v podobě i čtyřech grafických karet. Pokud budete mít procesor se 40 linkami (5960X, 5930K), bude rozložení slotů 16/8/8/8 linek. V případě třech karet 16/8/8 a v případě dvou karet 16/16. Prostřední dlouhý slot PCIe ×16 je ve verzi 2.0 a má pouhé čtyři linky.

V případě tohoto slotu platí navíc ještě další omezení, jelikož je vyveden z čipsetu. Sdílí totiž linky s řadičem pro konektory USB3_E910, slotem PCIe ×1 a konektorem SATA Express_E1. Pokud do něj tedy osadíte kartu využívající všechny čtyři linky, zmíněné konektory přestanou být funkčními.

Poslední slot PCIe ×16 rovněž sdílí své linky s dalším slotem. V tomto případě jsou však jen čtyři (z osmi) a je to se slotem M.2. Pokud tedy budete mít osazeno SSD v M.2, bude mít poslední slot k dispozici pouze čtyři linky.

Je mi záhadou, proč Intel i u takovéto platformy stále tolik omezuje počet linek PCIe v čipsetu a výrobci kvůli tomu musí u desek zavádět podobné omezení.

Asus Rampage V Extreme

K dispozici je celkově dvanáct konektorů SATA 6 Gb/s, kdy funkčnost dvou zprostředkovává řadič ASMedia. Tyto dva konektory slouží zároveň i jako SATA Express. Další SATA Express je ze dvou konektorů přímo z čipsetu. O možnosti připojení úložišť se tedy rozhodně nemusíte bát.

Asus Rampage V Extreme Asus Rampage V Extreme

O regulaci napájení procesoru se stará osmifázová a plně digitálně řízená kaskáda. Asus je dalším výrobcem, který se připojil k využívání integrovaných obvodů PowIRStage od společnosti International Rectifier. Za tenhle krok rozhodně chválím, jelikož je to pro napájecí kaskády desek v dnešní době nejlepší volbou, minimálně z těch, co se běžně používají.

Chlazení napájení je dostatečné, ani při nejvyšší zátěži a přetaktování procesoru jsem nenaměřil teplotu vyšší než 46 °C. Ale samozřejmě vždy záleží na situaci, kde máte základní desku umístěnou, jaký máte průvan ve skříni, apod.

Asus Rampage V Extreme Asus Rampage V Extreme

Čipset chladí samostatný pasiv nacházející se hned vedle slotů PCIe. Výškově do jejich profilu nijak nezasahuje, tudíž ani nenastane kolize s například grafickou kartou. 

Asus Rampage V Extreme

Ač se jedná převážně o „herní“ základní desku, Asus zvolil pro obsluhu gigabitového ethernetu síťový čip od Intelu, konkrétně model I218V, což je velmi dobrá volba a porovnatelná s těmi nejlepšími aktuálními Killery od Qualcommu, podle Asusu i dokonce mnohem lepší, jelikož zatěžuje méně procesor.

Asus Rampage V Extreme

Slot M.2 je napojen přímo na sběrnici PCIe a neumožňuje provoz v režimu SATA. Je připojen čtyřmi linkami a může tak dosahovat propustnosti až 32 Gb/s. 

Asus Rampage V Extreme

Samozřejmostí je bohatá výbava pro přetaktování a to i v té extrémní podobě. Kromě tradičních tlačítek, měřících bodů a další konektorů je k Rampage V Extreme přibalena i jedna specialita. Tou je OC panel, což je jakýsi ovladač, pomocí nějž můžete jednak sledovat všechny možné napětí, teploty nebo otáčky ventilátorů, ale také nastavovat frekvence a napětí. To se hodí obzvláště u extrémního přetaktování, jelikož nemusíte zatěžovat systém dalším softwarem, který by mohl způsobit nestabilitu a jednoduše frekvenci zvyšujete pomocí OC panelu.

OC panel má i možnost ovládat napětí některých grafických karet Asus, pokud k nim připájíte káblíky. K dispozici jsou rovněž čtyři konektory pro ventilátory s PWM regulací nebo dvě teplotní čidla typu K, které můžete připojit pro měření teplot při extrémním přetaktování. Nemusíte jej mít jen tak volně položený, ale umožňuje i umistění do 5,25" pozice přes redukci, kterou rovněž naleznete v příslušenství.

