Hlavní navigace

Asus U36JC: tenký silák na cesty (recenze)

18. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Notebooky ASUS řady U jsou dlouhodobě známé coby vysoce přenosné stroje s dlouhou výdrží, které byly dříve osazovány úspornými ULV procesory. Trend doby je však neúprosný - uživatelé žádají výkon co nejbližší běžnému notebooku, ovšem v co nejmenším těle, a tak se ASUS rozhodl nabídnout 13" model U36JC, jehož hlavními zbraněmi jsou plnokrevný procesor, dedikovaná grafická karta, méně než 2 cm tenký profil a nízká váha.

Pro dnešní test se nám podařilo získat na našem trhu nejvyšší prodávanou verzi U36JC se silným dvoujádrovým procesorem Arrandale, technologií přepínání grafických karet nVIDIA Optimus a také hybridním pevným diskem Seagate. Koncová cena tohoto modelu se pohybuje kolem příjemných 20 000 Kč s DPH.

Vzhled

Rozměry 322 × 232 × 190 mm a v podstatě i váha 1,72 kg s 8článkovou baterií podtrhují mobilní určení testovaného ASUSu. Ten se díky tomu stává skutečně příjemně přenosným strojem.

Co se vzhledu týče, U36JC se na první pohled některými typickými rysy hlásí do rodiny ASUS - v některých směrech připomíná řadu K, povrchem trochu pošilhává po herních sériích. Design působí umírněně, bez zbytečných módních výstřelků - celé tělo i víko displeje je matně černé, líc základny získal speciální "nano" povrch, který se úspěšně brání ulpívání otisků prstů a je také příjemný na dotyk, což na povrchu plynule zkosených opěrek zápěstí zajisté nejeden uživatel ocení. Pouze rámeček tenoučkého víka displeje (a displej samotný) je lesklý spolu s chromovanými tlačítky touchpadu. To je ovšem obecný jev u většiny dnešních notebooků.

Základní diodové indikátory najdeme na přední hraně pod touchpadem, většina je temnější modré barvy, skrytá za uzoučkými štěrbinami, a tak jsou ve dne jen velmi špatně vidět. Jedná se o signalizaci napájení, aktivity pevného disku, bezdrátových adaptérů a Caps Locku. Jen indikátor nabíjení baterie "trhá partu" - nabíjení baterie signalizuje oranžově, dokončené nabíjení zeleně. Poslední dvě modré diody jsou v tlačítkách v rozích nad klávesnicí (rychlý start počítače a napájení).

Kvalita zpracování a konstrukce

ASUS U36JC v tomto směru skutečně mile překvapil - díky faktu, že jak základna, tak víko displeje jsou zpevněné kovovými díly ze staré známé slitiny hořčíku a hliníku, mají příkladnou tuhost. Tenká základna se téměř vůbec neprohýbá ani při působení silného tlaku, ještě tenčí víko displeje sice prohýbání provázené vadami v obraze ukáže, i tak je tuhost velmi dobrá. Dílenské zpracování je také příkladné - plasty dokonale lícují, s povrzáváním se nesetkáme.

ASUS U36JC
Cena 20 500 Kč vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Asus ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-480M
Frekvence 2,66 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,93 GHz
Operační paměť 4 GB (1×4 GB DDR3 1 333 MHz)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) hybridní 7200 otáček/min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 13,3
Rozlišení displeje 1 366 × 768
Grafická karta Intel HD + nVIDIA GeForce 310M
Grafická paměť 1 GB (GDDRIII 64bit)
Optická mechanika -
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth 2.1 s EDR
Mobilní komunikace -
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) 2× audio, ethernet
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet ano (5 v 1)
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 322 × 232 × 190 mm
Hmotnost 1,72 kg
Kapacita baterie (Wh) 84 Wh
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Microsoft Windows 7 Professional x64
Další aplikace ASUS AI Recovery, ASUS FancyStart, ASUS LifeFrame3, Asus Live Update, ASUS Power4Gear Hybrid, ASUS SmartLogon, ASUS Splendid Video Enhancement Technology, ASUS WebStorage, ASUS Vibe 2.0, CyberLink Power2Go, Fast Boot, Game Park, Microsoft Office 2010 Starter, Nuance PDF Reader (trial), Trend Micro Titanium Internet Security (trial), Windows Live Essentials 2011

