Hlavní navigace

Atomy pro tablety v roce 2014: čtyři 22nm jádra a podpora pro 3D kameru

20. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Speciální procesory typu SoC pro tablety, tedy Atomy s označením Clover Trail, se na trhu ještě ani nestačily zabydlet, a už prosákly na veřejnost informace o čipech, které je mají na začátku roku 2014 nahradit. Platforma se bude jmenovat Bay Trail-T, samotný procesor SoC pak Valleyview-T (podobně jako se ten stávající jmenuje Cloverview). Toto jméno vám nemusí být neznámé, o procesorech Valleyview jsme již psali. Slajdy, publikované serverem Mobile Geeks, berte samozřejmě za informace nepotvrzené a neoficiální.

Varianta čipu pro Valleyview pro tablety si zachová všechny základní vlastnosti – tedy novou procesorovou architekturu a grafické jádro převzaté z Ivy Bridge. To nahradí grafiku PowerVR SGX545, licencovanou od Imagination Technologies. Procesorové jádro má pak být konečně typu out-of-order (dříve kódově označovaná jako Silvermont). Čip bude mít integrován jižní můstek (jde, jak již bylo řečeno, o procesor typu SoC), a vyrábět se bude na 22nm linkách. Mělo by však jít o odlišnou variantu procesu, než kterou se vyrábí CPU Ivy Bridge.

 Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail-T pro tablety
Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail-T pro tablety

Procesor bude mít čtyři jádra o frekvenci až 2,1 GHz (Valleyview však možná bude mít turbo, takže základní frekvence může být nižší). L2 cache bude mít 512 KB na jedno jádro (dle starších informací však možná půjde o dva bloky po 1MB, sdílené vždy mezi dvěma jádry). Podle slajdu nebude Valleyview-T používat technologii HT. Není ovšem jasné, zda to znamená, že jí nová out-of-order architektura vůbec nebude umět. Dost možná jsou čtyři vlákna dle Intelu zkrátka dost, a HT bude zapnuto pouze u serverových variant (ty mají mít až osm jader) či u ořezaných modelů jen s jedním či dvěma jádry.

Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail-T pro tablety
Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail-T pro tablety

Nová architektura má údajně výkon Atomů Bay Trail-T oproti čipům Clover Trail zvednout o 50 až 60 %. Při stejném výkonu jako předchůdce je pak údajně jádro dvakrát úspornější. Výkonnostní nárůst se má dostavit i u grafického jádra. Nahrazení řešení od PowerVR derivátem grafiky HD 4000 (ovšem asi s nižším počtem výpočetních jednotek) má přinést až trojnásobný výkon. Zároveň se také Atomu dostane podpora rozhraní DirectX 11.

Vzpruhou proti nemohoucnosti současných Atomů bude také podstatně vylepšený paměťový řadič. Místo pamětí LPDDR2 bude používat LPDDR3 na vyšší frekvenci (1066 MHz místo 800). Již Clover Trail má dvoukanálový řadič, kanály mají však poloviční, 32bitovou šířku. Valleyview-T již bude používat dvojici 64bitových kanálů, na což jsme zvyklí v osobních počítačích. Teoretická propustnost paměti tedy bude více než dvojnásobná.

Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail-T pro tablety
Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail-T pro tablety

Clover Trail měl mimochodem paměťové čipy integrovány na pouzdru čipu (konfigurace CoPOP). Slajdy u Bay Trail-T hovoří místo o CoPOP o konfiguraci BGA. Zde nedokážu říct, co se tím míní, zda nastane přesun paměti zpět mimo čip (či naopak do jeho vnitřností), či zda tento detail naopak nic neznamená (v slajdech bychom našli vícero takových podivností).

Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail-T pro tablety
Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail-T pro tablety

Platforma také konečně dostane podporu rozhraní USB 3.0, která už možná bude příští rok dosti chybět. Ještě zajímavější je však podpora tří kamer. Vedle jedné přední a jedné pro videhovory tak lze přidat další přední kameru. To umožní snímání prostorového obrazu, a čip by měl být schopen nahrávat 3D video v rozlišení 1080P při plných 60 snímcích za sekundu (zřejmě tedy 30 snímků na na jeden kanál).

 

Jak už tomu bývá, měl by být Valleyview-T (či Bay Trail-T) nejen rychlejší, ale také úspornější. Již Clover Trail používá technologii „active idle,“ kterou Intel přinese v Haswellu. Tento režim (S0ix) umožňuje udržet v režimu standby připojení k internetu, a například tak upozornit na příchozí mail. 22nm výrobní proces by měl spotřebu v klidu a spánku ještě snížit, z nějakého důvodu ovšem Intel uvádí standby výdrž jako o něco horší – klesla z 30 dnů na 20, možná kvůli rychlejším pamětem. Vyšší by však měla být výdrž při aktivním používání – například při přehrávání videa by měl tablet místo devíti hodin vydržet déle než jedenáct. Co naopak zamrzí je, že Intel zřejmě stejně jako u Clover Trailu bude coby operační systém podporovat pouze 32bitovou variantu Windows 8.

Zdroj: Mobile Geeks

Byl pro vás článek přínosný?