Hlavní navigace

Auf vídrzén, aneb co se do ostatních CeBITových článků nevešlo

22. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letošní CeBIT byl ve znamení hned několika věcí. Hned po průchodu branou a letmém prostudování plánku výstaviště bylo jasné, že produktová plocha se zase o kousek scvrkla a pro milovníky počítačových komponent, notebooků, tabletů – zkrátka posledních výstřelků módy je vyhrazeno v podstatě jen pět pavilonů. No pět... Vlastně čtyři, protože v tom pátém byly takové ty divné síťové věci, které jsme raději vyslali prozkoumat Petra Šípka.

Já s Mirkem Jahodou jsme se pak vrhli do víru zbývajících čtyř pavilonů, z nichž jste si již mohli přečíst nejeden článek. Ty ale byly většinou velmi úzce zaměřené a nepokryly tu nejzajímavější část – nejrůznější gadgetky, nad kterými občas zůstává rozum stát. Mezi ně patří například drátová nebo Bluetooth sluchátka k mobilnímu telefonu nebo plastový zesilovač reproduktoru.Stejně tak vyvolávaly úsměv na rtech nejrůznější kreace na čtečky paměťových karet nebo USB rozbočovače.

CeBIT 2012 - ohlédnutí CeBIT 2012 - zesilovač telefonu CeBIT 2012 - čtečka karet CeBIT 2012 - čtečka karet CeBIT 2012 - USB rozbočovač

Malou retro vzpomínkou pak byl klasický walkmann, který ale v tomto podání jde připojit pomocí USB kabelu k počítači. S jeho pomocí tak můžete celkem snadno zdigitalizovat své staré audionahrávky.

Čeho bylo všude dostatek, tak to byly nejrůznější prodlužovače života chytrých mobilních telefonů. Že tato zařízení nevydrží příliš dlouho, je známá věc, které se chytil nejeden asijský výrobce. K vidění tak byly nejrůznější protahovače (baterie se umístila pod telefon) či bachracovače (baterie se připnula na zadní stranu telefonu), jež byly v nejednom případě vybaveny i solárním článkem. Takový telefon pak může fungovat téměř jako perpetum mobile. Nás ale uchvátila barevná kreace na obyčejné tužkové baterky. A pak že na nich už nejde nic nového vymyslet.

Na své si přišli i milovníci internetového vysílání. Nejrůznějších televizních krabiček poháněných Androidem bylo k vidění přehršel. Co lze ale jednoznačně kvitovat, je fakt, že většina z nich byla vybavena celkem obstojným dálkovým ovládáním, které na své zadní straně ukrývá QWERTY klávesnici. Tu využijete při brouzdání internetem, či vyplňování nejrůznějších přihlašovacích údajů.

CeBIT 2012 - Android TV CeBIT 2012 - Android TV CeBIT 2012 - Android TV

V čínské čtvrti se mimo čteček a USB rozbočovačů nacházela i suveréně nejvyšší hustota USB flashek na metr čtvereční. Nedalo se ujít deset metrů, aby člověk o nějaký stánek s touto komoditou člověk nezakopl. Ty nejzajímavější vystavovala společnost Oscoo a nutno uznat, že se jednalo o velmi povedené uměleské kreace. Ideální dárek pro IT pozitivní přítelkyni.

CeBIT 2012 - USB disky Oscoo CeBIT 2012 - USB disky Oscoo CeBIT 2012 - USB disky Oscoo

Když jste měli chvíli čas, mohli jste usednout do speciálního fotostanu a nechat se trojrozměrně nasnímat. Laser pak vaši podobiznu vytepal velmi reálně do skla.

Sony se bez jakýchkoli popisek pochlubila ve svých vitrínách novými chytrými hodinkami SmartWatch. Svými schopnostmi se bez problémů vyrovnají hodinkám, které jsme mohli vídat ve filmech s agentem 007. Hodinky mají 1,3" OLED displej s rozlišením 128 × 128 pixelů, který je navíc dotykový a kapacitní a podporuje dokonce multitouch. Jak jej na miaturní ploše budete provozovat již výrobce neřeší.

Potrpíte-li si na luxusní manažerské telefony, pak by vám jistě nemělo uniknout nové BlackBerry Porsche Design P'9981. Ve své podstatě se jedná o převlečený model Bold 9900 s 1,2 GHz procesorem 5Mpx fotoaparátem a plnohodnotnou QWERTY klávesnicí. Celé tělo je z kovu, což se odráží na vyšší hmotnosti – 155 gramů. Zajímavostí je, že celá přední strana (mimo klávesnice a displeje) je vyrobena z jednoho kusu kovu.

Gadgetky východních mocností

Klávesnice, myši, obrazovky

Pokud si myslíte, že na klávesnicích není už co vylepšovat, návštěva CeBITu vás musí přesvědčit o opaku. K vidění byly nejrůznější kreace na téma dětská, kancelářská či miniaturní klávesnice, stejně tak jako klávesnice s integrovaných touchscrollem nebo touchpadem.

