Hlavní navigace

Asus uvádí levnější 10Gb/s síťovku. XG-C100C stojí pod tři tisíce a umí i 2,5/5,0Gb režim

23. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V dubnu jsme tu měli zprávu o 10Gb/s síťové kartě ROG Areion, kterou uvedl na trh Asus v rámci své řady highendového hardwaru pro hráčské počítače. Kabelové síťování Ethernet zamrzlo v PC už deset-patnáct let na rychlosti 1 Gb/s, takže příchod rychlejších síťovek je vítaný. Ovšem Areion stojí v zahraničí skoro 200 dolarů, což moc atraktivní není. Asus ale nyní přišel s další desetigigabitvou kartou, kterou bude prodávat za skoro poloviční cenu.

Karta označená XG-C100C už nepatří do řady ROG a je menší, s jednodušším designem, kratším PCB a méně ozdobami, stále je ale vybavena pasivním chladičem. Skromnější vzhled je nicméně spíš výhoda, pokud jde o cenu. Po stránce hardwaru by tento levnější model neměl být výrazně ochuzen. Adaptér je stejně jako karta ROG Areion založen na čipu Aquantia AQC107, který podporuje 10Gb/s režim, ale také standardy 2,5 a 5,0 GB/s po kabelech třídy Cat 5e. Přinese tudíž vyšší přenosové rychlosti i na starou infrastrukturu vybudovanou ještě bez kvalitnějších kabelů Cat 6/6A.

Asus XG-C100C Asus XG-C100C

Karta používá slot PCI Express 3.0 ×4 (i na desce se sloty generace 2.0 by ale měly čtyři linky bohatě stačit). PCB je i s chladičem nízkoprofilové a podle fotografií by součástí dodávky měla být kromě standardní záslepky i odpovídající náhrada pro instalaci do snížené skříně.

Asus XG-C100C Asus XG-C100C

Mezi podporovanými operačními systémy je kromě Windows od „sedmiček“ výš uveden také Linux s verzemi jádra 3.2, 3.6, 4.2 a 4.4. Podle specifikací je podporován standard IEEE 802.1p Priority Queuing, takže uživatel může nastavovat prioritizaci paketů (například nastavit pro přednostní zpracování komunikaci hry v kontrastu se stahováním na pozadí a dalším nekritickým provozem). Kabel se připojuje klasickým portem RJ-45 jako u standardních síťovek a kromě nových rychlých režimů a gigabitu je podporována i 100Mb/s rychlost. Kompatibilita se starým 10Mb/s režimem zmíněna není, ale tu snad už dnes nikdo nepotřebuje.

V Americe se už karta Asus XG-C100C začala prodávat za cenu 99 dolarů, přičemž obchody už ji v tuto chvíli měly skladem. Také naše e-shopy včetně některých větších již adaptér nabízejí v katalozích za cenu začínající na 2900 korunách, což víceméně odpovídá kurzu dolaru s 21% DPH. Při koupi ovšem budete muset řešit také otázku zbytku infrastruktury, neboť 10Gb/s karta musí také s něčím komunikovat a 10Gb/s routerů a switchů pro spotřebitelský trh mnoho není. Každý trend ale musí někdy začít a dostupnost a ceny síťových prvků by se postupně měly zlepšovat.

Byl pro vás článek přínosný?