Hlavní navigace

BenQ S32EB: nejlevnější třináctka

18. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Levný základ]Je tomu asi pět let, kdy jsem si pořídil tehdy nejlevnější notebook na trhu za nějakých 35 tisíc korun s daní. Dnes jsou ceny nejlevnějších modelů s rezervou pod deseti tisíci, a to dokonce s operačním systémem. Zlevňují nejen velké a "nemotorné" modely s 15,4" displejem, ale i ty maličké, s dvanáctkami a třináctkami. Nedávno uvedl v této velikostní kategorii svou novinky také BenQ, a to rovnou v několika variantách.

Základem je model S31VE, který je dokonce nejlevnějším modelem značky - pořídíte jej za pouhých 11 tisíc, samozřejmě bez operačního systému, ten BenQ nedodává k žádnému svému modelu. Za tyto peníze ale dostanete starší čipset, slabý procesor a také jen půlgigabajtu paměti. Na druhou stranu má notebook čtyři porty USB, kameru FireWire a dokonce i čtečku karet.

Za ty peníze‚Ķ

Testovaný model S32EB je vybaven už modernějším čipsetem Intel GM965 s integrovanou grafikou Intel X3100, gigabajtem paměti a lepším procesorem - i když stále jen Celeronem, což není právě ideální volba, jak si ukážeme později. Tento notebook pořídíte za nějakých 13 500 korun. A konečně nejdražší model S32B se od předchozího liší procesorem Core2 Duo a větším pevným diskem. Všechny modely mají samozřejmě vypalovačku a Wi-Fi, nejdražší (necelých 17 tisíc) dokonce Bluetooth.

Klíčové parametry

  • procesor: Intel Celeron M 540 (1,86 GHz)
  • operační paměť RAM: 1 GB DDR2-667
  • grafická karta: integrovaná Intel X3100
  • pevný disk: 120 GB
  • optická mechanika: ano
  • displej: 13,3" s rozlišením 1 280 × 800 pixelů
  • konektivita: Wi-Fi a/b/g, ethernet, modem, 4× USB, VGA, S-Video, čtečka karet 5+1
  • multimédia: sluchátka/SPIDF, mikrofon, kamera 1,3 Mpix, repro
  • akumulátor: 6 článků, 48 Wh
  • výdrž: cca 4 hodiny
  • hmotnost: 2,1 kg
  • rozměry: 334 × 227 × 30 mm
  • operační systém: bez systému, jen CD s ovladači pro Vistu + další aplikace (Nero, PowerDVD‚Ķ)
  • cena: cca 13 500 Kč

Dvě kila mrtvé váhy

Notebooky BenQ - ani starší modely, ani ty současné - svým vzhledem nijak neuráží, ba naopak. Za levný peníz dostanete dobře vypadající stroj, který je i nadmíru dobře vybaven. Kulaté tvary se dnes sice moc nenosí a použité plasty na omak nepůsobí právě luxusně, nicméně nízká cena to vše omlouvá. Pochválit mohu konstrukci, po prvních dnech nikde nic nevrže, displej se nekroutí - jen v kloubech víka to trochu lupe.

Třináctka váží lehce přes dva kilogramy, což je v této cenové kategorii zcela běžné a žádný notebook není lehčí. Poněkud "tlusté" tělo je dáno použitím standardní "tlusté" mechaniky; nemůžete počítat s tím, že zde bude štěrbina jako u Dellu XPS M1330 nebo tenká mechanika jakou má Lenovo ThinkPad X300 - to jsme zcela v jiné cenové kategorii.

Displej má standardní třináctkové rozlišení 1 280 × 800 bodů (WXGA), jen drahý ThinkPad X300 nabízí více. Lesklý povrch nabízí dobrý kontrast a skvělé barvy, bohužel na slunci nebo za jasného dne se mění v zrcátko. Není proto vhodné sedět v kanceláři zády k oknu, jinak si spíše než tabulky v Excelu budete prohlížet sami sebe. Jinak je ale displej dobrý a velmi kontrastní - snadno je vidět i několikaprocentní šedá. Displej má i dobrý maximální jas, takže i v prosluněné kanceláři je na něm vše velmi dobře vidět (tedy pokud se neleskne‚Ķ).

Klávesnice tichá, ale co ten mezerník?

Už u modelu A52 jsme si chválili klávesnici, která má dobrou odezvu a dobře se na ní píše. Zatímco oceňuji velikost Enteru, nemohu pochválit malý mezerníku, který je o jednu klávesu kratší, než bývá zvykem. Místo mezerníku jsem tak palcem téměř pokaždé klepnul na klávesu se zpětným lomítkem (která se navíc zbytečně duplikuje) - palec zkrátka není ta dlouhý, aby na mezerník při běžném psaní dosáhnul. Trochu mi také vadilo, že okraje kláves nemají ostré hrany a tudíž se bříšky hůře určuje, kde vlastně klávesa končí a kde začíná jiná; zpočátku to trochu stěžuje psaní.

