Hlavní navigace

AV-Comparatives: 55 % z otestovaných antivirů pro Android nenabízí dostatečnou ochranu

26. 3. 2019

Sdílet

S antivirovou ochranou to není nikdy snadné a v případě Androidu byste si měli dát obzvlášť pozor na to, komu za antivirové řešení zaplatíte. Mnoho firem vám nabídne produkt s mizernou až nulovou detekční schopností.

Patrně se shodneme na tom, že nějaká forma kontroly kódu bude potřeba vždycky. Antiviry pro Windows nicméně nejsou odbornou komunitou jednoznačně přijaty. Ve jménu ochrany používají stará API nebo obchází bezpečnostní mechanismy Windows, jenže se tím samy stávají bezpečnostními hrozbami. Ještě problematičtější jsou antiviry pro smartphony, které nemohou poskytovat stejnou rezidentní ochranu jako produkty pro Windows.

Jak je to na Androidu, napovídá nedávný test provedený známou firmou AV-Comparatives. (Byť podotýkám, že metodologie jejich testů antivirů pro Windows bývá zpochybňována v tom smyslu, že vybrané vzorky neodpovídají realitě.) Pro toto porovnání bylo vybráno 2 000 vzorků malwaru pro Android, který se běžně vyskytoval v roce 2018. Dále bylo vybráno 250 antivirových aplikací z Google Play Storu.

Podle AV-Comparatives by skutečné antiviry neměly mít problém najít aspoň 90 % z uvedených hrozeb. Pouze 80 produktů však bylo schopných odhalit více než 30 % malwaru a jen 23 produktů našlo 100 % vzorků. V katalogu se vyskytuje mnoho neúčinných aplikací, které pouze předstírají, že umí hledat malware. Reálně nedělají téměř nic, případně vůbec nic – tedy kromě toho, že na obrazovce ukazují, jak se údajně snaží.

Navíc se mnoho z nich vzájemně podobá, vydají na pohled skoro stejně, jen se jinak jmenují. Jedná se pravděpodobně o pokusy, jak z vás vyloudit např. peníze. Neplatí to ovšem pro všechny produkty, některé využívají jádra od renomovaných společností. AVG a Avast jsou dnes v ruku jednoho majitele, tudíž nepřekvapí, že používají stejnou technologií a vizuálně jsou téměř k nerozeznání. Nejen Bitdefender své jádro licencuje.

Produkty s detekčním skóre min. 30 %

Mezi tyto produkty pak byly zařazeny jen ty antiviry, jejichž používání podle AV-Comparatives není riskantní. To je totiž další častý kámen úrazu, viz níže. Následující produkty odhalily aspoň 30 % vzorků a nezobrazily ani jeden falešný poplach.

Výrobce Odhalený malware
AhnLab 100 %
Antiy
Avast
AVG
AVIRA
Bitdefender
BullGuard
Chili Security
Emsisoft
ESET
ESTSoft
F-Secure
G Data
Kaspersky Lab
McAfee
PSafe
Sophos
STOPzilla
Symantec
Tencent
Total Defense
Trend Micro
Trustwave
eScan 99,8 %
Ikarus
Quick Heal
REVE
Securion
VIPRE
Lookout 99,6 %
Supermobilesafe
BSafe 99,5 %
MyMobile
Malwarebytes 99,4 %
CheckPoint 99,1 %
K7
Qihoo 99,0 %
Hi Security 98,6 %
NSHC 98,4 %
AegisLab 98,3 %
Samsung 97,7 %
Webroot 97,4 %
Zemana 97,3 %
Hawk App 97,1 %
TrustGo 96,0 %
DU Apps 94,7 %
Alibaba 92,9 %
Tapi 92,4 %
IntelliAV 91,8 %
Panda 91,6 %
Dr. Web 90,8 %
Privacy Lab 89,9 %
Zoner 88,9 %
APUS 87,8 %
CAP Lab
Clean Boost+
Fotoable
Hyper Speed
IOBit
ONE App
Phone Clean
Power Tools
Smooth Apps
Super Cleaner
Super Security
We Make It Appen
Max Dev 82,2 %
Comodo 77,6 %
TG Soft 76,7 %
Antivirus Apps 74,8 %
Ape,
Trustlook 73,8 %
Media Master 73,1 %
Brainiacs 72,5 %
Google 68,8 %
Malwarefox 63,8 %
MyData
Watchdog
GizmoSmart 54,1 %
NQ 45,0 %

Riskantní produkty

Produkty od některých firem AV-Comparatives považuje za riskantní, takže byste se jim měli vyhnout, ačkoli jejich detekční schopnosti nutně nekončí před hranicí 30 % z použitých vzorků. Proč konkrétně? Nechají se snadno obalamutit malwarem, který předstírá, že je důvěryhodná aplikace. Opírají se totiž o vlastní seznam důvěryhodných aplikací, které neprověřují.

Specificky za k takovým produktům patří: 1Machine System Sdn Bhd, actionappsgamesstudio, Antivirus Mobile Lab, appflozen, AppLocker Cleaner Booster, AppsNewLook, appsshow, AS team security phone Lab, AVC Security Joint Stock Company, Ayogames, azemoji studio, bESapp, Best Battery Apps, brouno, Caltonfuny Antivirus Phone, Chromia, Core Antivirus Lab, CPCORP TEAM, CreativeStudioApps, electro dev, Fast n Clean, FrouZa, GameXpZeroo, GlobalsApps, handy tools apps, jixic, lempea, MAN Studio, Marsolis Tech, MaxVV, Mobile Antivirus Lab, Mobtari, Mond Corey, Mondev44, MSolutions, MSYSOFT APPS, My Android Antivirus, Niulaty, NPC Studios, Ocean Developers, Omha, Oxic Studio, Pix2Pic Studio, playyourapp, prote apps, Protector & Security for Mobile, Radial Apps 2018, Security and Antivirus for Android solutions, Security Apps Team, SecurityApplock, Smart bapp, Smart Battery Solution & Creative Screen Lock, stmdefender, Tokyo Tokyo, Tools dev, tools for android, Utilitarian Tools, Virtues Media & Applications, Wingle Apps, XZ Game a zeeworkers.

Z testovaných produktů se již mnoho v katalogu aplikací nenachází, neboť se jich už Google zbavil. AV-Comparatives doporučuje vybírat si antiviry od známých a ověřených výrobců.

Byl pro vás článek přínosný?