Hlavní navigace

Asustor AS-302T: rychlý, tichý a s přímým napojením na televizi (recenze)

15. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, parametry, výkon

Prostřední model dvoudiskového NASu od Asustoru je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Atom na frekvenci 1,6 GHz a gigabajtem paměti. Vedle standardních portů USB (dva USB 2.0 vzadu a dva USB 3.0) a gigabitové síťovky je to jeden z modelů s výstupem HDMI. Možnost připojit NAS přímo k televizi a získat přístup k multimédiím přes XBMC nebo jiné aplikace je přitom jednou z hlavních výhod.

Řadu informací získáte v češtině na stránkách Asustor.com.

Asustor AS-302T
procesor Intel Atom 1,6 GHz Dual-Core
RAM 1× 1 GB DDR3
místo pro disky 2× 3,5" SATA III (přes redukci lze i 2,5")
rozměry a hmotnost 163 × 108 × 230 mm / 1,87 kg
OS ADM 2.1
sítě gigabit LAN, přes USB lze i Wi-Fi
USB 2× USB 3.0, 2× USB 2.0
čtečka karet
multimediální výstupy HDMI, jack na sluchátka/repro, infračervený přijímač
napájení externí adaptér 60 W
Cena a záruka
zahájení prodeje červenec 2013
záruka 3 roky
zapůjčil Conquest
cena 8 490 Kč

 

Narozdíl od základní řady AS-2xx, kde je přítomnost HDMI označena písmenem E na konci značení, obsahují střední (AS-3xx) a vyšší (AS-6xx) modely videovýstup všechny modely.

Asustor se řadí spolu se Synology a QNAPem do trojice nejlepších výrobců NASů, alespoň pokud jde o multimédia. Pomocí rozšiřujících aplikací, jejichž seznam se postupně rozrůstá, získáte další funkce. Už samotné XBMC je zde samostatná aplikace, což by mělo zaručovat častější update na nové verze, aniž by musela vyjít nová verze celého operačního systému.

 

Kromě XBMC můžete používat i druhý rozšířené prostředí, a tím je Boxee. Pevné kovové šasi má přístup k diskům zepředu – dva šuplíky, do kterých disky přišroubujete. Dálkové ovládání se prodává samostatně za necelých 600 Kč.

Asustor má nově 3 roky záruku a stejnou chtějte raději i po pevných discích, jejichž spolehlivost je jak známo nevyzpytatelná.

Výkon a spotřeba

sekvenční čtení (CDM) 63 MB/s
sekvenční zápis (CDM) 77 MB/s
512K čtení (CDM) 33 MB/s
512K zápis (CDM) 59 MB/s
FTP čtení (FileZilla) 84 MB/s
FTP zápis (FileZilla) 63 MB/s
spotřeba v klidu 21 W
spotřeba při kopírování 24 W
spotřeba při hibernaci disků 13,5 W

 

NASy jsou omezené rychlostí gigabitové sítě (kolem 100 MB/s), pevnými disky i samotným výkonem. Vzhledem k nejčastějšímu použití jako centrální skladiště dat není co nejvyšší rychlost kopírování příliš podstatná a cokoliv nad nějakých 50 MB/s je dostatečně dobré. Výkon Atomu je o něco vyšší než ARM (Marvell). Spotřeba při hluboké hibernaci NASu se pohybuje okolo jednoho wattu.

 

Administrace ADM 2.0

Nové rozhraní administrace (ADM 2.1.1) se ovládá podobně jako okýnka ve Windows, což je společné i pro Synology a QNAP. Mezi funkcemi prakticky nic nechybí, podrobnější popis najdete níže jako komentované screenshoty.

Utilita pro Windows, která po prvním zapojení (a kdykoliv jindy) najde NAS v síti. Můžete přes ni rovnou namapovat sdílené složky (nejsdou odsud přímo vytvořit nové, to až v administraci), dále změnit administrátorské heslo a IP adresu. NAS lze odtud také uspat, restartovat a nahrát nový firmware.


 

Přihlašovací stránka k administraci. Místo IP adresy lze používat http://název-nasu.


 

Aktualizace proběhne automaticky a netrvá příliš dlouho. Asustor vydává nové verze poměrně často.


 

Úvodní stránka po přihlášení. K základní sadě ikon (připomínají iPad) lze přidat další po nainstalování rozšiřujících aplikací. Těchto stránek můžete mít více a každou si pojmenovat podle sebe.


 

Vytvoření dalších uživatelů. Bude se hodit pro rodinu a svoje vlastní účty by měly mít i zařízení typu multimediální přehrávač – který díky HDMI zrovna u tohoto NASu nebude potřeba.


 

Vytvoření sdílených složek. Tady chybí tradičně jen složka typu filmy, seriály. Jednotlivým složkám potom přidělíte práva – někteří uživatelé je mohou jen číst, jiní i zapisovat.


 

Využití systémových prostředků. Kdyby se vám zdálo, že NAS nestíhá, tady lze ověřit příčinu a najít „viníka“.


 

V centru aplikací najdete produkty třetích stran, ale i přímo výtvory Asustoru. Doinstalujte si XBMC a automaticky se začnou stahovat další k němu potřebné aplikace. Dále zde najdete třeba Dropbox, μTorrent či Google Drive.


 

Síťový koš je standardní výbavou všech dobrých NASů. Když totiž něco smažete ve Windows ze sdílené složky, ve vašem koši se to neobjeví a smazání je trvalé. Tuto funkci supluje právě síťový koš. Přístup k němu je přes administraci a souborový manažer. Některé jiné NASy jej umí zpřístupnit i přes Sambu.

