Hlavní navigace

Automatické přepínání mezi profily v prohlížeči brzy nabídne Edge 83

4. 5. 2020

Sdílet

Záměr je dobrý – v prohlížeči by se neměly v jednom uživatelském účtu překrývat osobní a firemní prostory. Edge by vás měl vybídnout k přepnutí profilu, když přejdete do druhého prostoru.

V tuto chvíli Microsoft připravuje Edge 83, prozatím ho najdete v kanálu pro betaverze. Nadcházející vydání práci s nimi usnadní tak, že nabídne automatizované přepínání mezi uživatelskými profily v prohlížeči. Podle všeho bude užitečné ve chvíli, kdy používáte osobní a firemní či školní účty. K přepnutí profilu by prohlížeč měl vybídnout ve chvíli, kdy přejdete na web, jenž používá druhý účet v prohlížeči. Pokud jste například přihlášení k účtu osobnímu, Edge zareaguje, když přejdete na firemní stránku. (A nebudete se už muset znovu přihlašovat.) Může jí být třeba o firemní e-mail. Přepínání nebude plně automatické, neboť to stále budete vy, kdo případné přepnutí profilu potvrdí. Prohlížeč tímto chce předcházet míchání osobních a pracovních relací. Nevíme, nakolik bude funkce spolupracovat se službami třetích stran – lze předpokládat, že bude primárně podporovat služby Microsoftu. Nová funkce působí dobře na papíře, je ale otázka, nakolik bude plnit účel v realitě.

Zkoušel jsem prohlížeč k automatizovanému přepínání donutit prostřednictvím webových aplikací od Microsoftu, ale prohlížeč mi přepnutí nikdy nenabídl. Aktuálně Edge umožňuje, abyste si nastavili výchozí profil pro otevírání externích odkazů. Za stabilní vydání je podporována řada 81, přičemž Edge 82 kvůli koronaviru nevznikne. Místo toho Microsoft po vzoru Chromia rovnou přeskočí na verzi 83. Edge 83 vyjde v půlce května.

Zdroj: Microsoft Edge Blog

Byl pro vás článek přínosný?