Asus Rampage V Extreme
Asus Rampage V Extreme

Asus Rampage V Extreme Asus Rampage V Extreme Asus Rampage V Extreme

Pěknou ukázku toho, jak se dá OC panel využít při přetaktování, natočili kolegové z magazínu Hardware.info.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Zadní panel je vybaven velmi bohatě. K dispozici je celkem deset portů USB 3.0 a dva porty USB 2.0. Tři zlaté konektory jsou pro anténu WiFi. To může, materiálů Asusu, dosáhnout přenosové rychlosti až 1300 Mb/s.

Tlačítka nalevo slouží pro obnovení nastavení BIOSu do výchozích hodnot a pro USB BIOS flashback, kdy můžete BIOS přeflashovat i bez osazeného procesoru, operační paměti a dalších důležitých komponent, stačí pouze napájení a flash disk s BIOSem.

Asus Rampage V Extreme

Specifikace

Asus Rampage V Extreme 
podporované procesory Intel Haswell-E
patice LGA 2011-3
čipová sada Intel X99
operační paměť DDR4 2133–3300 MHz
počet paměťových slotů/maximální velikost 8/64
druhy napájecích konektorů 1× 24pin 1× 8pin 1× 4pin
formát E-ATX
zvukový kodek Realtek ALC1150
počet zvukových kanálů 7.1
síťová karta/čip 1× 1 Gb/s, Intel I218V
PCI-Express sloty 5× PCI-E ×16, 1× PCI-E ×1
PCI sloty ne
USB 2.0 2 na zadním I/O panelu, 4 rozšiřující
USB 3.0 10 na zadním I/O panelu, 4 rozšiřující
SATA 12× SATA 6 Gb/s (2× SATA Express), 1× M.2
PATA ne
FDD ne
příslušenství 10× SATA kabel, manuály, instalační CD/DVD, zadní plechová záslepka, SLI a CrossFire můstky, Q-konektor, 3× teplotní čidlo, štítky na kabely, WiFi anténa, visačka na dveře, X-Socket 2, OC panel, redukce na OC panel do 5,25" pozice
 
cena [Kč] 12 500

Nová Rampage ve své nejlepší formě

Provozní vlastnosti, přetaktování, propustnost USB 3.0 a ethernetu

Provozní vlastnosti, přetaktování, propustnost USB 3.0 a ethernetu

České zastoupení společnosti Intel nám na testy základních desek poskytlo procesor Intel Core i7-5960X, za což děkujeme.

Testovací sestava
procesor Intel Core i7-5960X/5930K
základní deska dle testu
grafická karta Gigabyte GeForce GTX 470 SOC
operační paměť Corsair Vengeance LPX 2800 MHz CL16
pevný disk Kingston HyperX Fury 240 GB
zdroj Corsair RM550, Antec HCP-1200
chladič NZXT Kraken X41
operační systém Windows 8.1 Professional, 64bit
ovladač grafické karty GeForce Driver 347.88 WHQL

Pro měření spotřeby jsme použili 550W zdroj Corsair RM550, který se k takové sestavě hodí mnohem více. K testům přetaktování poté pro jistotu používáme 1200W zdroj Antec HCP-1200.

 

Teploty

Teplotu pasivů měřeníme kontaktním termometrem Voltcraft PL-120 T2, abychom se tak případně vyhli nepřesným měřením bezkontaktními teploměry na lesklých plochách.

Jako zátěžový test pro chlazení desky posloužilo přetaktování Core i7-5930K na 4,5 GHz při 1,35 V, kdy byl odběr v plné zátěži ze zásuvky okolo 400 W a naprostou většinu energie spotřebovával právě procesor.

Teploty jsou u Rampage V Extreme slušné. Samozřejmě záleží vždy na tom, kde budete mít komponenty umístěny, jaký budete mít ve skříni průvan, apod., ale snad v žádné běžné situaci by nemělo dojít k přehřívání.

Přetaktování

K testům přetaktování jsem využil dvou procesorů, osmijádrového Core i7-5960X a šestijádrového Core i7-5930K. Bohužel 5960X není zrovna povedeným kouskem a byl jsem schopen jej s rozumnými teplotami provozovat maximálně na zhruba 4350 MHz, což nakonec nemělo smysl jako ukázku přetaktování prezentovat.

