Hlavní navigace

Asus ZenBook Pro Duo: je budoucností notebooků druhý displej? (recenze)

26. 3. 2020

Sdílet

Asus vyrobil notebook, který konečně přináší něco nového: druhý displej. Kreativci běžně pracují se dvěma i třemi monitory a samotný notebook bývá pouze nouzovka. ZenBook Pro Duo míří právě na ně.

Nápad je to velmi dobrý a v minulosti jej zkoušeli i jiní. Třeba jeden starší ThinkPad měl vysouvací boční displej. Asus na to jde trochu jinak a jako místo pro druhý displej zvolil základnu. Ale k displejům se dostaneme, ZenBook Pro Duo (UX581GV) je 15,6" notebook, který Asus prodává ve dvou konfiguracích za 75 a 90 tisíc korun. Existuje i jeho levnější 14" varianta ZenBook Duo (UX481FL) v cenách okolo 40 tisíc.

Provedení

ZenBook Pro Duo má poctivé kovové tělo a splňuje armádní standard MIL-STG-810G. Svou tloušťku (25 mm) se snaží maskovat zkosenými hranami, za které jde alespoň dobře chytnout. Víko je broušené přesně jako u ostatních ZenBooků. Spodní strana má místo gumových nožiček rovnou masivní plastové pásy, pocitově jako koženka. Zepředu pod hranou je schovaný tenký LED pásek sloužící i jako indikátor hlasu v případě používání hlasového asistenta (v Česku zatím nepříliš použitelného).

K notebooku dostanete přídavnou podložku pod dlaně a velký napájecí zdroj poskytující 230 W. Jeho příkon je už za hranicí běžných nabíječek a zásuvka v Regiojetu si s ním neporadila. Ve vlaku tak notebook nešlo nabíjet.

Nabíjecí adaptér 230 W
Nabíjecí adaptér 230 W
Přídavné podložka
Přídavné podložka

Konektorová výbava je na tak velké tělo spíše skromná. Jsou zde dva portu USB 3.0, HDMI, jeden USB-C a jack. Čtečka karet chybí. Víko displeje jde otevřít jednou rukou do úhlu 132° a jeho rámečky jsou příjemně tenké. V pohotovostním stavu před odemknutím Windows ještě není druhý displej aktivní.

HDMI, USB-3.1 Gen2
HDMI, USB-3.1 Gen2
USB-C/Thunderbolt 3, USB 3.1 Gen2
USB-C/Thunderbolt 3, USB 3.1 Gen2

Klávesnice

Posunutí klávesnice dopředu mi u jiných notebooků vždy vadilo. Výrobci to zkoušeli z různých důvodů, například kvůli splnění parametrů pro získání označení MaxQ od Nvidie. Ale důvod Asusu tohle umístění klaviatury ospravedlňuje a dává smysl.

Klávesnice je typu ANSI, tedy s jednořádkovým Enterem. Do jedné mřížky základny šlo pro lokální trhy alespoň v případě levého Shiftu vložit dvě klávesy, takže výsledkem je takový hybrid mezi ISO a ANSI. Diakritika ale nechybí a tlačítka mají příjemné bílé podsvícení.

Asymetrické kurzorové šipky
Asymetrické kurzorové šipky
Krátký Shift v jedné „díře“ s \
Krátký Shift v jedné „díře“ s \
Jednořádkový Enter, klávesnice ANSI
Jednořádkový Enter, klávesnice ANSI
Neodsazené F-klávesy
Neodsazené F-klávesy

Kurzorové šipky jsou oddělené, byť zbytečně s asymetrickým tvarem. Horní řada kláves má jako primární funkci multimédia a na F-klávesy se lze přepnout přes Fn (i s aretací). F-klávesy bohužel nejsou odsazené po čtyřech. Na F11 najdete užitečné spuštění výstřižků, byť ani klávesa Print Screen nechybí. Stiskem klávesy Alt se ale aktivují F- klávesy a oblíbená zkratka Alt+F4 funguje v obou režimech – za tuto šikovnou drobnost Asusu tleskám.