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice

Osazení klávesnice typu chiclet, předpokládám, nepřekvapí. Její kvalita je naštěstí velmi dobrá, a tak se na notebooku veskrze příjemně píše, i když určitě nepatří ani ve své kategorii mezi ty nejlepší - občas je nutné trochu více tlačit, u některých kláves se setkáme s méně libými zvuky (povrzávání, cvakání). Jednotlivé klávesy mají striktně plochý tvar, rozložení klávesnice je tradičně šestiřadé s vyhrazeným pravým sloupcem kláves pro pohyb v textu, šipky jsou poměrně velkorysé, ovšem nepředsazené.

 

Klávesa Fn s modrým potiskem se nachází na klasickém místě za levým Controlem a ovládá vedlejší funkce kláves, z nichž většinu najdeme v horní řadě (spánek, přepínač bezdrátových sítí, ovládání jasu, vypnutí displeje, přepínač obrazových výstupů, vypínání touchpadu a ovládání zvuku). Multimédia ovládáme pomocí kurzorových šipek, tlačítko C nabídne přepínání nastavení barev displeje, V spustí aplikaci pro snímání webovou kamerou a mezerník dubluje funkci vyhrazeného tlačítka - přepínání napájecích profilů.

Nad klávesnicí se nachází ještě dvojice samostatných stříbrných tlačítek - vlevo rychlý start notebooku do odlehčeného Linuxového prostředí ExpressGate Cloud (pokud je notebook vypnutý), případně přepínání napájecích profilů (jste-li ve Windows); vpravo tlačítko napájení.

Touchpad

V porovnání s rozměry notebooku najdeme v opěrkách osazený relativně velký touchpad s matným povrchem příjemným pro pohyb prstu. Dotykovou plošku dodal známý Synaptics, ta vyniká výbornou přesností i citlivostí, podpora vícedotykových gest je samozřejmostí. Na touchpad navazuje dvojice leskle stříbrných vyhrazených tlačítek s tvrdším, mělkým chodem, která dokáží být celkem tichá.

Porty

Na malém, tenkém těle příliš konektorů nenajdeme, i tak ovšem jejich nadílka pokrývá veškeré potřeby běžného uživatele. Na levém boku se kromě zdířky zámku Kensington a napájecího konektoru nachází analogový obrazový výstup D-Sub (1680 × 1050 bodů bez problémů v obraze), dále digitální HDMI (testováno ve Full HD rozlišení se zvukem; U36JC automaticky spíná dedikovaný grafický čip) a jeden USB 2.0 port. Pravá strana je o trochu bohatší, najdeme zde gigabitový ethernet (Realtek), jeden USB 2.0 port, jeden modrý USB 3.0 (dodavatel řadiče je Fresco Logic), čtečku paměťových karet a dvojici analogových audio konektorů. Optickou mechaniku bychom v tenkém těle hledali marně.

Vertikální prostor kolem konektorů je de facto neomezený, zde by k problémům docházet nemělo. Obrazové výstupy kolem sebe mají dostatek místa, jen USB porty, jak je zvykem, horizontálním prostorem nepřekypují. Nicméně minimálně jedno velké zařízení do nich připojíte.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

ASUS U36JC je vybavený 13,3" displejem s lesklým povrchem, LED podsvícením a TN maticí, v testovaném kusu se jednalo o panel CPT CLAA133WB01A. Rozlišení nepřekvapí - jedná se o známé "HD Ready" 1 366 × 768 bodů, které je na této úhlopříčce přijatelně jemné. Pozorovací úhly byly pro použitou technologii standardní, intenzita podsvícení, kontrast a barevné podání jakbysmet. Celkově se tedy jedná v rámci kategorie o slušné zobrazovadlo, díky lesklému povrchu s mírně nadprůměrným podáním barev a kontrastem.

Víko displeje je se základnou spojené dvojicí pantů v uspořádání, kdy se otevírá za základnu. Klouby jsou však vyřešené překvapivě dobře, protože nedochází k třesu displeje; maximální úhel otevření je příjemných 150¬∞, otevřít jednou rukou víko nelze.