Zálohování jde provádět na jiný NAS přes protokol rsync, na FTP nebo na externí disk. Pro tento účel lze nastavit funkci předního fyzického tlačítka.

Externí disk přes USB 3.0 funguje spolehlivě, není problém ani když má souborový systém NTFS. Zadní USB lze ideálně využít pro tiskárnu, případně UPS. Wi-Fi je jen nouzovka pro případ, kdy opravdu a za žádnou cenu nelze k NASu natáhnout LAN.

 

Souborový manažer může mít přístup i k disku v počítači, ale musíte kvůli tomu nainstalovat Javu. M…že se hodit pro vzdálený přístup, kdy se z NASu dostanete i na (nevypnutý) počítač. Částečně však může jít o bezpečnostní riziko.

Dvoupanelový správce ala Total Commander to sice není (ale můžete si otevřít dva vedle sebe), ovšem standardní funkce nechybí. Sdílený link pošlete někomu emailem a adresát získá přístup ke konkrétním souborům. Třeba i pod heslem a po omezenou dobu.

Nastavení FTP serveru.

V nastavení je pro začátek dobré povolit „Mód pro média“, což pomůže plynulému přehrávání videa i když budete s NASem pracovat jinak.

 
 
 

Indikace LED se na noc vypíná, to zní velmi použitelně. A o tom co je noc můžete rozhodnout v podrobném týdenním plánu. Stejně lze nechat NAS, ať se sám každou noc vypne a ráno zase zapne, případně povolíte uspávání disků při nečinnosti, nejdéle po hodině. Pro ventilátor lze ponechat automatické řízení, nebo ručně zvolit tři rychlosti otáček. Nízká nebo automatická zcela postačí.


 

Hlášení chyb jako nenadálé vypnutí nebo vadný disk vám bude chodit na email nebo smskou. Ke sledování se dá použít i aplikace pro Android a iOS.


 

Manager úložiště. Zde vidíte stav disků, jejich teplotu a můžete provést kontrolu disku či prohlédnout S.M.A.R.T.


 
 

Shrnutí systémových informací, výpis logu, klasika. Zajímavější je Dr. Asustor, který pomáhá NAS udržovat. Doporučí používat Firewall a hlídá, zda občas kontrolujete zdraví pevných disků.


 
 
 

Portál, nastavení výstupu HDMI. Na televizi uvidíte buď okamžitě XBMC, ale pokud chcete více, může být výchozí obrazovkou Asustor portál s několika ikonkami. Vedle XBMC je tu třeba prohlížeč Chrome. Pro plnohodnotné využití je ale potřeba připojit klávesnici (třeba přes Bluetooth).


 

Pokud byste náhodou měli televizi, která nezvládá Full HD ​… ale bez takové si pořádný NAS s přehrávačem ani nepořizujte.

Hotovo, stačí mít připojený kabel HDMI, dálkový ovladač nebo klávesnici v ruce a dostatek seriálů uložených na NASu. V prostředí XBMC či Boxee musíte samozřejmě ještě projít sdílenou složku s filmy a nastavit správné kódování titulků. V případě externích mimo kontejner MKV je to totiž často problém.

 

XBMC a závěr

Úvodní obrazovka portálu Asustor. Samozřejmě si můžete nastavit, že zde bude vždy přímo XBMC nebo Boxee.


 

ADM – přístup do administrace NASu, stejný jako přes počítač. Pokud máte klávesnici … ale stejně je na to lepší počítač, odsud raději jen nouzově.


 

Google Chrome na televizi. Díky tomu, že jde o linuxovou verzi na procesoru x86 je zaručena kompatibilita, ale svižnost je na úrovni netbooků.

Webové Youtube se trhá, lepší bude využít doplňek pro XBMC, nebo přímo Youtube na chytré televizi.

Rozhraní XBMC,

Výkon stačí i na plynulé přehrávání náročného Full HD videa Samsung Oceanic s datovým tokem 40 Mb/s. Video v rozlišení 4K pak znamená pouze černý obraz se zvukem.

Ovládání XBMC přes dálkové ovládání od Asustoru za zhruba 600 Kč, nebo přes aplikaci pro Android či iOS.

Závěr

AS-302T je klasický kvalitní NAS, kterému nechybí dostatečný výkon, tichý chod i HDMI rozhraní. Cena není nejnižší a musíte si k ní připočíst ještě cenu za dva pevné disky, přesto je NAS důležitou součástí domácí sítě a Asustor patří k nejlepším.

Pro multimediální využití je stále základní XBMC, ostatní aplikace (Chrome, Youtube) moc svižně neběží. Přes jednoduché dálkové ovládání si seriál zapnete, pro přepínání dalšího už je většinou potřeba více kroků – ideální ovladač to zkrátka úplně není. XBMC přes tablet nebo mobil je ale k dispozici také.

Asustor AS-302T
procesor Intel Atom 1,6 GHz Dual-Core
RAM 1× 1 GB DDR3
místo pro disky 2× 3,5" SATA III (přes redukci lze i 2,5")
rozměry a hmotnost 163 × 108 × 230 mm / 1,87 kg
OS ADM 2.1
sítě gigabit LAN, přes USB lze i Wi-Fi
USB 2× USB 3.0, 2× USB 2.0
čtečka karet
multimediální výstupy HDMI, jack na sluchátka/repro, infračervený přijímač
napájení externí adaptér 60 W
Cena a záruka
zahájení prodeje červenec 2013
záruka 3 roky
zapůjčil Conquest
cena 8 490 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.