Hlavní navigace

Asus uvedl desky s USB 3.1, prodej začne v pátek. Má i řadiče do slotu PCIE

25. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před deseti dny jsme zde měli zprávu, že Asus se co nevidět chystá uvést své první základní desky s podporou nové generace univerzálního sériového rozhraní – USB 3.1. Včera se potvrdilo, že se tyto desky objeví ještě během února (a to nejen papírově): Asus oznámil přes deset modelů, které dostanou nativní USB 3.1. Možná ještě zajímavější je, že uvede také samostatné karty s řadičem do slotu USB 3.1, které budete moci použít i ve svém stávajícím PC.

Asus Rampage C Extreme/U3.1 s rozšiřujícím řadičem USB 3.1
Asus Rampage C Extreme/U3.1 s rozšiřujícím řadičem USB 3.1

Prvními dvěma deskami s logem Asus, které se rozjedou do obchodů, budou modely Rampage V Extreme/U3.1X99-Pro/USB3.1. Tyto desky se mají začít prodávat už 27. února – nicméně nevím, zda se to stihne i v našich končinách. Tyto modely budou specifické tím, že jejich podpora USB 3.1 nebude nativní, ale realizovaná přibundlovanou kartou do slotu PCI Express. Tento řadič bude založen na čipu ASMedia ASM1142 a vyvede na záslepku dva porty typu A (tedy klasické velké USB).

Asus X99-A/USB3.1
Asus X99-A/USB3.1

Jen o pár dní později se ale mají začít prodávat také desky s porty USB 3.1 zabudovanými přímo na PCB a vyvedenými na zadní panel. Už 3. března by se měly začít prodávat modely X99-Deluxe/U3.1, Z97-Deluxe/USB3.1, Z97-Pro(Wi-Fi ac)/USB3.1Sabertooth Z97 Mark 1/USB 3.1; o týden později pak přibude ještě X99-A/USB3.1Z97-A/USB 3.1. Přehledně to máte shrnuté v tabulce, v níž jsou i předpokládané ceny na americkém trhu.

Desky Asus s podporou USB 3.1. Prodávat se začnou od 27. února

Později se mají přidat ještě další modely, u nichž ale termín ani cena ještě nejdou známé. Půjde o desky X99-E WS/USB3.1, Z97-E/USB 3.1, Z97-K/USB3.1 a konečně snad i dva levnější modely: B85-Plus/USB3.1B85M-G Plus/USB3.1.

Na deskách s integrovaným řadičem bude taktéž použit port USB 3.1 typu A, a nikoliv nový oboustranný port typu C. Důvodem je to, že rozšíření nového formátu bude chvíli trvat a Asus očekává, že to zařízením s touto verzí portu bude na trh trvat hodně dlouho. Porty typu A  proto považuje za užitečnější. Na desce tyto porty poznáte od portů USB 3.0 podle o něco světlejšího, azurového odstínu modré.

 

Asus Rampage C Extreme/U3.1 s rozšiřujícím řadičem USB 3.1
Asus Rampage C Extreme/U3.1 s rozšiřujícím řadičem USB 3.1

Port typu C se nicméně objeví alespoň formou rozšiřující karty. Asus bude nabízet dvě – jednu s dvěma porty typu A (to by měla být ta, přikládaná k prvním dvěma deskám, o nichž jsme zde hovořili) a vedle ní variantu s jedním portem USB 3.1 typu C. Karty budou vyráběny pro rozhraní PCI Express ×4, nicméně používat budou jen dvě linky generace 2.0, podobně jako karty vyrobené ASRockem. Přídavné řadiče Asusu ale nevyžadují přídavné napájení – varianta s jedním portem C totiž sice umí dodávat 15 W (3 A, 5 V), ta s porty A ale bude dovolovat příkon jen 4,5 W na port (0,9 A, 5 V).

Specifikace karet USB 3.1 pro PCI Epxress ×4
Specifikace karet USB 3.1 pro PCI Epxress ×4

 

Rozšiřující karty s USB 3.1 pro každého

Tyto karty mají jít na trh 10. března a stát budou 39 USD (okolo 1200 CZK). Potěšitelné je, že by měly fungovat s jakoukoliv deskou. I když Asus ručí za funkčnost jen s vybranými dražšími modely (viz obrázek níže). Poměrně velkým zklamáním je, že mezi nimi chybí cokoliv na platformě AMD. Nečekal bych ale, že by karty měly trpět nějakou závažnou nekompatibilitou, horší to nejspíš bude nanejvýš s výkonem. Tyto řadiče tak budou vlastně první možností, jak si dopřát USB 3.1 na existujícím PC bez nutnosti upgradu na novou desku.

Asus ručí za kompatibilitu jen u vybraných dražších desek platformy Intel, karty by však měly fungovat všude
Asus ručí za kompatibilitu jen u vybraných dražších desek platformy Intel, karty by však měly fungovat všude

Pokud by vás zajímal nástřel výkonu, jakého desky Asusu s USB 3.1 dosahují, můžete se podívat na první měření na webu AnandTech. Tomu totiž Asus půjčil vzorky, včetně testovacícho disku (interně tvořeného RAIDem dvou SSD). USB 3.1 při sekvenčním čtení či zápisu dokázalo běžet rychlostmi přes 850 MB/s. V různých testech ale dosahovalo lepších rychlostí i v náhodném přístupu, byť se samotná rychlost pohybovala pod úrovní, kde by ji mohla limitovat kapacita USB 3.0.

DT24

 

Zdroje: AnandTech, Tom‘s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?