Hlavní navigace

ZenBook Pro Duo nemá kousek volného místa. Asus všude nacpal displej

28. 5. 2019

Sdílet


Asus na Computexu představil svůj nejstylovější laptop ZenBook Pro Duo. Výrobce si už vyzkoušel nahradit touchpad pomocí dotykových displejů, u novinky jde ale ještě dál. Touchpad se tentokrát objevil na pozici, kde byste normálně hledali numerický blok klávesnice. A velký dotykový displej je nad klávesnicí a vyplňuje veškerou volnou plochu. Tam, kde má Apple jen tenký proužek Touch Bar, tam Asus integroval velký displej, který může sloužit jako sekundární obrazovka Windows.

ZenBook Pro Duo (přesné modelové označení UX581) dostal celohliníkové tělo a 15,6" dotykový OLED displej s rozlišením 4K a 100% pokrytím barevného prostoru DCI-P3. Uvnitř tiká šestijádrový Core i7-9750H nebo osmijádrový Core i9-9980HK s 5GHz Turbem. Na palubě je též grafika GeForce RTX 2060 s 6 GB videopaměti. Operační paměť má dle konfigurace kapacitu 8 až 32 GB, SSD pak 256 GB až 1 TB. Výkonu tedy bude dostatek pro práci i hry.

V této třídě je samozřejmostí podsvícená klávesnice, Asusu vsadil na tenký profil a 1,4mm zdvih. Touchpad funguje ve dvou režimech. V tradičním módu je to klasická dotyková plocha, která rozpozná gesta až čtyř prstů současně. Po přepnutí do módu NumberPad se ale rozsvítí integrované diody, který na ploše vyznačí čísla a další klávesy numerického bloku, takže si na své přijdou i Exceláři. I v tomto režimu může dotyková plocha fungovat jako touchpad, software prý dokáže rozeznat, kdy chcete zadat číslo a kdy táhnout kurzorem. Dokonalé to ale jistě nebude.

Nejvíce pozornosti ale budí ScreenPad Plus. Nad klávesnici se dostal 14" displej s rozlišením 3840 × 1100 px a nudlovitým poměrem stran 31:9 (plus minus). Už ovšem jeden o OLED, ale LCD.

RECENZE: Ultrabook Asus ZenBook S UX391

Na ScreenPad Plus lze roztáhnout hlavní plochu, používat jako sekundární displej nebo jej využít pro zvláštní aplikace či funkce. Asus ukázal, že v hudebním editoru funguje zobrazí ekvalizér, v grafickém ukáže paletu nástrojů, při hraní zobrazí ovládací prvky streamovacího softwaru, při jiné práci zase ukáže náhledy spuštěných aplikací, zástupce pro spuštění nových nebo třeba hudební přehrávač. Asus k notebooku přibalí i touchpad, takže spodní displej bude přirozenější i pro črtání poznámek (na vertikální displej se nepíše moc dobře). Otázkou je, jak utrpí ergonomie klávesnice. Její posunutí na spodní okraj dost ztíží psaní na klíně, zápěstí dostane zabrat.

Na těle dále najdeme stereo reproduktory s puncem od Harman Kardonu, kameru s podporou přihlašování Windows Hello, novou síťovku s podporou Wi-Fi 6 (802.11ax) a Bluetooth 5. Na bocích je po jednom Thunderboltu 3 a HDMI 2.0, dále dvojice USB-A 3.1 Gen2 a kombinovaný zvukový jack. Nabíječka se připojuje do zvláštní zdířky, nikoliv USB. ZenBook Pro Duo je kvůli výbavy také dost macatý. Půdorys 359 × 246 mm sice díky tenkým rámečkům určitě nevyčnívá, ale tloušťka 24 mm a hmotnost 2,5 kg už signalizují, že novinka není žádným útlým ultrabookem.

Cenu ani dostupnost zatím Asus neoznámil. Kromě modelu Pro firma oznámila i základní model ZenBook Duo, který nabídne 14" Full HD IPS displej, Core i7, GeForce MX250 a rovněž sekundární obrazovku nad klávesnicí.

Zdroj: Asus

Byl pro vás článek přínosný?