K věci: Podobně jako u Toshiby R500 se mi i zde občas stávalo, že mi při psaní kurzor skočil na jiné místo v dokumentu, aniž bych stisknul například PgUp. Za celou dobu testu jsem nedokázal vypozorovat, zda to mí na starost nějaká "tajná" kombinace kláves, či zda se tak děje zcela náhodně. Přiznám se, že mne to docela znervózňovalo.

Touchpad má optimální rozměry, takže při správném nastavení citlivosti snadno obsáhne celý displej. Tlačítka jsou dostatečně velká, jejich stříbrné provedení mne ale dost ruší. Rolování prstem pohybem po pravé straně touchpadu je velmi citlivé, stačilo jen nepatrně pohnout bříškem a celý dokument doslova přeletěl; ocenil bych menší citlivost. Vzhledem k umístění touchpadu a mezerníku se mi také často stávalo, že jsem při stisknutí mezerníku pravým palcem nechtěně posunul dokument na jiné místo.[pagebreak title=Výbava, výkon, spotřeba a závěr]

Výbava? Dobrá!

Jak už bylo uvedeno výše má S32EB velmi dobrou výbavu ke své ceně, potěšily mne především čtyři konektory USB, díky nimž není problém používat externí klávesnici, myš, flash disk a ještě si připojit tiskárnu, aniž byste museli shánět USB rozbočovač. Pokud holdujete vyššímu rozlišení, využijete VGA konektor (DVI samozřejmě chybí), k televizi lze notebook připojit pomocí S-Video. Další příslušenství lze připojit přes ExpressCard, všechny běžně používané karty pak snadno slupne čtečka.

Naměřili jsme

  • Vista Index: 2,4 (CPU 4,1; RAM 4,5; Aero 2,4; Hry 3,1; Disk 5)
  • 3DMark05: 558
  • 3DMark06: 277
  • PCMark05: 1 983 (CPU 3 001, Memory 3 229, Graphics 873, HDD 3 563)
  • HDTune 2.55: 9,1 MB/s (průměr)
  • SiSoft Sandra 2008: CPU arithmetic 7 935; CPU float 5 989; Memory integer 2,4 GB/s; Memory float 2,49 GB/s; File system 42,26 MB/s
  • WinRAR komprimace: 1:41 min.
  • komprese do MP3: 5:18 min.
  • výdrž na baterii: 3:13 h (kancelářská práce), 2:06 hodin (multimédia)

Stále vrní

Podobně jako většina levných notebooků také testovaný model pohání mobilní Intel Celeron. Ten se oproti Core2 Dulo nebo Pentium Dual-Core liší nejen velikostí L2 cache a jádrem, ale zejména nemožností měnit násobič a napětí v případě, že není požadován maximální výkon (funkce Speedstep). To znamená, že procesor jede neustále "naplno", i když to vlastně není potřeba. Znamená to nižší výdrž při běhu na akumulátor a samozřejmě větší výdej tepla a tedy i vyšší nároky na chlazení.

Zatímco větší notebooky si mohou dovolit větší pasivní chladič a tudíž i méně hlučný chladič s nižšími otáčkami, testovaný model je bohužel přesným opakem. Větrák se pouští takřka neustále a nemá bohužel polohy "jedu málo", "jedu středně" a "jedu na plné pecky", ale pouze "jedu na plné pecky" a "jedu na ještě větší pecky". Při práci v tiché místnosti tak slyšíte jen hlučný větrák, který se neustále vypíná a pouští - zkrátka nic příjemného. Přitom by stačilo, aby větrák jel třeba neustále, ale na poloviční otáčky; neustálé zapínání a vypínání docela rozčiluje.

Výdrž notebooku je i přes zmíněný nedostatek podstatně vyšší než u modelu A52, který při kancelářské práci nevydržel ani hodinu a půl a přehrávat film zvládl jen něco málo přes hodinu. S32EB má totiž baterii s vyšší kapacitou a hlavně úspornější a modernější čipset. Kapacita baterie činí 48 Wh a notebook s ní vydrží přehrávat film přes dvě hodiny a pracovat s ním můžete přes tři hodiny. Notebook je přitom docela studený, takže není problém jej mít při práci v klíně. To je pro mne dost podstatný parametr.

Levný pro studenty

BenQ Joybook S32EB je vzhledem ke své ceně povedený notebook, s nímž si dokážu představit, že bych strávil svůj pracovní den, a to jak v kanceláři, tak na cestách. K výhodám patří kompaktní rozměry, stále ještě nízká hmotnost (vzhledem ke čtrnáctkám a patnáctkám) a dobrá výbava, nevýhodou je hlučnost notebooku a krátký mezerník, který mi na notebooku vadil asi nejvíce. I přes tyto drobnosti bych tento model k nákupu s klidným svědomím doporučil - tedy pokud chcete něco menšího a současně nechcete utratit zbytečně moc peněz.

Plusy minusy

+ nízká cena
+ jasný displej
+ dobrá výbava
- krátký mezerník
- hlučný větrák
- Celeron, který nešetří

Byl pro vás článek přínosný?