 

Nad displejem v rámečku ještě najdeme čočku vestavěné webové kamery s VGA rozlišením (640 × 480 bodů) a zeleným diodovým indikátorem aktivity. Kvalita obrazu je průměrná.

Zvukové možnosti

O zvuk jak vestavěných, tak vnějších analogových i digitálních zvukových zařízení se stará HD zvukový kodek Realtek integrovaný v čipové sadě. Dvojici stereofonních reproduktorů (dle specifikace se jedná o výrobky známého Altec Lansingu) najdeme na čelní hraně základny za miniaturními mřížkami. I přes malé rozměry se jedná kvalitativně o mírně nadprůměrné notebookové reproduktory s o něco bohatším projevem a rozumnou hlasitostí.

Vedle webové kamery si našel místo ještě vestavěný mikrofon. Kvalita jeho záznamu je za použití funkce potlačení šumu naprosto dostatečná pro internetovou telefonii.

Datové úložiště

Datové úložiště obvykle nebývá příliš zajímavou položkou k popisu. Výjimky se však najdou a jednu máme zrovna před sebou. Testovaná konfigurace byla totiž vybavena hybridním diskem Seagate Momentus XT, který v sobě kombinuje 7 200 otáčkový mechanický pevný disk (s 32 MB vyrovnávací pamětí a kapacitou 500 GB) s 4 GB SLC SSD datovým úložištěm, do kterého pevný disk ukládá nejfrekventovanější data. Výsledkem tak je ne výrazně, ovšem znatelně svižnější odezva, což dokazují jak syntetické testy, tak subjektivní pozorování při provozu.

HD Tune - přístupová doba

Zajímavé bylo v testu HD Tune sledovat hodnotu přístupové doby a vlastně také kolísání rychlosti čtení v případě, kdy ještě disk neměl data uložená v SSD paměti (spodní rychlost čtení byla výrazně nižší - zřejmě důsledkem cáchování, také přístupová doba byla vyšší, než je u 7200 otáčkových disků zvykem) a poté, kdy už je uložil (vysoká minimální rychlost čtení a přístupová doba podobná SSD diskům).

Jak je u výkonných 7200 otáčkových disků Seagate zvykem, datové úložiště je trochu hlučnější, čemuž nepomáhá ani tenké tělo.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer Aspire 5253: 15,6", 1366 × 768, AMD E-350, 3 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge:  11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Iconia: 2 × 14", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, HDD 640 GB
  • Goldmax / Eurocom Racer: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2720QM, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6970M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO YB1S1E/S: 11,5", 1366 × 768, AMD E-350, 2 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 4520s: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, ATI Radeon HD 6370M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO Z13: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-640M, 6 GB RAM, Intel HD graphics/Nvidia GeForce GT330M, HDD 256 GB
  • Dell Vostro V130: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire One 522: 10,1", 1280 × 720, AMD Ontario C50, 1 GB RAM, AMD Radeon HD 6250, HDD 250 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD 6850, HDD 250 GB, 5400 ot. /min.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Výkon notebooku definuje dvoujádrový procesor Arrandale se standardní voltáží, Intel Core i5-480M se základní frekvencí 2,66 GHz, kterou dokáže při nižším využití jader zvýšit až na 2,93 GHz díky technologii Turbo Boost. Technologie Hyper Threading, tedy zpracovávání dvou vláken na jednom jádře, rovněž nechybí, vyrovnávací paměť čítá základní 3 MB. Podporu procesoru dělá standardní čipová sada HM55 a 4 GB DDRIII operační paměti běžící na plných 1 333 MHz.

 

Jak jsem zmínil, nasazena byla technologie automatického přepínání grafických karet nVIDIA Optimus, a tak je aktivní jak integrované grafické jádro Intel HD v pouzdře procesoru, tak starý známý a tisíckrát viděný základní grafický čip nVIDIA GeForce 310M s 16 procesními jednotkami a (zbytečným) 1 GB GDDRIII paměti pouze na 64bitové sběrnici. Dodám ještě, že oba čipy plně podporují akceleraci HD videa.

