Hlavní navigace

Australané za IT produkty zaplatí v průměru o 50 % více než zbytek světa

1. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Až uslyšíte, jak si někdo stěžuje na poměry v naší zemi, připomeňte mu, že jinde se lidé mají hůř. Tak například v Austrálii se prodraží provoz oddělení IT. Podle průzkumu místní vlády se za zboží ze světa informačních technologií platí v průměru o polovinu více než ve zbytku světa. To se vztahuje na hardware, software nebo digitální multimédia, včetně hudby, her nebo elektronických knih. Podle komise lze ze situaci vinit polohu malého kontinentu a nastavený daňový systém.

Hlášení naznačuje, že je třeba spotřebitele informovat o tom, jak získat levnější zboží ze zahraničí. Mnohdy jim v tom brání umělé restrikce, což platí zvlášť pro digitální zboží. Nejvíce by bylo potřeba uvolnit tvrdá omezení importu, která právě brání tomu, aby si spotřebitel vybral levnější výrobek v zámoří. Report doporučuje i úpravu zákonů ve prospěch zákazníka. Podle něj by se mělo zakázat umělé blokování nákupů digitálního zboží ze zahraničí.

V jednom případě by podle závěrů bylo dokonce výhodnější letět do USA, tam si software koupit a letět zpátky. To už je skutečně na pováženou. Rozdíly mezi cenami ve světě a v Austrálii u různých výrobců kolísají, přesto jsou rozdíly zpravidla velmi vysoké. Zatímco v případě Adobe jde o 42 %, za produkty od Microsoftu zaplatíte dokonce o 66 % více!

 

Dokonce za digitální hudbu zaplatí nebozí Australané o 52 % více, přitom digitální zboží si zvýšenou cenu obhájí o poznání hůř, než fyzický produkt zakoupený v kamenném obchodě. Úplně mimo mísu se pak nachází hry, které trápí o 84 % vyšší cena. Ze strany Austrálie bychom měli spatřit snahu o dostupnost softwaru digitální cestou, jenž by byl určen pro Spojené státy či Evropu. Padnou virtuální hradby?

Zdroj: The Guardian

Byl pro vás článek přínosný?