Hlavní navigace

Atom je pro Intel zlatý důl

30. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je obecně známo, že z prodeje low-endového hardware mají výrobci docela nízké marže a ziskovost se dohání objemem produkce. Přestože Intel Atom se stane základem levných mobilních zařízení, podle rozboru serveru TGDaily to pro Intel bude velmi ziskový podnik.

Předpokládá se, že cena, za kterou bude Intel prodávat procesory výrobcům, se bude pohybovat mezi 30 a 50 dolary podle konkrétního modelu. V případě jednojádrového Atomu (Silverthorne) by ale výrobní náklady na kus podle odhadů neměly přesáhnout 8 dolarů. Kouzlo Atomu tkví v tom, že se jedná o velmi malý čip (má pouze 47 milionů tranzistorů), proto se jich na jeden 300mm wafer vejde kolem 2500 a jistě znáte také nepřímou úměru mezi velikostí jádra a výtěžností.

Pro Atom navíc neexistují jiné čipsety, než ty od Intelu (ať už Poulsbo pro Silverthorne nebo i945GM pro Diamondville), což je další zdroj příjmů pro Intel. Celkově by tak společnost mohla na jednom prodaném zařízení s procesorem Atom vydělat kolem 40 dolarů.

Můžete oprávněně namítat, že z něčeho se musí zaplatit výzkum a vývoj. Ale jak složité může být navrhnout primitivní in-order výpočetní jádro (srovnatelné s procesory první poloviny 90. let) ve srovnání s propracovanými jádry dnešních desktopových procesorů, optimalizovanými pro maximální výkon?

Tak či onak, Atom bude pro Intel dobrou „dojnou krávou“. Pokud se mu bude hodně dařit, mohl by nakonec vydělávat více peněz, než desktopové procesory architektury Core. Zdali se ale UMPC a podobná zařízení rozšíří, kdo bude Intelu konkurovat a čím, to je zatím ve hvězdách.

Zdroj: TGDaily

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku