Hlavní navigace

Ballmer mate veřejnost, budou Windows 8 i pro mobily?

16. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V konferenčním hovoru pro akcionáře začal Steve Ballmer mluvit o Windows 8, tabletech, mobilech a jedna z interpretací může znít, že Windows 8 možná budou i v kapesních zařízeních.

We've got broad Windows initiatives, driving Windows down to the phone with Windows 8. You'll see incredible new form factors powered by Windows, from tablets, small, large, pens, smaller, bigger, room-sized displays.

Oficiální přepis hovoru ale zní: „We've got broad Windows initiatives driving Windows down to the phone. With Windows 8, you'll see incredible new form factors powered by Windows from tablets, small, large, pens, smaller, bigger, room-sized displays.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Důležitý je předěl mezi první a druhou větou. Prozatím musíme vycházet z tvrzení Microsoftu, který Windows 8 na mobilech „popírá“. I tak jej ale budeme vídat v různých zařízeních jako tablety, s malými, velkými nebo obrovský displeji apod.

Je nicméně zřejmé, že se jednou svět Windows a Windows Phone sjednotí. Je to vidět na rozhraní Metro, které sedí dotykovým displejům a vychází právě z mobilních oken. A Windows 8 budou podporovat procesory ARM, které najdete v současných tabletech a smartphonech.

Windows 8 mají přijít někdy v průběhu příštího roku. V tu dobu se možná objeví také nástupce Windows Phone (rovněž s číslovkou 8?). Je možné, že zatím bude vývoj obou systémů oddělen, ale klidně vsadím boty, že Windows 9 už budou i pro mobily. Jednotné jádro, různé UI pro rozdílná zobrazovadla, to je budoucnost.

Ostatně jednou na společnou křižovatku dorazí možná i Mac OS X a iOS. Mobilní systém přebírá čím dál více prvků z desktopu, Lion má zase hodně vlastností jako iPad.

Zdroj: BusinessInsider

Byl pro vás článek přínosný?