Hlavní navigace

Asus uvádí Thin Mini-ITX desku pro socket LGA 1150. Umí 4K a napájí se externě

26. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Desky Mini-ITX jsou v poslední oblíbené a používají se už i v docela výkonných sestavách, často paradoxně ve velkých skříních, uzpůsobených na rozměrné highendové grafiky a chladiče. Mnoha uživatelům základovek tohoto formátu stále jde hlavně o rozměry počítače a případně ještě o jeho úspornější chod. Pro ně by mohly být zajímavou volbou desky tzv. typu „Thin Mini-ITX“. Svým sníženým profilem jsou určeny pro počítače typu all-in-one, to však nebrání jejich využití v obyčejném PC. Model této kategorie určený pro procesory Haswell do socketu LGA 1150 v současnosti vypouští na trh společnost Asus.

Deska Q87T/CSM je založena na čipové sadě Q87, určené spíše pro použití ve velkých firmách. Není tedy vhodná pro ty z vás, kteří se neobejdou bez taktování CPU. Měří běžných 17 × 17 cm, všechny komponenty se ale i s PCB vejdou do výšky 2,5 cm. Proto jsou pro paměti použity ležaté sloty SO-DIMM (naštěstí dva). Vedle toho má deska i dva sloty mini PCI Express: jeden poloviční pro připojení bezdrátového modulu a jeden dlouhý (třeba pro SSD typu mSATA). Pokud vás výška neomezuje (nebo máte riser), můžete použít i slot PCI Express 3.0 ×4. Pro další úložiště jsou přítomné čtyři porty SATA s rychlostí 6 Gb/s.

Socket pro CPU (patice LGA 1150) odpovídá klasickým deskám. Instalovat lze do něj klasické desktopové Haswelly. Asus sice ještě na stránkách neuvádí seznam podporovaných modelů, dle informací z druhé ruky to ale vypadá, že zde není omezení na ty se sníženým TDP. S patřičným chlazením (a pokud rezignujete na onen 25mm profil) by tak mělo být možné použít všechny, včetně Core i5-4670K a Core i7-4770K.

Deska Asus Q87T/CSM
Deska Asus Q87T/CSM 

Co se napájení týče, deska nemá konektor pro zdroj typu ATX a živí se místo toho externím adaptérem, který se připojuje do zadního panelu. Případné pevné disky SATA se proto napájejí z konektoru umístěného na desce. Externí adaptér je sice v jistých ohledech nepraktický, zase ale neobsahuje ventilátor a je tedy tichý. Hodit by se tato koncepce měla i u plně pasivních sestav.

Sestavy založené na Q87T/CSM budou asi vždy běžet na integrovaném grafickém jádře, takže potěší, že Asus nešetřil a osadil plnohodnotný DisplayPort 1.2. Tím utáhnete i obrazovku s rozlišením 4K při 60 snímcích za vteřinu. Druhým obrazovým výstupem je pak HDMI (to zvládne 4K též, ale jen s filmovou obnovovací frekvencí 24 Hz). Vzhledem k určení má Q87T/CSM pochopitelně také výstup pro zabudovaný LCD panel. Ten lze připojit přes LVDS (podporuje rozlišení 1920 × 1200 bodů), nebo přes eDP, které již také zvládne i rozlišení 3840 × 2160 bodů.

 

Asus zahrnul do výbavy dvojici síťových adaptérů Ethernet. Jednak obvyklý Realtek (typ 8111G), druhá síťovka je však Intel I217LM, což by mohlo leckoho potěšit. Na zadním panelu je dále k dispozici čtveřice USB 3.0 (uvnitř má deska vývod na další dva a pět portů USB 2.0) a dvojice analogových zvukových konektorů typu jack. O audio se stará osmikanálový Realtek ALC887 a prostorový zvuk by se měl případně dát vyvést z vývodu pro přední panel skříně (S-P/DIF bohužel chybí). Uvnitř je také vývod pro sériové rozhraní a přítomen je i modul TPM.

Deska Asus Q87T/CSM
Deska Asus Q87T/CSM

Asus Q87T/CSM se u nás zatím neprodává (nebo o tom alespoň neví vyhledávače cen), deska se zřejmě v těchto dnech teprve dostává do prodeje. V několika evropských obchodech se nicméně již objevila, a to za cenu okolo 130 EUR. Velmi podobný model od firmy Gigabyte (GA-Q87TN) je u nás ale k mání za zhruba 3200 CZK, a dalo by se tedy čekat, že i cena modelu od Asusu se k této částce posléze dostane.

Aktualizováno:
Jak jste již podotkli v komentářích, deska již na našem trhu je. Jen ji musíte hledat pod označneím Q87T, tedy bez přípony CSM (která značí, že Asus u modelu garantuje určitou prodlouženou dobu dostupnosti na trhu). Současná cena v internetových obchodech se pohybuje okolo 3500 CZK.

Zdroj: Asus

Byl pro vás článek přínosný?