Hlavní navigace

Atomy Gemini Lake s jádry Goldmont+ prý zvednou výkon o 31 %, Intel integruje Wi-Fi

29. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před Computexem 2017, který se rozjíždí tento týden, se pozornost hardwarového světa upřela zejména na velká výkonná CPU, neboť Intel by měl uvést svoji novou highendovou platformu LGA 2066 s čipy Kaby Lake-X a Skylake-X a AMD by mohlo něco prozradit o své odpovědi, procesorech Threadripper. Ovšem něco nového se chystá i na opačné straně spektra, mezi malými a úspornými procesory. Pokud si vzpomínáte, loni se objevily zmínky, že Intel v linii „Atomových“ Celeronů a Pentií chystá nové čipy s kódovým označením Gemini Lake, které za nějakou dobu nahradí dnešní Apollo Lake s jádry Goldmont. K tomuto Gemini Lake se nyní objevily nové informace, dle kterých by mimo jiné mohlo přinést zajímavé zlepšení výkonu.

K podkladům pro Gemini Lake se dostal web FanlessTech. Tyto procesory mají podle něj povahou stále odpovídat Apollo Lake, tedy levnému SoC pro notebooky a (mini) desktopy. Základem bude CPU se čtyřmi jádry a integrované grafické jádro s 18 EU. To má architekturu Gen9, tedy stejnou, jako Skylake. Ovšem výstupní modul je již novější generace Gen10 a co je podstatné, Gemini Lake má již prý umět nativně HDMI 2.0 (což zatím žádný jiný Intel nesplňuje). Patrně by tedy již s těmito „Atomy“ mělo být možné živit plnohodnotně 4K obrazovky i s 60 snímky za vteřinu.

Gemini Lake má mít kromě plně aktivní čtyřjádrové verze také dvoujádrové varianty, zřejmě vytvořené z částečně defektních čipů. TDP je prý 6 W pro modely používané v noteboocích, zatímco verze pro „desktop“ budou mít TDP 10 W. Jako paměti už tato platforma bude používat DDR4, nikoliv DDR3L, ale pravděpodobně by také měly být podporovány paměti LPDDR4. DDR4 by měla být přínosem pro integrovanou grafiku, jelikož zřejmě poběží na vyšších frekvencích (snad lze doufat v 2133 MHz) a tedy poskytne vyšší propustnost.

FanlessTech o procesorech Intel GeminiLake FanlessTech o procesorech Intel GeminiLake

Vylepšené jádro

Gemini Lake je údajně stále vyráběno na 14nm procesu, snad by ale mělo jít o jeho vylepšenou variantu 14nm+, kterou je vyráběno i Kaby Lake. Architektura jader je údajně označena jako Goldmont+, což naznačuje určité změny, ale nikoliv zcela novou architekturu (to asi není pravděpodobné už vzhledem k tomu, že samotný Goldmont byl novou „tock“ architekturou). Interní materiály údajně ale hovoří o tom, že by se výkon CPU mohl zlepšit až o 31 %, což by bylo docela významné. Zasloužit by se o to mohly vyšší takty, ale možná také změny v pamětech cache. Intel totiž údajně zvětšil L2 cache, která má pro celý čtyřjádrový SoC nyní 4 MB, zatímco u Apollo Lake je kapacita poloviční.

Integrované Wi-Fi

Podle FanlessTechu dostane SoC dále podporu rozhraní eMMC verze 5.1 (používá se pro levná jednočipová SSD častá v lowendových minipočítačích a noteboocích). A ve velice neposlední řadě pak máme informaci, že by se dokonce do čipu mohla dostat i integrovaná bezdrátová konektivita Wi-Fi a Bluetooth. To by zjednodušilo a zlevnilo základní desky pro minipočítače i notebooky, jde ale i o technologicky zajímavou věc. Integrace Wi-Fi je prý v plánu i pro čipové sady generace Coffee Lake/Cannon Lake, takže se Intel zřejmě rozhodl zároveň tuto výsadu dopřát i lowendu. Nejde ale asi o integraci kompletní. Uvnitř bude patrně jen digitální část („CNVi“), která pro fungování bude potřebovat externí čip starající se o analogové vysílání a přijímání signálu („CRF“).

 Mobilní roadmapa CPU Intel s CPU Gemini Lake (září 2016, zdroj: fórum AnandTech)
Mobilní roadmapa CPU Intel s CPU Gemini Lake (září 2016, zdroj: fórum AnandTech)

Kdy se tyto procesory – či lépe řečeno SoC – dostanou na trh a do notebooků, „desktopků“ a základních desek, zatím nevíme. Podle starších roadmap by uvedení možná mohlo nastat v čtvrtém kvartále letošního roku, tedy jen rok a něco po Apollo Lake. Dostupnost zařízení požívajících tyto čipy se ale může zdržet, takže nelze vyloučit, že by šlo až o záležitost roku 2018. Gemini Lake bude patrně používat pouzdro BGA pájené na desku, takže pořídit se bude dát jen v rámci hotové desky či PC. Nicméně zkušební hardware již podle úniků v databázi SiSoftware koluje, takže s trochou štěstí by se asi i nějaké počítače s Gemini Lake letos objevit mohly.

Byl pro vás článek přínosný?