Hlavní navigace

ATI mobilní jedničkou, DX11 karty na obzoru

20. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ústy produktového manažera divize mobilní grafiky Asifa Rehmana se AMD pochlubilo, že grafická divize dosáhla v oblasti samostatných grafických akcelerátorů pro notebooky vítězství nad Nvidií. Podle průzkumu Mercury Research se podíl ATI během devíti měsíců vyšvihl o 16 procentních bodů výše na výsledných 57 procent. Asif Rehman se bije v prsa ještě z jednoho důvodu: AMD bude mít jako první na trhu mobilní akcelerátory s podporou Direct3D 11.

AMD aktualizovalo seznam Device ID grafických karet, které jsou podporovány nejnovější verzí balíku ovladačů Catalyst. Ten nyní obsahuje i devět záznamů označených „Mobility Radeon HD 5800“, což napovídá, že mezi těmito kartami se nachází nová vlajková loď mobilní flotily červeného týmu.

ATI ovšem pochytila od Nvidie jeden nepříjemný zvyk: podobně jako GeForce GTX 280M ve skutečnosti používá jádro G92b (desktopová GeForce 9800/GTS 250), také u Mobility Radeonu HD 5800 byste marně hledali 1600 stream procesorů, kterými se chlubí jádro Cypress. Broadway je totiž označení pro notebookovou variantu jádra Juniper známého z Radeonů série HD 5700. A tak jeho výkonový náskok nad Mobility Radeonem HD 4800 nebo GeForce GTX 280M bude velmi malý, pokud vůbec kladný.

Daleko k reálné dostupnosti zřejmě nemá ani Mobility Radeon HD 5650 postavený na slabším čipu Madison. Německý server NotebookJournal před několika dny testoval laptop DevilTech Fire DTX vybavený právě touto grafickou kartou a také čtyřjádrovým procesorem Core i7-720QM. V testech herního výkonu se Fire DTX s Radeonem zařadil za MSI GT640 s GeForce GTS 250M, na oplátku se může pochlubit nižší spotřebou. GeForce GTS 250M používá stejné jádro, jako desktopová GeForce GT 240.

Pokud je výběr testovaných modelů alespoň trochu směrodatným ukazatelem reálné situace na trhu, pak se pro Nvidii blýská na lepší časy – zbývající čtyři notebooky na platformě Intel Calpella (to jest se čtyřjádrem Core i7 Clarkfield) byly všechny osazeny některou z mobilních GeForce.

Zdroj: TG Daily, AMD, NotebookJournal

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku