Hlavní navigace

Asus U33J: trocha přírody do IT

12. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, znovuzrození modelu Bamboo

Plusy a mínusy

+ Exotický design a materiál

+ Velmi dobrá výdrž na baterie

+ USB 3.0

- Malý grafický výkon i s technologií Optimus

- Leský displej na přenosném stroji

Krátce po ukončení letošního ročníku Karlovarského filmového festivalu, kde byly modely řady Asus Bamboo oficiálními notebooky festivalu, se mi na krátkou dobu dostal do rukou větší model U53J. Popravdě řečeno jsem byl trochu zklamaný. První generace, ač její zpracování nedosahovalo úrovně dnešních luxusních modelů, pro mě mělo mnohem větší styl a kouzlo, než generace současná.

Tedy abych firmě Asus a "bambusu" nekřivdil. Z obecného hlediska jsou současné modely zpracovány prvotřídním způsobem a je radost se na ně dívat, vzít je do rukou i s nimi pracovat. To, co mě právě u této série Bamboo oproti první generaci chybí je jistá dávka nedokonalosti. Hrubé tvary, ne tak dokonale zpracovaný povrch víka notebooku i minimum oblých hran.

    

To je něco, co se podle mého gusta mnohem více blíží přírodě, než dokonalé opracování, hlazený povrch, zaoblené tvary či leštěný nerez. I tmavě zbarvený povrch bambusových částí je smutný. Není na první pohled tak výrazný, jako bylo světlé provedení první generace, která tak byla výraznější a ještě více se oddělovala od davu. Struktura materiálu byla mnohem patrnější a pocit z "přírodního řešení" intenzivnější.

Myslím, že design je první indicií změny orientace Asusu s modely Bamboo. Zpracování a celkový decentní vzhled asi nejvíce zapadne mezi manažery, kteří hledají nenápadný luxus, ale na druhou stranu nechtějí potkávat kolegy se stejným strojem příliš často. Potvrzovat by to mohla i změna velikostí. Zatímco první generace byla k dostání s úhlopříčkami jedenáct a dvanáct palců, současné modely jsou nabízeny ve třinácti, čtrnácti a patnácti palcích.

    

Testovaná třináctka je mi nejbližší, protože právě malé rozměry u první generace byly kouzelné. A navíc, pokud máte takový stroj, zřejmě jej nebudete nechávat doma na stole. U33J je tedy z mého pohledu ideální. Patnáctipalec bude s největší pravděpodobností odsouzen k povalování na stole. Přeci jen zpracování notebooků je velmi solidní, těla jsou rigidní a to se odráží i na hmotnosti. Zbývající čtrnáctka je takovým nešikovným rozměrem, obzvláště, pokud se tento model nabízí i v sousedících úhlopříčkách. Není už příliš malý na denní přenášení a patnáctka nabídne přeci jen o něco větší plochu. Dost ale hodnocení designu, ten je vždy velmi subjektivní záležitostí.

Konfigurace, touchpad, klávesnice

Konfigurace

Asus nenabízí jen dobré zpracování a vzhled, ale i slušnou konfiguraci notebooku U33J. Přestože je to nejmenší bratr, i on dostal procesor Intel Core i5. V tomto případě se jedná o model 450M s frekvencí 2,4 GHz 3MB L3 cache a možností přetaktování pomocí technologie Turbo Boost na 2,66 GHz. Příjemnou skutečností je osazení technologií Optimus. Kombinace integrované grafiky Intel HD a Nvidia GeForce 310M je příjemná, i když o něco výkonnější třistadesítka výkonnostní rekordy neláme. Bamboo není notes pro hráče. Je to vybavený stroj pro kancelářskou práci, elegantní společník na důležitá jednání či příjemný doplněk v luxusní restauraci pro reprezentaci svého majitele (ale i majitelky).

    

K plné spokojenosti poskytne dostatečnou výbavu, která nenechá svého majitele na holičkách. Displej s úhlopříčkou 13,3" a rozlišením 1366 × 768 obrazových bodů, pevný disk s kapacitou 640 GB a 5400 otáčkami, 4 GB operační paměti, na malé tělo vcelku slušný zvuk, srozumitelný i ve vyšších hlasitostech. Kontakt s okolím zajistí VGA i HDMI port, dvě USB 2.0 a jeden moderní, ultrarychlý USB 3.0 (který obsah i objemné USB 3.0 paměti přesype během chvíle), RJ-45 či čtečka paměťových karet SD, MMC, MS a MS Plus. Pro komunikaci s přáteli poslouží integrovaný mikrofon a web kamera v rámu displeje s rozlišením 0,3 Mpx.

Touchpad a klávesnice

A jak se s malým bambusem pracuje? Přiznávám, že zpracování bambusu jako materiálu a jeho použití na víku displeje, ale hlavně na části pod klávesnicí je velmi příjemná. Povrchová úprava v polomatném provedení je velmi praktická, protože zápěstí rukou po něm snadno klouže a dobře tepelně izoluje a tak chladné tělo nestudí do kůže, stejně jako zahřátý stroj vám nebude zatápět při delších hodinách práce. Stejný povrch má i touchpad, který je ještě "postaru" malý. Naštěstí i přes potažení bambusovým povrchem je touchpad dostatečně citlivý. Co mě však rozčilovalo je funkce, která po tažení na okraji touchpadu pro rolování stránky, aktivuje kontinuální posuv, a tak stránka i po nadzdvihnutí prstu nad povrch touchpadu stále pokračuje dál v posuvu.

