Hlavní navigace

Asus ROG Phone 5 Pro: herní konzole s funkcemi telefonu (minirecenze)

7. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Tohle je asi nejlepší mobil pro hráče, jaký si dnes můžete pořídit. Dalo by se možná i říct, že jde spíš o herní konzoli s funkcí volání, ale přeci jen je to stále hlavně smartphone. Asus jej ale vybavil velmi herně.

Za výkonem stojí Snapdragon 888, grafické jádro Adreno 660 a až 18 GB operační paměti. V balení dostanete přicvakávací ventilátor (AeroActive Cooler 5) a dokoupit jde další herní příslušenství. ROG Phone 5 je dostupný ve třech verzích (základní, Pro a Ultimate). Základ verzi pořídíte za 21 tisíc (8+128 GB), Ultimate za 35 tisíc. Verze Pro se u nás zřejmě prodávat nebude, ale liší se v podstatě jen velikostmi pamětí. Smartphone po zapnutí kromě úvodní animace přehraje zvuk podobný „tasení meče“.

Telefon má 6,78" displej, ale taky tlustší rámečky. V jedné ruce je tak velký a těžký, což mu na rozdíl od běžných smartphonů nelze zazlívat. Je třeba si uvědomit, že držíte herní zařízení. Tomu odpovídá i rozmístění ovládacích prvků. Na spodní straně najdete nabíjecí port USB-C 3.1 spolu s jackem, ale stejný port (tentokrát ve specifikaci 2.0) je i na levém boku. Tlustší rámečky jsou zde kvůli lepšímu úchopu, kdy tolik nehrozí, že byste si něco zmáčkli omylem, ale i kvůli přední kameře, která tak nemusí být ve výřezu. Jack je zde zase kvůli tomu, že u bezdrátových sluchátek by mohlo hráčům vadit zpoždění zvuku. V minulé generaci totiž chyběl. Ventilátor AeroActive Cooler 5 se prodává samostatně za 1600 Kč, byť v testovací sadě byl přibalený.

Nacvakávací ventilátor padne doprostřed zad, kde se připojí ke konektoru vedle bočního USB-C. Kromě toho, že telefon během zátěže trochu ochlazuje, jsou na něm dvě další tlačítka a výklopný stojánek. Nabíječka dodává až 65 W a má opletený USB-C kabel.

Na těle se nacházejí ještě další nenápadná tlačítka, jež byste možná přehlédli. Pokud telefon držíte na šířku, tak ukazováčky mohou na boční (nyní horní) straně poklepávat na senzorové plošky (Air Triggers). Fungují na tlak a představují další způsob, jak ovládat mobilní hry. Další dva „swajpovací“ ovládací prvky jsou na zádech a dvě tentokrát fyzická tlačítka získáte připojením ventilátoru AeroActive.

Potažením zleva otevřete i během hry portál Game Genie s možností nastavit obnovovací frekvenci, nenechat se rušit příchozím hovorem
Potažením zleva otevřete i během hry portál Game Genie s možností nastavit obnovovací frekvenci, nenechat se rušit příchozím hovorem
Výběr titulů podporujcích 144 Hz či Air Triggers
Výběr titulů podporujcích 144 Hz či Air Triggers

Telefon je bytelný, chrání jej hliníkový rámeček okolo celého těla a odolné sklo je i na zádech. Výbavu doplňuje čtečka otisků v displeji, slot na dvě nanoSIM a Wi-Fi 6E. Bluetooth má podporu aptX HD. Nad displejem je pak užitečná notifikační dioda. ROG Phone má také perfektní zvuk. Reproduktory jsou sice stavěné na hry, ale i hudba z nich zní mnohem lépe než z jakéhokoliv současného smartphonu.

Dva režimy na výběr
Dva režimy na výběr

Na zádech má telefon druhý malý PMOLED displej. Ten se dá používat pro zobrazení času, úrovně nabití nebo třeba upozornění na příchozí hovor. Systémové notifikace (kromě hovoru) ale už nezvládne.

Displej

Hlavní displej je AMOLED s rozlišením Full HD+ a frekvencí 144 Hz. Ta se dá nastavit i nižší, případně nechat výběr na automatice. Vzorkovací frekvence snímání dotyku je dokonce 300 Hz. Displej kryje ochranné sklo Corning Gorilla Glass Victus. Nadstavba nabízí i tmavý režim.