CeBIT 2012 - klávesnice CeBIT 2012 - klávesnice CeBIT 2012 - klávesnice CeBIT 2012 - klávesnice CeBIT 2012 - klávesnice

Specifický stánek představoval výrobce Sunday. Jeho klávesnice měly své kouzlo, ale jak jsme kolem začali kroužit s fotoaparátem, místní asiatky začaly zběsile šermovat rukama vykřikovat na veletrhu zcela nesmyslně "No photos, please". Velmi barvitě tuto příhodu vylíčil Petr Šípek ve svém blogu. Nakonec se nám obrázky inkriminovaných klávesnic ulovit podařilo a vy se jimi můžete nyní pokochat.

CeBIT 2012 - klávesnice Sunday CeBIT 2012 - klávesnice Sunday CeBIT 2012 - klávesnice Sunday CeBIT 2012 - klávesnice Sunday CeBIT 2012 - klávesnice Sunday CeBIT 2012 - klávesnice Sunday CeBIT 2012 - klávesnice Sunday CeBIT 2012 - klávesnice Sunday

Když už jsme nakousli klávesnice, neměli bychom zapomínat ani na myši. S těmi v podobě autíček vás již seznámil Honza Čarek, proto se k nim vracet nebudu. Mě v paměti utkvěl především trackball pro děti. Nebo byste si jej dali na stůl sami?

CeBIT 2012 - myši CeBIT 2012 - myši

Stejně tak vynikají asiati ve vymýšlení nejrůznějších kreací na reproduktory. Tyto snahy většinou vypadají velmi bizardně, jako třeba reproduktory, kterým nevadí při hraní ani proud vody. Pravdou je, že svou hlasitostí dokázaly ovládnout nejbližší tři metry kolem stánku, na kvalitu reprodukce se ale až tak příliš nehledělo.

CeBIT 2012 - repro CeBIT 2012 - repro CeBIT 2012 - repro CeBIT 2012 - repro CeBIT 2012 - repro

Poměrně rozsáhlou expozici zabíral v čínském oddělení stánek společnosti AEE. Ta se zabívá výrobou nejrůznějších odolných kamer a fotoaparátů a pouzder pro mě. Takovou kameru si pak můžete připnout na rameno či helmu a vydat se třeba na svah sjíždět zasněžené kopce. Specialitou pak byl model určený pro snímání 3D obrazu.

 CeBIT 2012 - odolné kamery AEE CeBIT 2012 - odolné kamery AEE CeBIT 2012 - odolné kamery AEE CeBIT 2012 - odolné kamery AEE

No a když už jsme u těch (ne)zbytečností, tak se podívejte na přídavný monitor k vašemu chytrému telefonu. Díky němu rozšíříte úhlopříčku svého displeje až na téměř deset palců (v nabídce jsou modely od 7"). Problémem ale bude asi cena, která téměř odpovídá plnohodnotnému tabletu ve stejné úhlopříčce. Ku cti výrobce budiž fakt, že použil IPS panel místo nevhodného TN. Podrobné specifikace si můžete pročíst na kartě produktu.

CeBIT 2012 - externí monitor pro mobil CeBIT 2012 - externí monitor pro mobil CeBIT 2012 - externí monitor pro mobil CeBIT 2012 - externí monitor pro mobil

Notebooky, mini/počítače a roboti

I když je jedním ze slov v názvu kapitoly slovo notebooky, tak jich zde moc nečekejte. S většinou jste se již mohli seznámit na webu ExtraNotebook.cz, takže k nim se vracet nebudu. Co ale nešlo minout, byla růžová kreace Asusu v podobě modelu Zenbook z kategorie Ultrabook. Nejen že je v tomto případě růžový rámeček kolem monitoru, dokonce i klávesnice má růžové podsvícení. Kromě "růžového snu" dovezl Asus do Hannoveru i svou vynikající zvukovku Xonar Phoebus, futuristický bezdrátový přístupový bod a skvěle secvičené humorné číslo na téma DLNA.

CeBIT 2012 - Asus Ultrabook CeBIT 2012 - Asus Ultrabook CeBIT 2012 - Asus Xonar Phoebus CeBIT 2012 - Asus Xonar Phoebus CeBIT 2012 - Asus Wi-Fi

O poznání zajímavější věci se děly u stánku Gigabytu, který své notebooky v našich končinách stále ještě nenabízí. Mezi nimi je i All-in-One počítač nebo dotykový 11,6" notebook T1132N s dokovací stanicí. Ta rozšíří možnosti malého stroje o optickou mechaniku a další periférie. Dokovací stanicí pro tablety pak oplývá i model S1081. No řekněte sami – kdo z vás by nechtěl talbet s optickou mechanikou?