Asus ZenBook Pro Duo recenze7 Asus ZenBook Pro Duo recenze7

Touchpad je umístěný vpravo od klávesnice, což je vlastně možná i přirozenější než pod ní. Kvůli tomu ale i u 15" varianty chybí numerický blok, který však Asus díky své technologii nazvané NumberPad sloučil právě s touchpadem. Psát čísla na dotykové plošce sice není nic moc, ale zase lepší, než když numpad chybí úplně.

Nad touchpadem jsou ještě čtyři užitečné klávesy včetně samostatného zapínacího tlačítka. Jedno slouží pro aktivaci či deaktivaci druhého displeje a druhé pro prohození obsahu obou displejů. Poslední tlačítko pak spouští režim turbo.

První displej

Velkou výhodou displeje je to, že jde o OLED. Ani kvalitní IPS nemají tak dobrý kontrast a hlavně podání černé. Rozsah jasu činí 4 až 363 nitů, přičemž kontrast by měl být nekonečný. Naměřil jsem ale 8000:1. Sklo je hodně odrazivé, což parametrům zase trochu škodí. Nad obrazovkou je infračervená kamera pro biometrické přihlašování.

Infračervená kamera
Infračervená kamera
LED pásek
LED pásek

Displej je dotykový. Jeho rozlišení 4K je pro většinu účelů až zbytečně moc, navíc s negativním vlivem na výdrž. Full HD ale nabízí jen levnější ZenBook Duo. Je možné nastavit dva režimy barev jako u smartphonů. Klasicky s širokým gamutem a sRGB. Vyvážení bílé je slušné u obou a rovnoměrnost podsvícení také velmi dobrá. Mírně nižší jas je ve spodní třetině obrazovky.

Dva režimy obrazu
Dva režimy obrazu
Dva režimy obrazu
Dva režimy obrazu

Druhý displej (ScreenPad Plus)

Spodní displej má stejnou šířku, ale na výšku je přibližně poloviční (3840 × 1100 px). Jde tedy o dlouhou nudli, přesně v prostoru, který byl původně určen klávesnici.  Nemá jít o druhý plnohodnotný monitor. Spíše o šikovný doplněk, už jen kvůli ostrému úhlu, ze kterého se na něj díváte.

Asus ZenBook Pro Duo recenze25Také tento displej je dotykový, ale už jde o matné IPS. Jeho jas nelze nastavit současně s horním displejem. V nastavení Windows uvidíte dvě obrazovky, měnit jas posuvníkem nebo tlačítky lze jen u té hlavní. V základu jsem naměřil 143 nitů při kontrastu 1030:1. Jeho jas se nastavuje přímo na něm v ovládací utilitě a lze jej měnit v rozsahu 11 až 300 nitů.

V levé části displeje je vyjížděcí menu, ze kterého lze spustit několik utilit. Jedna z nich vám na dolní obrazovce udělá velký numerický blok. Je zde i možnost si aplikace různě seskupovat, ale nejvíce se mi osvědčilo pracovat s oběma displeji jako by šlo o samostatné monitory a využívat tlačítka na klávesnici pro jejich prohození.

Hardware

ZenBook Pro Duo nabušený notebook s výbavou vhodnou pro kreativce i hráče. Uvnitř mé konfigurace jsou Intel Core i7-9750H a GeForce RTX 2060 spolu se 16 GB operační paměti.

Akumulátor má velkou kapacitu 71 Wh, ale naměřená výdrž je slabší. Film i běžná práce vyčerpají baterii za necelé čtyři hodiny. To platí při aktivním spodním displeji. Když jej vypnete, vydrží přehrávat video 4,5 hodiny a výdrž při práce se zvýší na 5,5 hodiny. Spolu s problematickým nabíjením na cestách (obří nabíječka + velký odběr) tak nejde o stoprocentně mobilní zařízení. Za hodinu v nabíječce se jinak dostanete na 73 %.

