Hlavní navigace

Barebony Zbox Nano už i s Core i7. Mají i RAID modul pro dva disky mSATA

12. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když se během minulého roku Intel zabydlel v oblasti miniaturních PC se svým barebonem NUC, vlezl tím obrazně řečeno do zelí, které již docela dlouho obhospodařovala firma Zotac. Ta má v nabídce kompaktní počítače několika typů, nicméně ve velikostní třídě NUCu (okolo 10 × 10 cm) konkurovala jen stroji Zbox Nano, založenými na lowendových APU Brazos nebo levných Celeronech (jako je model 847). Nyní ovšem Zotac i do této řady vpustí dospělá, byť nízkospotřebová CPU Core i3, Core i5 a Core i7, čímž nabídne stejný výkon, jako má NUC. Oproti němu však Zboxy Nano nabízejí leccos navíc.

Nové Zboxy Nano ponesou označení ID63, ID64 a ID65. Číslo označuje, jaký procesor má základní deska připájen (jde o ULV 17W Ivy Bridge s pouzdrem BGA): v ID63 naleznete 1,9GHz Core i3-3227U, v ID64 Core i5-3337U s taktem jen 1,8 GHz, ale zato s turbem do 2,7 GHz; a konečně v ID65 je pak Core i7-3537U (základní takt 2 GHz, turbo do 3,1 GHz). Všechny čipy jsou vybaveny integrovanou grafiku HD4000 (jiné GPU se do malé krabičky už vejít nemůže) a běží v tandemu s čipsetem HM77.

Zotac Zbox Nano ID65
Zotac Zbox Nano ID65

Co se týče výstupů, které tyto modely Zbox Nano nabízejí, Na zadní straně se nachází čtveřice portů USB 3.0, port gigabitového Ethernetu, eSATA a konektory pro připojení externího napájecího adaptéru a také anténky bezdrátového adaptéru (která třeba NUCu nebo BRIXu chybí). Monitor lze připojit přes DisplayPort a HDMI. Vepředu má pak barebone dvojici portů USB 2.0, kombinovanou čtečku karet (SD, MMC, xD, MS) a konečně analogové konektory pro zvuk (zdířka pro sluchátka uvnitř skrývá i optický S/PDIF, takže zvuk lze vyvést i digitálně). Zvukové výstupy jsou opět jednou z věcí, chybějící u NUCu.

Zotac Zbox Nano ID65 Zotac Zbox Nano ID65 Zotac Zbox Nano ID65 Zotac Zbox Nano ID65  Zotac Zbox Nano ID65

Vedle bezdrátového adaptéru WiFi je přítomna také podpora Bluetoothu 4.0. Jelikož je šasi o něco větší než u NUCu, lze do něj nainstalovat klasický 2,5" disk, ať už SSD nebo levnější magnetický. Normálně je Zbox Nano dodáván jako barebone (bez pamětí a disku), Zotac však k němu ve zkompletované variantě „Plus“ přidává 500GB HDD a 4 GB paměti DDR3. Existuje ale i zajímavější způsob řešení úložiště. Součástí dodávky je totiž modul či adaptér NanoRaid, který se instaluje do pozice pro 2,5" disk. Do něj je pak možné osadit dvě SSD typu mSATA a provozovat je v režimu RAID 0 nebo RAID 1. V této rozměrové třídě jde o docela výjimečnou funkci.

Zotac Zbox Nano ID65
Zotac Zbox Nano ID65

Zbox Nano má však i slabiny. Pojme jen jediný paměťový modul SO-DIMM. Jeho maximální velikost je sice ucházejících 8 GB (a možná že až se objeví 16GB moduly, budou též fungovat), jste tím ale omezeni na jednokanálové zapojení. Kvůli tomu bude integrované grafické jádro trpět sníženou propustností přístupu do paměti. Dokud tato šasi používala jen čipy jako Brazos, nešlo o problém, neboť ten beztak dvoukanálový řadič DDR nemá. U dospělých CPU jako je Core i5 a Core i7 je však už jednokanálových pamětí škoda.

Ve specifikacích nových Zboxů Nano paradoxně chybí jedna podstatná informace, a to velikost „skříně“. Lze ji sice odhadnout na základě fotografií, hlavně by se ale neměla lišit od starších modelů se stejným typem šasi, což by znamenalo rozměry 12,7 × 12,7 × 4,5 cm.

 

Zdroj: Zbox

Byl pro vás článek přínosný?