Hlavní navigace

Atom Pineview – detaily

20. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika týdny jsme si povídali o čipu s kódovým označením Medfield, což je také jeden z pokračovatelů současného Atomu od Intelu. Pouze stručně jsem se tenkrát zmínil o procesoru s kódovým označením Pineview nové architektury Lincroft, který bude vydán ještě letos (původně se mluvilo o třetím kvartálu, nyní o čtvrtém). Tento nedostatek můžeme nyní napravit, neboť servery VR-Zone a HKEPC přinesly nové informace o této chystané ultramobilní platformě.

Pineview je s největší pravděpodobností nativně dvoujádrový čip. Do netbooků chce ale Intel osazovat pouze jednojádrové procesory a první Pineview tedy bude určen výhradně pro nettopy, tedy levné desktopové počítače. Jednojádrovou variantu vydá Intel až počátkem roku 2010.

Celá nettopová platforma se jmenuje „Pine Trail“ a skládá se z procesoru Pineview a jižního můstku Tiger Point. Řadič DDR2 (max. 800 MHz) a grafické jádro jsou integrovány v procesoru. IGP nakonec není převzato od PowerVR, ale jedná se o starý GMA 950, pouze přetaktovaný ze 133 na 200 MHz.

Od procesorového jádra architektury Lincroft zřejmě nelze očekávat nijak zázračný výkon, od přetaktovaného GMA 950 také ne. Hlavní inovací platformy Pine Trail oproti Diamondville tedy je redukce počtu čipů ze tří na dva a z toho plynoucí možné zmenšení celé základní desky. Zatímco Diamondville potřebuje šestivrstvé PCB a plochu 2174 mm2, Pine Trail se vejde do obsahu 773 mm2. A nebo umožňuje použít levnější čtyřvrstvý tištěný spoj. TDP celé platformy kleslo z osmi na sedm wattů. Měl by to ale být dostatečný rozdíl, aby netbooky založené na Pine Trail nepotřebovaly větrák. Teď pochopitelně mluvím o mobilní variantě platformy, tedy Pine Trail-M, které se týká také následující tabulka:

  Intel Atom N270 Pine Trail-M
Procesor Intel Atom N270 Pineview-M
Čipová sada 945GSE + ICH7M    Tiger Point-M   
Celkem čipů 3 2
Velikost zákl. desky 2174 mm2 773 mm2
Vrstvy PCB 6 4 nebo 6
Frekvence CPU > 1,6 GHz
Frekvence pamětí DDR2 533 MHz DDR2 667 MHz
Integrované grafické jádro GMA 950 GMA 950
Frekvence IGP 133 MHz 200 MHz
Průměrná spotřeba 2,5 W 2 W
Thermal design power 8 W 7 W
Chlazení Větrák Bez větráku

VR-Zone jako soupeře pro Pine Trail zmiňuje platformy VIA Nano, AMD Yukon a Nvidia Ion. Avšak jediné řešení, které se s Pine Trail může srovnávat co do výkonu a rozměrů, pochází od VIA. Yukon není mířen do netbooků ani nettopů, Ion reprezentuje spíše nejlevnější HTPC a podobné ambice má VIA/S3 Trinity. A protože VIA ani za několik let nedokázala ze svých miniaturních konceptů vykřesat hotové produkty, zdá se, že Intel bude mít s Pine Trail víceméně volnou cestu.

Zdroj: VR-Zone, HKEPC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku