Hlavní navigace

Asus ukázal highendovou desku ROG pro Kaveri, USB 3.1 a bílý maskáč [Computex]

6. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Computexu 2014 byla jako obvykle k vidění také spousta základních desek. Tento rok sice výrobci svá portfolia odhalili už v květnu (máji), kdy vyšla platforma Haswell Refresh, nakonec se ale přesto objevila řada novinek. Už jsme psali o deskách pro Haswell-E, mezi kterými shodou okolností chyběl zástupce Asusu. Desky vystavené touto společností ale za pozornost stály – mezi jiným firma potěšila třeba příznivce platformy AMD.

Hlavní chloubou firmy byly desky série ROG. Pro Intel a platformu Haswell Refresh představil dva modely s čipsetem Z97. První je ROG Maximus VII Formula typu ATX. Zaujme třeba dvěma porty SATA Express (zatím jsme obvykle viděli jen jeden) či chlazením, které lze připojit k vodnímu okruhu. Deska má zepředu opláštění, které se nachází i na rubové straně PCB. Zda to má nějaký významný přínos pro pevnost desky (třeba při použití těžkého chladiče a grafik), těžko říct. Deska má v oblasti konektorů napojen adaptér mPCIe Combo III, do nějž lze nainstalovat bezdrátový modul a údajně i SSD typu M.2.

ROG Maximus VII Formula
ROG Maximus VII Formula

ROG Maximus VII Impact žádné parádní kryty nemá, zato je zajímavý hned několika dceřinými PCB, pomocí nichž Asus řeší stísněné poměry použitého formátu Mini-ITX. Na horní hraně s pasivem je destička s napájecí kaskádou. Podobně je řešena také integrovaná zvukovka Supreme FX, která tak nebude trpět kompromisy kvůli nedostatku místa na filtrační kondenzátory a další náležitosti. Svou destičku mají také tlačítka a stavový displej vyvedené na zadním panelu.

Kromě toho má deska také adaptér mPCIe Combo IV pro bezdrátový modul a SSD typu M.2 (a zde by se dokonce mělo jednat o slot s režimem PCI Express ×4). Deska s natěsnanými komponenty asi bude dobrým základem pro kompaktní highendové PC, její cena však asi nebude zrovna přívětivá.

 

ROG Crossblade Ranger: konečně lepší deska i pro AMD

Tyto desky přímo navazují na to, co Asus vyráběl na bázi Z87, třetí deska ROG je ale překvapením: Asus totiž do této highendové řady konečně zahrnul i model pro platformu FM2+. Co si budeme povídat, CPU a APU od AMD výrobci spíše odbývají, takže dobře vybavenýmodel je pro movitější fanoušky dobrou zprávou. Deska s čipsetem A88X se jmenuje ROG Crossblade Ranger. Nemá sice SATA Express pro SSD ani chlazení připravené pro vodníka, ale například audio Supreme FX je zřejmě stejné jako na modelu Maximus VII Formula. Použit by měl být Ethernet značky Intel (sic), přítomen je indikační displej a ovládací tlačítka na PCB. Pro taktovače jsou také na PCB místa pro měření napětí. Napájecí kaskáda by měla bít osmifázová. 

Deska není až tak „nóbl“ jako ROGy pro Intel, nicméně vzhledem k pozici APU Kaveri na trhu to asi není neodpovídající. Jedno z horších opomenutí je ale absence DisplayPortu, který by zajisté dával více smyslu než zde osazený analogový obrazový výstup. Obě desky s čipsetem Z97 přitom DisplayPort mají bez ohledu na slabší integrovaná GPU procesorů Haswell. Na základních deskách pro platformu FM2+ DisplayPort chybí téměř vždy, takže zde byla dobrá příležitost model ROG Crossblade Ranger trochu ozvláštnit. Kolik bude deska stát, Asus zatím nesdělil, ale snad by měla být v obchodech do konce čerence (júla).

 

 

Pokud už máte plné zuby červeno-černého vzhledu (ať už od Asusu, nebo prakticky od kteréhokoli dalšího výrobce), možná vás potěší nový model série TUF: TUF Sabranco Z97. Je vyveden v méně otřepané bílé barvě, která má údajně představovat zimní armádní maskování (takže jsme pro změnu u militaristických motivů). Model by měly být založen na existující desce TUF Sabertooth Z97 MK1, zda má ale kromě vzhledu nějaké reálné funkční změny, není jasné.

TUF Sabranco Z97, šavlozubka v zimním zbarvení (Zdroj: techPowerUp)
TUF Sabranco Z97, šavlozubka v zimním zbarvení (Zdroj: techPowerUp)

Označení Sabranco údajně vzniklo kombinací původní značky Sabertooth (lidově „šavlozubka“) s portugalským slovem pro bílou, „branco“. Vystaven byl také model TUF Sabertooth Z97 MK2 (již bez zimního maskáče), což je vylehčený Sabertooth MK1 s o něco slabším napájením a bez portu SATA Express, který Sabranco nabízí.

 

USB 3.1 přichází

Další premiérou jsou dvě desky, které poprvé u Asusu nabídnou rozhraní USB 3.1 – tedy porty dvojnásobně rychlejší než dnešní USB 3.0. Podpora bude nejspíše dílem přídavného řadiče ASMedia, jelikož žádný dnešní čipset tuto technologii ještě neumí. Desky pro LGA 1150 zatím nemají jméno – model ATX s kódovým označením Quicksilver disponuje například slotem M.2 a portem SATA Express, dvěma Ethernety a také modulem WiFi 802.11 ac. Podle fotografie by mohl být součástí výbavy i Thunderbolt. Druhý model s USB 3.1, označený Shadowcat, má formát Mini-ITX a najdete na něm též bezdrátový modul. Obě desky nesou obrazový výstup DisplayPort, což je v době přicházejícího 4K jen dobře. Desky s USB 3.1 by se snad na trhu mohly objevit ještě letos, i když jisté to nemáme.

Zdroje: techPowerUp (1, 2), AnandTech, PC Perspective (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?