3DMark

Díky silnému procesoru, dostatku operační paměti a poměrně rychlému disku se nemusíme bát ani náročnějšího výpočetního nasazení; běžná práce ve Windows je příjemně svižná, a to bez zaváhání. Ani přes přítomnost dedikované grafické karty však notebook nebude stačit na náruživé hraní. Obecně se dá tvrdit, že nové hry poběží (dle náročnosti) v rozmezí nízkých až středních detailů, pokud půjdeme dále do historie, dostaneme se na střední až vysoké detaily.

Provozní hluk a chlazení

Miniaturní ventilátor nasávající vzduch skrze mnoho perforací rozmístěných po celé základně a dvojice tenkých trubic heatpipe tvoří opravdu povedené a tiché chlazení. Nedáme-li notebooku vyloženě zabrat, zůstává ventilátor obvykle vypnutý. Ovšem ani za jeho chodu si nemůžeme být jisti, zda šum nevydává pevný disk. Ve vysoké zátěži už o něm vědět budeme, ale jedná se stále o bez problému snesitelné šumění.

CrystalDiskMark

Za běžné zátěže se teploty čipů dostanou maximálně na 45¬∞C, disk se drží pod 38¬∞C. Povrchové teploty šasi jsou zcela v pořádku - lícní strana základny se jen přiblíží tělesné teplotě s lokálními maximy 35¬∞C, maximum rubu uprostřed základny dosáhne 37¬∞C; vzduch vyfukovaný ventilátorem nedosáhne 40¬∞C. Obecně není sebemenší problém pracovat s notebookem položeným na klíně, pouze pravá opěrka zápěstí, ve které se nachází disk, může být lehce cítit.

Po několika hodinách maximální zátěže jsou teploty také zcela v pořádku. Teplota procesoru se ve špičkách přibližuje 90¬∞C a grafické jádro 80¬∞C, ovšem šasi zůstává na nijak nerušivých teplotách s lícními maximy na 41¬∞C (běžně však 35¬∞C) uprostřed klávesnice a 44¬∞C na rubu v témže místě. Ventilátor vyfukuje vzduch o teplotě zhruba 50¬∞C. I v tomto případě jsem zkoušel použití na klíně a nedělalo to problém.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer Aspire 5253: 15,6", 1366 × 768, AMD E-350, 3 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge:  11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Iconia: 2 × 14", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, HDD 640 GB
  • Goldmax / Eurocom Racer: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2720QM, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6970M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO YB1S1E/S: 11,5", 1366 × 768, AMD E-350, 2 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 4520s: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, ATI Radeon HD 6370M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO Z13: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-640M, 6 GB RAM, Intel HD graphics/Nvidia GeForce GT330M, HDD 256 GB

Bezdrátová konektivita, napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Kromě standardní dvojice cest v podobě Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 2.1 (obě zařízení dodal Atheros) se bezdrátově jinak nepřipojíme. U takového stroje možná trochu zamrzí absence 3G modemu, který by však výrazně zvýšil cenu.

Hardwarový přepínač bezdrátových sítí na těle notebooku nenajdeme, vystačit si musíme s klávesovou zkratkou Fn+F2 (vypíná všechna bezdrátová zařízení), případně přepínačem v ikoně v oblasti oznámení.

Napájení a výdrž

Energii notebooku rozděluje 8článková Li-Ion baterie (425 g) s kapacitou 84 Wh, která z těla notebooku vyčnívá zhruba o 1 cm směrem dolů. O její napájení se stará velmi kompaktní adaptér (326 g) s výkonem 65 W, který je za chodu schopen notebook dobít zhruba do 3 hodin.

Díky silné baterii a přepínatelným grafickým kartám nepřekvapí výrazně nadstandardní hodnoty výdrže. Začneme nejmírnějším zatížením, a sice offline kancelářskou prací, kdy si notebook běžně řekne o 9 W a výdrž se tak vyšplhá na bezmála 7 a tři čtvrtě hodiny. Brouzdání po internetu se spotřebou kolísající kolem 11 W (přehrávání YouTube videa 17 W) vydrží notebook mírně přes 6 hodin. Na jedno nabití baterie také přehrajete více než dva celovečerní filmy se spotřebou zhruba 15 W a výdrží 5 hodin. Při maximálním zatížení si notebook řekne ve špičkách o zhruba 44 W, výdrž se tak sníží na necelé dvě hodiny, což je velmi dobrá hodnota.

Výdrž - web

ASUS U36JC nabízí předinstalovaného správce napájení Power4Gear Hybrid, který přímo spolupracuje s možnostmi úspory energie už na úrovni hardware. Umožňuje vybírat mezi čtyřmi napájecími profily (vysoký výkon, multimédia, kancelář a úspora energie). Je možné automaticky zakazovat některá zařízení (webovou kameru či USB 3.0 port). Při změně profilu aplikace upraví další nastavení - který grafický adaptér bude aktivní, ve výchozím nastavení se při spořivém profilu také zcela vypne rozhraní Aero a nastaví úsporné pozadí Plochy.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer Aspire 5253: 15,6", 1366 × 768, AMD E-350, 3 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge:  11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Iconia: 2 × 14", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, HDD 640 GB
  • Goldmax / Eurocom Racer: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2720QM, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6970M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO YB1S1E/S: 11,5", 1366 × 768, AMD E-350, 2 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 4520s: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, ATI Radeon HD 6370M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO Z13: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-640M, 6 GB RAM, Intel HD graphics/Nvidia GeForce GT330M, HDD 256 GB

Linux, Dodávaný software, zabezpečení a záruka, zhodnocení

Linux

Linuxová distribuce Ubuntu 10.10 spuštěná z Live CD si s testovaným ASUSem okamžitě rozuměla - vše fungovalo, většina funkčních zkratek na klávesnici také. Speciální a s Windows spojené klávesy a zkratky samozřejmě nikoliv. Upozorním jen na fakt, že přepínání grafických karet nVIDIA Optimus nemá pod Linuxem podporu.

Dodávaný software

Předinstalovaným operačním systémem se staly Microsoft Windows 7 v edici Professional (přirozeně 64bitové). Zajímavostí je možnost nabootovat do velice jednoduchého Linuxového rozhraní ExpressGate Cloud (neplést s plnokrevným ExpressGate), které nabízí základní funkce pro práci s internetem, přičemž spuštění trvá pouze několik vteřin. To však příliš užitku nepřináší - jednak je rozhraní v pevném rozlišení 1 024 × 768 bodů, a tak je na širokoúhlé obrazovce roztažené, a jednak nabízí v podstatě pouze jedinou funkci - internetový prohlížeč.

Kromě velkého množství podpůrných aplikací, celkem zbytečných malých multimediálních programů a demoverzí her v Game Parku příliš vyloženě užitečných předinstalovaných aplikací v notebooku nenajdeme. Zmíním hlavně velice užitečný ASUS Live Update který automaticky kontroluje aktualizace softwaru od výrobce notebooku. Z komerčních aplikací je k dispozici zkušební verze Trend Micro Titanium Internet Security nebo Nuance PDF Reader.

Zabezpečení

Do Windows je možné přihlašovat se prostřednictvím webové kamery také obličejem. Z hardwarových prostředků "zabezpečení" je k dispozici čtečka otisků prstů AuthenTec dostupná mezi tlačítky touchpadu v leskle stříbrné plošce. Přestože umístění čtečky na tomto místě nevítám, prostor kolem ní je alespoň celkem ergonomicky profilovaný, a tak její použití nedělá problém.

WebcamZáběr webové kamery

Ovládací software TrueSuite obsahuje základní sadu funkcí - přihlašování do Windows pomocí otisku prstu, správce hesel, nástroj pro zamykání souborů a složek a mimo jiné také možnost každým prstem spustit určitou aplikaci nebo otevřít webovou stránku.

Zhodnocení

Zhodnotit dnes testovaný ASUS U36JC bude příjemnou povinností, protože za dobu jeho testování jsem skutečně nenarazil na žádný závažný problém, který bych mu mohl s čistým svědomím vytknout, naopak se jedná pouze o drobnosti. Inu, U36JC je velice povedený, střídmě působící ultramobilní 13" notebook, který vyniká kvalitním zpracováním a konstrukcí, velmi tenkým profilem, povedeným chlazením, přitom však rozumným výkonem a díky dodávané 8článkové baterii výrazně nadstandardní výdrží.