    

Klávesnice oblíbeného typu chiclet, zasazená do tvarovaného hliníkového bloku s kartáčovaným povrchem, má na můj vkus až příliš měkký chod kláves s malou odezvou. Nicméně myslím, že je to pouze otázkou vkusu. Je to srovnatelné se situací, když si ze starého vozu sednete do moderního a ze zvyku prošlápnete spojku až na podlahu, jakoby tam žádný pedál nebyl. Ale po pár kilometrech je vše už v pořádku a lehkost chodu nečiní žádný problém. Rozložení kláves umožňuje snadnou i majitelům větších rukou. Kurzorové klávesy nejsou oddělené, což u klávesnic bez numerického bloku není až tak na závadu.

Displej, chlazení, výdrž, zařazení

Displej a chlazení

Displej obvyklého rozlišení má LED podsvícení s velmi silným výkonem, který bude ve slunečných dnech kompenzovat jeho lesklou povrchovou úpravu. Barevný tón podobně jako většina LCD panelů u běžných notebooků jemně ujíždí do modrých odstínů.

I přes relativně výkonnější procesor zvládá chlazení odvod tepla statečně a tak nejteplejším místem naštěstí zůstává pouze výdech na levém boku těla. Chlazení je skutečně dobře navržené, protože i při vyšší zátěži je hlučnost větráčku překvapivě nízká. A podobně tuto nehlučnost vnímáte i v pozdních, kdy celý dům už spí a na ulici pod okny projede auto sotva jednou za hodinu. Pravdou však je, že v těle této velikosti navíc bez optické mechaniky lze řešit kvalitní chlazení bez výraznějších omezení.

   

Kapacita baterie

Překvapením a to skutečně příjemným, pro mě byla výdrž notebooku. V tomto okamžiku podruhé rádi oželíte absenci optické mechaniky, která poskytla prostor větší baterii. Ta má v případě třináctipalcového modelu kapacitu 84 000 mWh. S takovou rezervou si třináctipalcový bambus vystačí v úsporném režimu, ve kterém se bez potíží můžete věnovat kancelářské práci, protože i při minimálním podsvětlením stále vidíte vše, co je na displeji, bez potíží celý den.

Již na počátku jsem pasoval Bamboo do role společníka pro manažery a manažerky a po několikadenní zkušenosti to mohu potvrdit. Konfigurací je nastaven převážně pro kancelářskou práci a prezentace, a designem pro reprezentaci. I přes svůj decentnější vzhled budí pozornost. To se potvrdilo i při několika zastavení na kávu. Stačila chvíle, aby se alespoň několik lidí pootočilo, co že to je za notebook s tak luxusním provedení.

   

Asus U33J bych postavil do skupiny krásných strojů, jakým je notebook Dell Vostro V13 ve stejné ceně. Oba vynikají krásným designem, Dell zaujme technickým provedením, Asus exotikou a luxusem. Dell oproti Asusu vítězí rozměry, hmotností a matným displejem, Asus naopak Vostro převálcuje výdrží na baterie.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

 

Asus U33J Bamboo 13,3"

Cena

cca 24 990 Kč s DPH

Zapůjčil

Asus CZ, www,asus.cz

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i5 450M 2,4 GHz, Turbo 2,66 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDR3, 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

640 GB

Pevný disk (rychlost)

5400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

n/a

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

13,3

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel HD / Nvidia GeForce 310M, Nvidia Optimus

Grafická paměť

512 MB

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

2.1 + EDR

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Professional 64bit

Porty (s výjimkou USB)

VGA, HDMI, ethernet, audio

Počet USB portů

2 × USB 2.0, 1 × USB 3.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC, MS, MS Plus

Rozměry

328× 232 × 20 - 31 mm

Hmotnost

1,8 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

chyba

3DMark03 (body)

2 594, CPU 390

3DMark05 (body)

1 807, CPU 4179

3DMark06 (body)

999, CPU 970

3DMark Vantage (body)

P966, CPU 2 627, GPU 797

PCMark05 (body)

n/a, CPU 2 346, GPU 1 472, HDD 5 072

PCMark Vantage (body)

2 758; Mem 1 766; TV & Mov 1 920; Gaming 1 862; Music 2 686; Communication 2 088; Productivity 2 461; HDD 3 287

HDTune (MB/s; ms)

63,8 MB/s, 18,9 s

SiSoft Sandra 2010

CPU  GOPS; Mem  GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq: 79,75 / 77,52 MS/s

Devil May Cry 4

1280 × 720, low: 54 / 41 / 56 / 48 fps

Cinebench R11.5

CPU 0,74 (0,30) pts; OpenGL 7,01 fps

x264 BenchMark HD v3.0

15,71 / 4,23 fps

Divx Converter

1:53 hod.

Windows 7 Experience Index

n/a

Výdrž web* (čas)

5:41 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

5:09 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

4:51 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?