CeBIT 2012 - Gigabyte All-in-One CeBIT 2012 - Gigabyte T1132N CeBIT 2012 - Gigabyte T1132N CeBIT 2012 - Gigabyte Booktop 

Stánek MSI byl tradičně zaplaven nejrůznějším hardwarem a herními notebooky. Zde si však vypíchneme jen pár zajímavostí, jako je například PCB od karty 7970 Lightning. Mou pozornost ale upoutaly ještě dva All-in-One počítače – Wind Top AP2011 s polohovatelným stojanem (konečně) a elegantní AP1612. Oba s LED podsvícením, druhý navíc s dotykovým ovládáním.

CeBIT 2012 - MSI AIO Wind Top AP2011 CeBIT 2012 - MSI AIO Wind Top AP2011 CeBIT 2012 - MSI AIO Wind Top AP1612 CeBIT 2012 - MSI AIO Wind Top AP1612 CeBIT 2012 - MSI - PCB grafické karty

V kategorii počítačů ještě chvíli zůstaneme, v tomto případě ale kapesních. Vzpomínáte si na legendární Psiony? Tak 3GNET ukázal trochu podobný koncept. Nutno uznat, že o poznání univerzálnější, protože jeho kapesní počítače jsou postaveny na procesorech Intel Atom a odpovídajícím operačním systému. Nechybí doteková obrazovka a volitelně je možné je dodávat i s 3G modulem.

CeBIT 2012 - kapesní počítače 3GNET CeBIT 2012 - kapesní počítače 3GNET CeBIT 2012 - kapesní počítače 3GNET CeBIT 2012 - kapesní počítače 3GNET

U stánku (nebo lépe řečeno v pavilonu) Intelu, kde probíhal i tradiční hráčský turnaj, jste si mohli při troše štěstí zazávodit v kokpitu formule. Po předloňské zkušenosti, kdy jsem do kokpitu vlezl, ale už se z něj nemohl dostat ven, jsem si tuto kratochvíli ale raději odpustil.

CeBIT 2012 - Intel CeBIT 2012 - Intel

Nyní se jen tak lehce dotkneme kategorie tabletů, kterých sice bylo na CeBITu poměrně velké množství, nicméně můj zrak upoutal Child Pad od Archose. Ten nefiguroval v žádné oficiální vitrině, jen jej zrovna asistentka ukazovala pod rukou nějakému jinému novináři. Dětský tablet by měl útočit na nejmenší uživatele svojí cenou (kolem 3 000 Kč), Androidem 4.0 a speciálním obchodem s dětskými aplikacemi. Zda se bude prodávat i u nás teprve uvidíme. Své kouzlo měl i speciální držák tabletů, kam můžete svoji placku dávat na noc spát. No uznejte sami – kdo z vás by takový držák nechtěl doma?

CeBIT 2012 - Archos Child Pad CeBIT 2012 - držák tabletu

Fortron pro změnu ukázal, kam až může zajít miniaturizace napájecích zdrojů. Jeho 120W verze se vejde do miniaturní krabičky, je schopná napájet až dvě USB zařízení a to vše s přibližně třetinovou hmotností oproti standardnímu zdroji tohoto výkonu. Otázku na zahřívání při maximálním výkonu výrobce raději přesměroval k dalšímu produktu.

CeBIT 2012 - 120W zdroj Fortron CeBIT 2012 - 120W zdroj Fortron

Jestliže máte pocit, že se ve vašem počítači nachází málo USB 3.0 portů, tak tato malá kartička vám vytrhne trn z paty. Najdete jich na ní totiž celkem sedm – pět externích a dva interní.

Při brouzdání mezi stánky jsme narazili například i na robotickou hostesku, která měnila výraz obličeje dle mluveného textu. Mezi volbami na dotykové obrazovce nechyběl ani tanec. Nedalo se jinak, než zkusit tuto volbu zmáčknout. Reakce na sebe nedala dlouho čekat a nebohý vystavovatel začal honit rozdováděného robota po uličce mezi stánky.

CeBIT 2012 - robotí hosteska CeBIT 2012 - robotí hosteska CeBIT 2012 - robotí hosteska

Kdo našel chvíli čas, mohl změřit své síly v šachu se žlutou kočkou. Nutno přiznat, že kočka měla nad lidským protivníkem značně navrch a po pár tazích jej donutila kapitulovat. Táhnout za ni ale musela lidská obsluha.

Své kouzlo měla i pohybující se robotická hlava simulující nejrůznější emoce. Nicméně nejpropracovanějšího robota představoval RoboThespian. Tento povedený humanoid sice není v pohybu zcela nezávislý (je umístěn stále na jednom místě), nicméně svými gesty věrně kopíruje svou lidskou předlohu. Je to takový robot – herec. Video si můžete prohlédnout v samostatném článku.

CeBIT 2012 - roboti CeBIT 2012 - roboti CeBIT 2012 - roboti

Naše putování CeBITem nezakončíme pohledem na lepé děvy, ale do rozesmáté tváře Nicka Shih. Že nevíte, o koho jde? Tak vězte, že se jedná o jednoho z nejúspěšnějších overclockerů (chcete-li přetaktovávačů) současnosti. Své umění, kde dusík tekl proudem, předváděl na stánku ASRocku.

Byl pro vás článek přínosný?