Rozsah jasu jsem naměřil 4,7 až 577 nitů. Maximální jas je tedy velmi dobrý, ale ten minimální rozhodně není na čtení nebo hraní po tmě. Výrobce udává maximální jas ještě o dost vyšší, ale to už závisí na tom, jak velkou plochu zabírají světlé odstíny.

Režim výchozí
Režim výchozí
Režim standard
Režim standard
Režim kino
Režim kino

Displej má pět barevných režimů (včetně filmového) a upravit můžete i teplotu barev, která má ale jen zanedbatelný vliv. Výchozí barevný režim má velmi studené barvy, standardní režim je už vyvážený, ale s úzkým gamutem. Nejlepší výsledek podává stejně jako u televizorů filmový režim, který poskytuje vcelku vyvážené barvy (byť stále s potlačenou červenou složkou) i širší gamut.

Asus ROG Phone 5 recenze screen6 Režimy obrazu
výchozí
výchozí
standardní
standardní
kino
kino

Výdrž

Akumulátor má kapacitu 6000 mAh a ve skutečnosti jde o dvě spojené baterie. To by mělo znamenat i velmi rychlé nabíjení a v našem případě jsem se za půl hodiny dostal na 67 %. Správce baterie je velmi propracovaný a umožňuje nastavit třeba šetrné nabíjení přes noc s maximální úrovní na 80 či 90 %. Telefon nemá bezdrátové nabíjení.

Asus ROG Phone 5 recenze12

Video zvládne přehrávat přes 20 hodin a až do vybité baterie drží plný jas. Nevýhodou vybití do nuly je fakt, že po připojení k nabíječce ještě pár minut nepůjde telefon zapnout. Při běžném používání se zapnutým režimem vysokého výkonu vydrží pořád skvělých 11 hodin.

Fotoaparát

Tento telefon je extrémní ve výkonu procesoru, v kvalitě reproduktorů, které míří přímo na vás i velikosti paměti. Neplatí to ale u fotoaparátu, který je jen průměrný a navíc skoro stejný jako v minulé generaci.

Přestože umí nahrávat videa až v rozlišení 8K, rozumnou kvalitu získáte spíše u Full HD. Při dobrých světelných podmínkách jsou fotky použitelné, ale spíše jen ty z hlavního fotoaparátu. S dnešními fotomobily se srovnávat nemůže.

Závěr

Moje hodnocení je chtě nechtě ovlivněné tím, že mobilní hry vůbec nehraju a před virtuálními tlačítky na displeji preferuji fyzické ovladače. Ovšem i takové příslušenství (ROG Kunai 3 Gamepad) si k ROG Phonu 5 můžete koupit a získat ještě o dost lepší konzoli. Telefon jako takový má obrovský výkon i velmi dobrou výdrž a reproduktor hraje tak skvěle, že asi nikdy nebudete potřebovat externí repro.

Asus ROG Phone 5 recenze2 Asus ROG Phone 5 Pro

Přenositelnost není moc dobrá, i když do kapsy ještě telefon narvete. Nabízí se otázka, jestli si rovnou nepořídit kapesní konzoli a k tomu nějaký normální smartphone. Výhodou tohoto řešení ale je, že máte konzoli neustále sebou a nemusíte nosit dvě zařízení. Hodí se tak pro uživatele, kteří hrají opravdu často a herní aplikace používají více než běžné aplikace.

model Asus ROG Phone 5 Pro (ZS673KS)
displej 6,78" (20,4:9) AMOLED, 1080 × 2448 px, HDR10+, 144 Hz
rozměry a hmotnost 172,8 × 77,3 × 10,3 mm
SoC a RAM Snapdragon 888 5G (5 nm), Adreno 660
úložiště 512 GB GB, paměťová karta: ne
akumulátor 6000 mAh
kamery Hlavní kamera: 64 Mpx, f/1,8 PDAF. Ultraširoká: 13 Mpx 11mm (125°). Teleobjektiv: ne. Další: makro 5 Mpx
selfie foťák 24 Mpx 27 mm
konektor USB-C 3.1 a USB-C 2.0
SIM 2× nanoSIM (hybridní)
bezdrátové sítě Wi-Fi 6E (802.11ax), Bluetooth 5.2 (aptX HD, aptX Adaptive), GPS, Glonass, Galileo, BDS, NFC: ano, infraport: ano
čtečka otisků prstů optická čtečka otisků pod displejem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.