Hlavní navigace

Americký operátor mate zákazníky. Falešně láká na 5G síť

Sdílet

Letos začnou vzkvétat první komerční 5G sítě a přijdou na trh také první kompatibilní mobily. Druhý největší americký operátor AT&T už ale síť nové generace „nabízí“ a podporuje ji 15 telefonů. Novinku nazývá 5G Evolution a na vybraných mobilech se již od začátku roku objevuje ikonka 5GE. Naposledy se tomu stalo tento týden na iPhonech, které přešly na betaverzi iOS 12.2.

AT&T matoucí pojmenování brání, uživatelé prý dostanou zážitek srovnatelný s 5G. Fakticky ale jde o evoluci LTE, takže by přesnější název mohl znít 4G Evolution. Ale není třeba vymýšlet nová jména, použitá technologie u AT&T se oficiálně jmenuje LTE Advanced Pro. Jde o síť 4,5G, se kterou lze konečně dosahovat rychlostí přes 1 Gb/s (s čím se původně počítalo i pro „běžné LTE“). AT&T ale slibuje až 400 Mb/s.

Trik k dosažení vyšších rychlostí spočívá ve využití více pásem najednou (tzv. carrier aggregation), čtyřanténního systému 4×4 MIMO a efektivnější modulace signálu 256-QAM místo 64-QAM (při stejné šířce pásma se přenese o třetinu více dat). Čeští operátoři s LTE Advanced Pro začali pracovat před dvěma lety.

Americká média přístup AT&T kritizují. Pro tamní společnost už ale jde tak trochu o tradici. Před osmi lety totiž nechala na iPhone 4S rozsvítit logo 4G, přestože telefon podporoval jen 3G s nadstavbou HSPA+. Pro další případ navíc nemusíme chodit daleko. T-Mobile ještě v roce 2012 nabízel Internet 4G, který se skutečným 4G také neměl nic společného.

Byl pro vás článek přínosný?