Hlavní navigace

Asus uvádí monitory s technologií ELMB. Low motion blur konečně i pro LCD s FreeSync

23. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během pár posledních let se z hráčských monitorů vylepšených technologií pro adaptivní obnovování stala docela běžná věc a různých modelů přicházejí na trh desítky. Nyní se mezi nimi objevil zase jeden: ROG Strix XG27VQ od Asusu. Ačkoliv na první pohled příliš nevyčnívá, je zajímavý minimálně jednou věcí: systémem pro redukci artefaktů provázejících odezvu panelu.

Odstraňování projevů odezvy a rozmazání v pohybu na herních LCD je založeno na principu stmívaného podsvícení, které bliká a zhasínáním synchronizovaným s obnovovacích intervalem matrice maskuje artefakty ve snímcích. Podsvícení se totiž rozsvěcuje až nějakou dobu po obnovení, aby se pixely stihly ustálit, než je spatříte. Tato technologie se pod označením „ULMB“ (Ultra Low Motion Blur) už delší dobu objevuje na některých monitorech s technologií G-Sync, ale doposud ji postrádaly monitory s FreeSync, určené pro grafiky Radeon. ULMB totiž bylo implementováno pomocí modulu G-Sync od Nvidie a tak na elektronikách pro monitory s FreeSync chybělo. (Ovšem pro pořádek je třeba říci, že ULMB není s G-Sync kompatibilní, můžete si vybrat buď jedno, nebo druhé. Jde tedy o separátní technologii.)

Asus ROG Strix XG27VQ je jedno z prvních herních LCD, které sice používají technologii AMD FreeSync, ale mají stmívané podsvícení také implementováno, takže si tuto technologii bude možné vyzkoušet i na Radeonech. Asus ji pojmenoval ELMB (Extreme Low Motion Blur) a měla by patrně fungovat na stejném principu jako ULMB, rozdíl ve jméně je možná jen kvůli právům na označení. Dá se tedy asi čekat, že režim ELMB bude jako v případě G-Sync dostupný jen při vypnutém FreeSync a naopak.

asus-rog-strix-xg27vq-04Zajímavé je, že Asus si k uvedení technologie ELMB vybral relativně levnější model monitoru místo nějakého drahého highendu. ROG Strix XG27VQ má panel typu VA s úhlopříčkou 27 palců a rozlišením jen Full HD. Panel je ale 144Hz a navíc prohnutý s poloměrem 1,8 metru. Technologie VA přináší statický kontrast 3000:1 (maximální jas podsvícení je 300 cd/m²), odezva má údajně být 4 ms. Rozsah, ve kterém funguje FreeSync, je 48 – 144 Hz, takže funguje i technologie LFC. FreeSync by dle údajů AMD na tomto monitoru mělo fungovat jak přes DisplayPort, tak přes HDMI.

asus-rog-strix-xg27vq-01ROG Strix XG27VQ dostal stojan s možností nastavení výšky a také možnost VESA montáže. Přítomné jsou vstupy DisplayPort, HDMI a také DVI, ovšem vypadá to, že další příslušesntví jako rozbočovač USB nebo reproduktory chybí. Místo toho Asus provedl úlitbu dnešní době a obdařil monitor RGB LED, které svítí zezadu obrazovky a také dolů na stůl z nohy podstavce. Pokud máte nějaké podobně postižené komponenty či příslušenství od Asusu, měla by se tato iluminace dát synchronizovat pomocí aplikace Aura Sync.

Asus zatím nesdělil, kdy přesně má být monitor uveden na trh, pravděpodobně to ale bude relativně brzo (tento měsíc nebo v září). Americké obchody totiž už začaly přijímat předobjednávky, a to za cenu 350 dolarů. To by u nás nyní po připočtení DPH znamenalo částku okolo 9400 Kč.

ELMB bude i na levnějším modelu s panelem TN

Podle webu Blur Busters by jinak režim ELMB měl dostat ještě jeden monitor Asus s technologií FreeSync, a to model VG278Q. I v jeho případě jde o Full HD monitor se 144Hz panelem o úhlopříčce 27 palců, ale zde již není zabudován panel VA, ale o matrice technologie TN s odezvou 1 ms. Také nebude prohnutá, nicméně díky tomu všemu toto LCD bude také levnější. Tento monitor má podporovat FreeSync v rozsahu 40–144 Hz na DisplayPortu a 40–120 Hz přes HDMI.

Byl pro vás článek přínosný?