Asus ZenBook Pro Duo hwinfo

Výkon
PCMark 10 4 692 bodů
Cinebench R20 1 623 bodů
Cinebench R15 (xCPU) 714 cb
3DMark (time spy) 5 204 bodů
Crystal Disk Mark Asus ZenBook Pro Duo cdm
Výdrž
kapacita akumulátoru 71 Wh
PCMark 10 (Modern Office) 5:39 (4:00 se zapnutým ScreenPadem)
Powermark (Balanced) 3:07
přehrávání Full HD H.265 videa 4:30 (3:48 se zapnutým ScreenPadem)
rychlost nabití za 60 minut 73 %

Konfigurace

ZenBooky Pro a Pro Duo se od sebe kromě velikosti displeje liší ještě hardwarem: procesory 15 vs. 45 W (Pro má sice úspornější, ale novější generaci Intel Core, což zde nehraje tolik roli), operační pamětí (8/16 vs. 16/32), typem displeje (IPS Full HD vs. OLED 4K) a je výrazně lehčí (1,5 vs. 2,5 kg). ZenBook Duo má také obyčejnou grafiku MX250 proti výkonné GeForce RTX.

ZenBook Pro Duo můžete mít s procesorem Core i9-8950HK nebo stále velmi výkonným Core i7-9750H. Obě u nás prodávané konfigurace mají terabajtové SSD a grafiku GeForce RTX 2060.

model Asus ZenBook Pro Duo (UX581GV)
konfigurace UX581GV-H2002R
představení / zahájení prodeje září 2019
displej 15,6", lesklý dotykový OLED, 4K (Samsung SDCA029) HDR, 10b
procesor Intel Core i7-9750H (14nm, Coffee Lake) na 0,8–2,6 GHz (turbo 4,5 GHz), 6/12 jader, TDP 45 W
grafický čip GeForce RTX 2060 6GB / Intel HD Graphics 630
operační paměť 16 GB
SSD 512 GB NVMe (SK Hynix BC501 HFM512GDJTHG-8310A)
HDD (úložiště) ne
klávesnice alfanumerická, podsvícená, diakritika, krátký Shift, jednořádkový Enter
porty 2× USB-C 3.1, USB 3.1, HDMI, jack
sítě Wi-Fi (802.11ax Intel AX200), Bluetooth (5.0), LAN (ne), LTE (ne)
biometrika/čtečka otisků ne
akumulátor 71 Wh
rozměry a hmotnost 359 × 249 × 24 mm / 2,5 kg
OS Windows 10 Pro
doporučená cena 74 990 Kč

Rozborka

Asus neztěžuje přístup k hardwaru, pouze dva šroubky jsou pod snadno odejmutelnou gumovou čepičkou. Pod krytem se dostanete k SSD typu M.2 od Hynixu, pro druhý disk zde není místo. Černou páskou je pak mj. přelepený modul Wi-Fi. Paměti jsou ukryté hlouběji v těle a možná nebudou vyměnitelné. Masivní dvouokruhové chlazení vyfukuje vzduch od procesoru na jednu stranu a od grafiky na druhou.

Asus ZenBook Pro Duo recenze16 Přístup k hardwaru
Dvouokruhové chlazení
Dvouokruhové chlazení
Připojení OLED displeje
Připojení OLED displeje
Modul Wi-Fi
Modul Wi-Fi
SSD
SSD

Hodnocení

Málokdo je takový inovátor u laptopů jako Asus. Takto provedený druhý displej je velmi dobrý nápad, ale jako všechny průkopnické technologie – není to pro každého a není vůbec jisté, že se podobné řešení do budoucna ujme. Asus se toho ale nebál a ZenBook Pro Duo je slušně použitelný notebook s velkou přidanou hodnotou. Jen ta jeho hmotnost jej limituje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.