Hlavní navigace

BBC jako první spustila telext. Po 45 letech jej definitivně vypne

18. 9. 2019

Sdílet

Britská veřejnoprávní televize v příštím roce ukončí teletextové služby. „Diváci pořád mohou sledovat informace na našem webu, v aplikacích či na naší zpravodajské stanici,“ uvádí BBC v epitafu. Rozhodnutí teletext zrušit prý nebylo snadné, ale televize chce věnovat prostředky na vývoj a udržování systému účelněji – do internetových služeb.

BBC stála u vynálezu teletextu v 70. letech minulého století. Její technici zjistili, že se dají nevyužité řádky analogového vysílání využít k distribuci textových informací. V roce 1974 na základě tohoto objevu spustili teletext nazvaný Ceefax. Zobrazoval zprávy, sportovní výsledky, počasí a další informace. Ve špičce měl až 600 stránek a každý týden jej využívalo 22 milionů Britů. Analogový Ceefax skončil v roce 2012, kdy BBC plně přešla na digitální vysílání.

TIP: Česká televize již živě streamuje v 1080p

V „digitálu“ již ale měl náhradu. Od roku 1999 televize využívala modernější službu nazvanou BBC Text, později přejmenovanou na BBCi a dnes provozovanou jako BBC Red Button. Obsahovala stejné informace jako teletext, ale už nevypadala jako DOSový program, ale měla moderní rozhraní. Navíc se postupně rozšiřovaly její interaktivní možnosti, takže si diváci mohli přepínat různé kamery během koncertů či sportovních utkání.

TIP: Co je to HbbTV a jak jej naladit: Vše o hybridním vysílání

Dnes už služba plně využívá internetu a dokáže divákům zprostředkovat i televizní archiv a další funkce. A právě na ně se BBC chce soustředit. Textové zprávy navazující na původní Ceefax skončí. BBC Red Button stojí na standardu MHEG-5, nikoliv u nás používaném HbbTV, který nabízí obdobné možnosti a taktéž se vyvolává červeným tlačítkem ovladače.

U nás teletext pravidelně vysílá od roku 1989, kde jej spustila ČST (viz tehdejší videoreportáž). V současnosti jej nabízí všechny celoplošné televize a přežil i konec analogu. V digitální podobě si teletext zachoval svůj vzhled i funkce. Televize ale souběžně s ní využívají také internetovou nadstavbu HbbTV.

PS: ČT má teletext i na webu, na teletext.cr si zase můžete podívat na stránky jiných televizí.

Zdroj: BBC via Telecom Paper

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku