Hlavní navigace

Audacity už obsahuje knihovnu LAME. Export do formátu MP3 je tak dostupnější

17. 5. 2019

Sdílet

Pokud chcete exportovat zvukové dílo do formátu MP3, nemusíte už pro Audacity stahovat zvlášť kodér LAME.

Pro export výsledného zvukového díla do formátu MP3 v programu Audacity bylo nutné zvlášť stáhnou knihovnu LAME. Tento známý softwarový kodér bývá považován za nejlepší volbu, jak zvukové soubory převádět do formátu MP3. Starý formát je sice některým trnem v oku, jenže je stále široce používaný.

Jeho stáří se stalo i určitou výhodou v tom, že před dvěma roky vypršel poslední patent (v USA), který bránil jeho bezplatnému šíření v nástrojích, které mohou produkovat díla právě v tomto formátu. To je dobrá zpráva mj. pro Audacity, které v nové verzi 2.3.2 obsahuje již v základní výbavě právě kodér LAME. Nemusí nikomu nic platit, nemusí se ale bát ani žalob za neoprávněné využití a distribuci knihovny.

K tématu: Trvalo to jen 16 let. Na Wikipedii je možné ukládat MP3

Knihovna je obsažená ve variantě nástroje pro WindowsmacOS. Také to ale znamená, že kdybyste chtěli použít vlastní knihovnu (typicky novější verzi LAME), tak už tu možnost nemáte – pokud ovšem nepoužíváte Linux. Co dalšího Audacity 2.3.2 přineslo?

  • V panelu se stopou najdete tlačítko, kterým vyberete celou danou stopu. Když podržíte klávesu Ctrl, vyberete takto více stop.
  • Ve výchozím stavu je vypnuta funkce, pomocí které bylo množné rovnou psaním přidat název stopy. To fungovalo ve chvíli, kdy už stopa měla přidělený popisek a panel s popisky byl vybraný, tj. označený žlutě. Dle autorského týmu bylo chování editoru matoucí. Teď tak nový popisek vždycky přidáte pouze přes nabídku či klávesovou zkratku Ctrl+B.
  • Audacity dodržuje maximální povolený limit pro soubory ve formátech WAV a AIFF, tj. 4 GB. Dříve vám dovolilo exportovat i soubory ve větších velikostech, byly ale porušené.
  • Platforma pro experimentální funkce, jež se nazývá mod-script-pipe, je dostupná na platformách Windows a macOS.
  • Instalační program Nyquist Plug-in je teď sám zásuvným modulem. Zjednodušuje instalaci dalších modulů.
  • Složka vytvářená při zpracování maker byla přejmenována na macro-output.

Dále bylo opravena řada chyb. Pokud v Audacity stříháte, novou verzi patrně oceníte a stáhnout ji můžete z www.audacityteam.org.

Zdroj: přehled nových funkcí via blog Audacity

Byl pro vás článek přínosný?