Hlavní navigace

Asus UX31E: jediný ultrabook s vysokým rozlišením (první pohled)

1. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na recenzi mi už přišel nejdražší ultrabook na světovém trhu, a myslím, že mohu s klidem říct, že nejlepší. Jeho parametry kopírují nejvyšší konfiguraci Apple MacBooku Air 13 a v celokovovém těle najdete hardware, který si cenovku 30 tis. Kč opravdu zaslouží. Jde bezesporu o jeden z nejrychlejších notebooků, co jsem testoval.

Protože recenze mi ještě pár dní zabere, vzhledem k exkluzivitě přístroje vám přinášíme alespoň nějaké menší shrnutí. Najdete tu stručný výcuc obecných informací, specifikací a poznatků a také několik fotek. Ve finální recenzi se samozřejmě rozepíšu o dost víc a také dodám i mnohem víc fotek, které už jsou připravené. Nebojte, dočkáte se brzy :-)

Proč nejlepší?

Oficiálně je na trhu pět ultrabooků. Svoje kousky uvedl Acer, Lenovo, Toshiba a Asus. Ten má na trhu dva Zenbooky: 11,6" UX21E a 13,3" UX31E. Na ten druhý, který je zároveň nejdražším v nabídce, se právě koukáte. Oficiální cena je 29 990 Kč vč. DPH, notebook je ale na trhu jen pár týdnů a tak jej najdete i o pár tisíc dráž - to chce čas.

Drobné ohlédnutí - co to je ultrabook? Je to notebook, který vychází z návrhu Intelu (více informací naleznete v našem nedávném článku). Je velmi tenký, lehký a díky využití SSD i rychlý. Náš Zenbook z toho splňuje vše. Co do tloušťky notebook připomíná nůž a v nejtlustším bodě je 17 mm silný. Váží jen 1,3 kg a nese nejvýkonnější nízkonapěťový procesor, co Intel nabízí, a 256GB SSD. Kromě rychlejšího CPU, většího SSD a nejvyšší ceny má Asus další prvenství, a tím je vyšší rozlišení displeje. Jsou k dispozici konfigurace nejen s obligátními 1366 × 768 px, ale i pěkných 1600 × 900 px, což je na 13,3" úhlopříčku nejspíš ideální.

Párkrát už jsem si všiml zvěstí, že ultrabooky jsou prý drahé a že Macbookům Air vůbec nekonkurují. Pokud vynecháme stranou operační systém, který si vybírá každý podle svých preferencí, musím upozornit, že MacBook Air 13 se stejným procesorem i stejně velkým SSD se prodává kolem 40 tis. Kč vč. DPH, Asus se svým Zenbookem tak vede.

Provedení a hardware

Notebook je z kovu. Není ze dvou kusů, jako MacBook Air, ale ze tří. Základna je tvořena dvěma pláty hliníku, ty jsou ale dost nenápadně a velmi dobře slícovány, že jsem si toho skoro nevšiml. Celý notebook je prostě z broušeného hliníku, s výjimkou plastových kloubů displeje, které umí i vrzat. Už jsem se setkal i s obavou, že takový notebook jde snadno zlomit. Nebojte, kov je i přes nízkou hmotnost notebooku dost masivní a nedovolí žádné patologické ohnutí šasi. Trochu negativní pro vás může být teplota notebooku - ten je na dotek téměř vždy studený.

Co do hardwarové výbavy tu je dvoujádrový procesor Intel Core i7-2677M, tikající na vysokém taktu 1,8-2,9 GHz. Ten k sobě má 4 GB pamětí a integrovanou grafiku HD Graphics 3000. Notoričtí hráči by možná čekali něco víc, ale nebojte, i na ULV verzi populární slabé grafiky od Intelu si něco zahrajete, a notebook není rychlý na hry, ale odezva systému je prostě skvělá.

...protože je tu SSD. Žádné hybridní zapojení, jako má třeba Acer u svého Aspiru S3, ale pěkné čisté 256GB SSD na třetí verzi SATA. Sekvenční rychlosti vás odzbrojí, náhodné čtení a zápis tak oslnivé nejsou, ale pořád řádově lepší hodnoty než u pevných disků.

Proč ho koupit?

Závěr nebudu moc rozepisovat, a upozorňuji, že notebooku jsem se zatím tolik nevěnoval, ale něco říci rovnou můžu.

Asus Zenbook UX31E je zřejmě právem nejdražší z ultrabooků. Nabídne velmi pevné a dost pravděpodobně i trvanlivé šasi, jen možná s trochu horším kloubem; podle mě naprosto fenomenální design i vysoký pracovní výkon. I když se o něj možná (skoro bez legrace) občas říznete - hrany šasi jsou dost ostré.

Zapínání a vypínání jsou dalším plusem. Zenbook stačí zavřít a jít, během vteřiny usne a v režimu spánku vydrží prý až dva týdny. Po otevření je vzhůru za dvě sekundy. Ale můžete jej klidně normálně vypínat, i to vás příjemně překvapí, kompletní čas restartu systému včetně stabilizace se vejde velmi spolehlivě pod minutu. A koneckonců - na svůj čtyřčlánkový akumulátor notebook pojede podle údajů Asusu i 7 h (v našich testech to ale nejspíš bude o kus méně).

SSD je super, Core i7 je super a hlavně displej s rozlišením 1600 × 900 px je super, škoda že lesklý. Pro příznivce portu D-Sub Asus přibaluje i redukci, takže Toshiba Portégé Z830 trochu ztrácí na jedinečnosti. To samé síťový konektor RJ-45.

Na rozsáhlou recenzi se můžete těšit během příštího týdne.

Byl pro vás článek přínosný?