Hlavní navigace

Bastlíř si vyrobil funkční ThinkPad miniaturních rozměrů (video)

30. 7. 2019

Sdílet

Mysleli jste si, že ThinkPad X1 je malý a lehký? Tak proti tomuhle modelu jde pořád o velký počítač. Bastlíř Paul Klinger si vyrobil miniaturní ThinkPad, který se vejde do kapsy. Použil k tomu mikrokontrolér Arduino a 3D tiskárnu Prusa Mk3. Výsledný „laptop“ je funkční, ale samozřejmě na něm neběží Windows. Laptopek má název ThinkTiny a můžete si na něm zahrát několik arkádových her. Ovládat je lze pomocí TrackPointu (jak taky u ThinkPadu jinak). Klasická klávesnice je už jen vymodelovaná a stejně by prsty ovládat nešla.

Návod a model pro 3D tiskárnu jsou volně ke stažení

Zařízení pohání 300mAh lithiový akumulátor a 14pinový mikrokontrolér ATtiny1614 na frekvenci 20 MHz. Připojený je k OLED displeji s rozlišením 128 × 64 px. Pokud máte vlastní 3D tiskárnu, můžete si tohle zkusit vyrobit také, na webu autora je model ke stažení.

Budete potřebovat i pár elektronických součástek, jako jsou rezistory, kondenzátory a diody a samozřejmě pájku. Paul Klinger má už jeden podobný počítač za sebou, vyrobil totiž i miniaturní funkční desktop.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.