Přestože Asus tento model neprezentuje jako notebook pro živnostníky a malé a střední firmy, s klidným svědomím bychom jej do této kategorie mohli zařadit - matný povrch, přítomnost čtečky otisků prstů a základního bezpečnostního software nebo operační systém ve verzi Professional z něj dělají téměř ideál této kategorie na poli vysoce mobilních strojů.

Pokud bych chtěl chyby vyloženě hledat, zmínil bych vyšší váhu s 8článkovou baterií, za světla téměř neviditelné modré diodové indikátory nebo hlučnější pevný disk a slabší konektorovou výbavu, která se však v případě výjimečně tenkého ultramobilního notebooku dá pochopit.

Plus a mínus  
+ Kvalitní zpracování, kovová konstrukce
+ Tenký design
+ Tiché a účinné chlazení
+ Nadstandardní výdrž s 8článkovou baterií
+ Velmi dobrý touchpad, slušná klávesnice
+ Zajímavá výbava (USB 3.0, hybridní disk)
- Vyšší váha s 8článkovou baterií
- Špatně viditelné modré indikátory
- Slabší konektorová výbava

 

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.

Výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky benchmarků a testů výdrže 

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 12 870
3DMark06 (body) 3 518, SM2.0: 1 305, SM3.0: 1 282, CPU: 2 803
3DMark Vantage P1 027, GPU: 796, CPU: 7 845
3DMark 11 -
PC Mark Vantage 5 983, Memories: 3 439, TV and Movies: 2 285, Gaming: 5 422, Music: 8 802, Communications: 5 347, Productivity: 6 807, HDD: 7 807
HD Tune 2.55 (MB/s; ms) měření 1 52,1 - 108,8 MB/s, ~85,6 MB/s, Přístupová doba: 0,7 ms
HD Tune 2.55 (MB/s; ms) měření 2 30,3 - 107,6 MB/s, ~70,5 MB/s, Přístupová doba: 19,2 ms
AS SSD Copy-Benchmark ISO: 47,70 MB/s, 22,51 s, Program: 39,20 MB/s, 35,89 s, Game: 45,78 MB/s, 30,17 s
wPrime 2.00 32M 17,224 sec.
HWiNFO32 (Single- / Multi-threaded) CPU: 42 087 / 105 687, FPU: 18 737 / 66 669, MMX: 42 800 / 88 878, Paměť: 4 112 MB/s
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 34,84 GOPS, Dhrystone: 39,6 GIPS, Whetstone: 30,65 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 321 MB/s, Aggregate Memory Performance: 6,37 GB/s
Crystal Disk Mark 3 (MB/s) Seq: 104,5 / 102,8, 512K: 42,59 / 54,04, 4K: 0,576 / 0,928, 4K QD32: 1,253 / 0,804
Devil May Cry 4 16,25 / 11,02 / 19,07 / 13,16 FPS (D)
Cinebench R11.5 OpenGL: 8,23 FPS, CPU Single/Multi Core: 0,79 / 2,19 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass) 45,24 / 13,12 FPS
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:10 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 2:18 min.
WM9 Encoder (čas) 2:40 min.
Windows 7 Experience Index Procesor: 6,9, Paměť RAM: 5,9, Grafika: 4,0, Herní grafika: 5,8, Pevný disk: 5,9
Výdrž web (čas) 6:04 (~11 W)
Výdrž kancelář (čas) 7:43 (~9 W)
Výdrž multimédia (čas) 5:03 (~15 W)
Herní testy  
TM Nations Forever 12,3 FPS
FarCry 2 6,40 FPS (3,46 - 9,31)
World in conflict demo 4 FPS (3 - 8)
Crysis demo CPU: 5,10 FPS (2,53 - 6,47), GPU: 5,26 FPS (3,44 - 5,39)

CPU - Z 1

CPU - Z 2

CPU - Z 3

CPU - Z 4

CPU-Z 5

CPU - Z 6

CPU - Z 6

GPU - Z

GPU - Z

Crystal disk info

HW info

HW info

Speccy

Byl pro vás článek přínosný?