Hlavní navigace

Asus uvede GeForce GTX 780 s 6 GB paměti. Mimo zátěž má vydávat 0 dB

22. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V segmentu levnějších grafických karet je oblíbenou praktikou výrobců osazovat nadstandardní (a často zbytečně) velká množství paměti coby past na neznalého kupujícího. V oblasti highendových karet jsou ale karty s dvojnásobkem paměti oproti referenčními modelu paradoxně velmi vzácné. U Nvidie jste donedávna museli vyklopit 25 000 korun za GeForce GTX Titan, pokud vám 3 GB u highendové grafiky přišly málo (přitom ale existovaly nižší modely s 4 GB RAM).

Naštěstí se už ale začínají objevovat i karty GeForce GTX 780 a GTX 780 Ti také vybavené 6 GB paměti. Takovýto model nyní do nabídky přidává i Asus; zároveň se jedná o první kartu z nové produktové řady firmy, nazvané Strix. Narozdíl od firmy Evga, která vystrojila 6GB variantu kartě GeForce GTX 780 Ti i GTX 780, Asus z nějakého důvodu představil s rozšířenou RAM jen slabší model GTX 780. Nemusí ovšem jít o definitivní stav, protože karta ještě nebyla oficiálně uvedena na trh.

Je možné, že GeForce GTX 780 Ti s 6 GB GDDR5 se poté objeví též. Připomeňme, že model GTX 780 má místo 2880 stream procesorů v GPU GK110 aktivních jen 2304 jednotek a mírně nižší takt. Také referenční frekvence pamětí je nižší (6 GHz efektivně). Karta Strix ale bude přetaktovaná, takže zde zatím závěry činit nebudeme.

Asus GeForce GTX 780 Strix s 6 GB paměti GDDR5
Asus GeForce GTX 780 Strix s 6 GB paměti GDDR5

Karta GeForce GTX 780 Strix bude mít nereferenční PCB (vedle toho, že bude mít místo 3 GB osazeno 6 GB paměti). Zejména se ale bude vyznačovat novým návrhem chladiče. Jedná se o dvouslotové řešení s dvěma axiálními ventilátory. Pokud se dobře dívám, pasiv s pěti heatpipe by mohl být převzatý z existujícího chladiče DirectCU II, i když úpravy vyloučit nelze (srovnejte zde). Asus ale zdá se upustil od hybridního ventilátoru „CoolTech“, který měl v centru kromě axiálních lopatek také radiálně foukající část. Chladič Strix má oba ventilátory konvenční s hladkými a poměrně rovnými lopatkami.

Zcela bezhlučný chod v klidu

Novinka, kterou Asus u této karty slibuje, je schopnost běžet absolutně neslyšně, je-li GPU bez zátěže (nebo pracuje jen málo a stíhá se chladit pasivně). Chladič Strix v klidu zcela vypíná ventilátory a roztáčí je až pokud teploty stoupnou se zátěží (limit pro pasivní chod má být 65 stupňů). Asus avizuje, že hlučnost činí čistých 0 dB (pokud tedy napájení nebude produkovat elektrické bzučení). Odpojování ventilátorů každopádně není špatný nápad, i když nejde o nic převratného.

Aktualizováno (22. 05. 2014):
Oficiální uvedení karty se nakonec odehrálo prakticky vzápětí, takže již můžeme dodat i takty, na nichž karta běží. Základní takt GPU je nastaven na 889 MHz, průměrný boost je 941 MHz. 6GB paměť typu GDDR5 přetaktovaná není, její takt je referenčních 6008 MHz (efektivně).

Vedle Asusu představil 6GB karty GeForce GTX 780 nebo GTX 780 Ti také Palit, Gainward a již zmíněná Evga. Podobné počiny existují ale i v táboře grafických karet AMD Radeon. MSI má model R9 280X Gaming s 6GB pamětí, a na trh se nakonec dostala i karta Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X s pamětí 8 GB. I když u ní není jasné, zda nejde jen o omezenou sérii a jak široká bude její dostupnost, jedná se momentálně o kartu s největší pamětí mezi herními modely. V profesionálním segmentu má ale AMD ještě FirePro W9100, které vše překonává svými 16 GB.

 

Zdroj: VideoCardz, Asus (Facebook)

Byl pro vás článek přínosný?