Hlavní navigace

Atomy nejsou, Asus bere Celerony

25. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle prohlášení Intelu poptávka po procesorech Atom převýšila očekávání, a tak se nelze divit, že jich je nedostatek. Asus Eee PC, ultralehký a levný notebook, přišel na trh ještě dříve, než Atom; později vydané vyšší modely (901, 1000 a 1000H) jsou ale osazeny tímto úsporným procesorem. Anonymní zdroj z Asusu prozradil serveru PC World, že Atomů je nedostatek a nižší modely tedy zůstanou u starších Celeronů M 353.

Je ale Asus rukojmím Intelu? Vždyť na trhu jsou ještě procesory VIA Nano, které jsou při spotřebě srovnatelné s Celeronem M výkonnější. Zdroj PC Worldu na tuto skutečnost reaguje tak, že Asus tradičně používá procesory Intel.

To pochopitelně vyvolává spekulace: bojí se Asus, že kdyby začal používat procesory VIA, najednou by pro něj nedostatkové Atomy nezbyly? Je tu snad nějaká zákulisní dohoda o exkluzivitě, jako ty, kvůli kterým byl Intel zažalován AMD? Nebo je vysvětlení prozaičtější a VIA nedokáže své CPU nabídnout za dostatečně nízkou cenu, což je pro Eee PC stěžejní?

Intel předpokládá, že problémy s nedostatkem Atomů budou vyřešeny v průběhu třetí čtvrtiny tohoto roku (to by si tedy měl pospíšit, protože na to má už jen měsíc a pár dní). Ještě v tomto kvartále by taky měla být vydána dvoujádrová varianta Atomu. Intel chtěl tento procesor původně vydat už dříve, ale nestihl to.

Zdroj: DailyTech

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku