Hlavní navigace

Pecka: Asus má herní monitor s frekvencí 280 Hz. S IPS panelem a dokonce i ELMB Sync

23. 12. 2019

Sdílet

Na trhu jsou dneska celkem běžně k dostání 240Hz monitory. V doporučeních k vánocům jsme dokonce měli i nějaké bez panelu TN a za celkem nízkou cenu. Pokud ale bažíte po co nejvyšších snímkových frekvencích, abyste s jejich výhodou pokořili soupeře v soutěživých FPS hrách, budete mít teď ještě nahertzovanější možnost. Asus totiž chystá na trh herní monitor s 280Hz frekvencí.  

První 280Hz herní monitor

Jde o monitor Asus TUF Gaming VG279QM, který byl nyní odhalen v Číně. Jak už to bývá, jde o Full HD monitor, což ostatně nejspíš je nejlepší, aby GPU zvládlo potřebné snímkové frekvence ve hrách vyvinout. Ovšem proti době, kdy začínaly 240Hz monitory – a všechno to byly menší 23–24" modely s obrazovkou typu TN – je tato novinka vybavena pokročilejší technologií. Má totiž panel typu IPS (od AU Optronics) a zároveň je to 27" monitor, což sice znamená hrubý rastr, ale také větší fyzickou velikost, pro hry přínosnou.

Tento panel zvládá frekvenci 280 Hz, jak už bylo řečeno, při jasu až 400 cd/m² a statickém kontrastu 1000:1, obvyklém pro IPS panely. Ovšem 280Hz frekvence je produktem přetaktování panelu, který se normálně vyrábí jako 240Hz, nejde tedy ještě o nový panel posouvající nativní frekvenci o kus výš. Co je na monitoru Asus TUF Gaming VG279QM ještě zajímavé, je 1ms udávaná odezva. Ta bývala dříve jen výsadou TN panelů, ale od letoška se s ní objevují i monitory na bázi panelů IPS, jak se zlepšují algoritmy overdrive a parametry LCD matric.

Asus TUF Gaming VG279QM 02 Leták k monitoru Asus TUF Gaming VG279QM (Zdroj: Taobao)

Pro nezbytné adaptivní obnovování je použitá technologie VESA Adaptive-Sync/FreeSync. Ppřesněji je zdá se uváděna podpora „G-Sync Compatible“, což znamená totéž, ovšem s testováním primárně se grafikami GeForce (doufejme, že to nebude znamenat nějaké problémy při použití na Radeonech).

Zároveň potlačení rozmazání stmíváním podsvícení i adaptivní obnovování

Monitor zároveň ovšem poskytuje také technologii potlačení artefaktů z odezvy ELMB (Extreme Low Motion Blur), která používá stmívání podsvícení pro zamaskování artefaktů při náběhu snímku. Díky „sample-and-hold“ efektu si oko zapamatuje až hotový snímek bez počátečních artefaktů a navíc by podle některých názorů měl díky tomuto efektu takto blikající obraz údajně působit plynuleji.

Normálně je ELMB (a také ULMB, což je tatáž technika na monitorech s moduly G-Sync) dostupné jen tehdy, pokud se vypne adaptivní obnovování. Ale TUF Gaming VG279QM má už zároveň i podporu „ELMB Sync“, což je novinka, kdy monitor zřejmě adaptivně upravuje jas podsvícení, aby bylo možné zároveň používat stroboskopické stmívání ELMB i adaptivní obnovování. I tento zlepšovák je novinka letošního roku. A potenciálně velmi přínosná, protože jak už bylo řečeno, z těchto dvou vymožeností do této doby nebylo možné těžit současně.

Asus TUF Gaming VG279QM 04

Monitor bude mít plnohodnotný stojan s nastavením výšky, náklonu a natočení a také pivotem. Kromě vstupu DisplayPort 1.2 budou přítomné i dvě HDMI 2.0, ovšem nevíme, zda také umožňují adaptivní obnovování (třeba pro konzole). Samozřejmostí je design typický pro herní monitory a nejspíš budou součástí různé funkce jako zesvětlení tmavých scén pro hry a tak podobně.

Asus TUF Gaming VG279QM 06

Kdy bude tento monitor na našem trhu, zatím nevíme. Představen byl zatím v Číně. Ale vzhledem k tomu, že s 280Hz frekvencí je zdá se úplně první (a tedy potenciálně dost atraktivní), by snad ale neměl být exkluzivní jen pro tento region, očekáváme, že se brzo objeví i na dalších trzích. Pravda, teoreticky by Asus mohl s takovýmto panelem a parametry nabízet na západě jiný model třeba v řaděROG, nicméně oněch 280 Hz bychom snad brzy mohli tak jako tak dostat. Cena, za kteoru bude u nás k mání, zatím není známá.

Galerie: Asus TUF Gaming VG279QM

Byl pro vás článek přínosný?