Naopak u 5930K vím, že se jedná o lepší kousek, který je na tom minimálně v extrémním přetaktování velmi dobře. Současné šestijádrové a osmijádrové procesory je bohužel velký problém při vysokém přetaktování uchladit, jelikož jejich spotřeba razantně stoupá a i vodní all-in-one chlazení NZXT Kraken X41 mělo co dělat.

Nečekalo mě žádné překvapení. Při přetaktování současných procesorů jsou právě ony jasným limitem. Jestli je pro přetaktování lepší ta nebo ona základní deska, se většinou ukáže až při extrémním přetaktování s kapalným dusíkem.

Porovnám-li výsledky pod kapalným dusíkem, jsou na tom všichni výrobci velmi podobně, tudíž jde vidět, že si všichni na těch nejlepších deskách dávají záležet, jelikož není v přetaktování žádný jasný vítěz.

 

USB 3.0

K měření rychlosti čtení na portu USB 3.0 využíváme externí SSD Transcend ESD200.

Ethernet

Při ověřování propustnosti ethernetu jsem opět změřil jen několik hodnot, u kterých jsem došel k závěru, že se výsledky oproti předchozím naměřeným liší velmi málo a dají se považovat víceméně za chybu měření. V grafech síťovku Intel I218V (osazena i na Rampage V Extreme) zastupují desky Asus Z97-A a MSI Z97 MPower Max AC.

Závěr

Závěr

Asus Rampage V Extreme je momentálně asi tím nejlepším, co pro procesory Intel Haswell-E můžete pořídit. Kombinuje velmi bohatou výbavu s velkým množstvím všech možných fíčur, špičkovou kvalitu a výborné možnosti přetaktování.

 

Stinnou stránkou je samozřejmě cena. Asus si nechává za aktuální Rampage řádně zaplatit, jelikož vás přijde na zhruba 12 500 Kč (verze s USB 3.1 stojí necelých 13 000 Kč). V porovnání s konkurencí není však cena nijak přemrštěná. MSI X99A Gaming 9 ACK stojí pouze o pár stovek méně, ale má také o něco méně bohatější výbavu.

ASRock, Gigabyte i MSI mají několik samostatných herních modelů a několik modelů určených vyloženě na přetaktování, příklady: ASRock X99 OC Formula, Gigabyte X99-SOC Champion, Gigabyte X99-SOC Force, MSI X99 MPower a MSI X99 XPower. Asus jako jediný kombinuje herní a OC desku do jedné, což je svým způsobem unikátní. Pokud si však pamatujete dřívější doby, bylo tomu tak vždy a evidentně se tahle strategie daří.

Asus Rampage V Extreme

Co asi nejvíce na celé desce oceňuji, není ani tak deska samotná, jako spíš příslušenství v podobě OC panelu a snaha odlišit se. Je to přidaná hodnota, kterou nikdo jiný z výrobců (zatím) nemá. Pro běžné lidi asi nebude nijak extra využitelný, avšak v dnešní době, kdy se většina desek od sebe téměř vůbec neliší, je vždy dobré přinést něco jiného. Podobně to dělá třeba Gigabyte se svými deskami z OC série, kdy mají vždy jeden levnější model ořezaný o „zbytečnosti“ (nabídne jen základní počet všech možných portů, nemá WiFi, apod.), který ale klade důraz na extrémní přetaktování a daří se to.

Asus Rampage V Extreme

Asus Rampage V Extreme je deska, o které si snad naprostá většina nadšenců řekne „To bych chtěl“. Jestli Asus něco umí velmi dobře, potom to rozhodně jsou modely ze série Republic of Gamers a mně nezbývá, než jí tak udělit ocenění We want it!

 

Za zapůjčení základní desky Asus Rampage V Extreme děkujeme společnosti Asus

Za zapůjčení externího SSD ESD200 děkujeme společnosti Transcend

Za zapůjčení procesoru Intel Core i7-5960X děkujeme českému zastoupení společnosti Intel

Za zapůjčení dalších testovacích komponent děkujeme společnostem Kingston, CorsairAntec a Noctua

Byl pro vás článek přínosný?