Hlavní navigace

Bestcool Geoblock: Konečně pořádné repro k notebooku (recenze)

29. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samostatné bezdrátové reproduktory, ideálně vybaveny akumulátorem jsou stále oblíbenější. Není se čemu divit – kvalita zvuku vestavěných pidi repráčků v noteboocích, tabletech či smartphonech je často otřesná. A tak většinou stačí zařízení poskytující výkon alespoň dvou wattů k tomu, aby svoji kvalitou (i hlasitostí) tyto chrchláčky překonal. V minulosti jsme si však ověřili, že do miniaturního těla jde nacpat taková výbava s chytrou elektronikou, která vám zvukovým projevem vyrazí dech. Dobrým příkladem toho může být Logitech Mini Boombox, jenž jsme testovali na počátku roku. Ten nás při prvním poslechu zaujal především svým výkonem a v této kategorii nevídanými basy. A protože Mini Boombox ještě obývá náš testlab, mohli jsme tyto dva modely dobře porovnat.

Bestcool Geoblock
Bestcool Geoblock

Černá a bílá

Rozměry základny bílé pyramidy činí 109 × 109 mm a do větší brašny ji k notebooku tedy bez problému sbalíte. Tělo je z větší části vyrobeno z plastu, pouze mřížka chránící reproduktory je kovová. Na horní straně se nachází dotykový ovládací panel, na němž najdete tlačítka pro regulaci hlasitosti, spuštění/stopnutí sklady a přechod na další/předchozí píseň. Geoblock působí velice bytelným dojmem a ke kvalitnímu zpracování nemáme žádné výhrady.

Pod horní dotykovou plochu umístil výrobce tenký proužek vybavený LED diodami, který indikuje stav připojení ke zdroji zvuku. Zbylé konektory pak najdete na zadní straně – nechybí 3,5mm audio konektor, miniUSB sloužící k dobíjení vestavěného akumulátoru, posuvné tlačítko pro zapnutí a vypnutí a dioda indikující nabíjení. V balení najdete jak miniUSB i kabel jack-jack (jehož absenci jsme vytýkali právě u Mini Boomboxu od Logitechu).

Hodit se může také stojánek na tablet nebo smartphone, který je možné vyklopit ze spodní strany. I když se jedná pouze o kus drátu, právě touto jednoduchostí je univerzální pro většinu placek.

Kromě námi testované bílé varianty nabízí výrobce rovněž černou verzi. Vybírat si tak můžete třeba podle barvy vašeho iPhonu či iPadu.

Parametry
Cena 1824 Kč včetně DPH
Zapůjčil Kobe.cz
Bestcool geoblock
bezdrátová konektivita Bluetooth 2.1
reproduktory 2× 2W (4Ω, subwoofer)
konektory 3,5mm audio, miniUSB
obsah balení jack-jack, miniUSB
akumulátor 1200 mAh (Li-Pol)
rozměry 109 × 109 × 67 mm (základna), 62 × 62 mm (vrchní část)
hmotnost 300 g

Zcela bez drátů

Stejně jako u Mini Boomboxu nebo Wireless Boomboxu (rovněž od Logitechu), i zde najdete vestavěný akumulátor. Ten má kapacitu 1200 mAh a podle výrobce má uživit Geoblock po dobu desíti hodin. Výdrž samozřejmě závisí především na zvolené hlasitosti reprodukce, nám se podařilo dosáhnout času přes sedm hodin. Poté je nutné připojit reproduktor k USB portu počítače a akumulátor dobít. To je signalizováno červenou diodou na zadní straně.

Bezdrátový přenos hudby je realizován pomocí univerzálního Bluetooth. Pracuje s verzí 2.1 a podporovanými profily A2DP a AVRCP. Párování probíhá po několikasekundovém přidržení loga výrobce na horní straně zařízení. Se všemi testovanými zařízeními (iPhone, iPad, smartphone s Androidem, běžný notebook) proběhlo párování bez problému na první pokus.

Ve specifikacích si můžete všimnout i podpory Hands-free. Umožňuje tedy telefonování prostřednictvím telefonu, ke kterému je připojen. Štěrbinový mikrofon je umístěn na horní straně nad dotykovými tlačítky. Jeho kvalita o něco překoná vestavěné mikrofony v noteboocích, o nic světoborného se však nejedná. Navíc je celkem značně omezena použitelná vzdálenost mikrofonu. Pokud se budete snažit telefonovat se vzdálenosti větší než jeden metr, uživatel na druhé straně vás nebude mít moc rád. Díky specifikacím Bluetooth je možné přenést do tabletu nebo smartphonu i povely pro ovládání hudby. Přímo z reproduktoru tak můžete přecházet na následující/předchozí skladbu. Popřípadě přehrávání zastavit.

Sousedy neprobudí

I když se Bluetooth 2.1 pro přenos hudby zcela běžně využívá, i na takto malém repráčku zaregistrujete jistou ztrátu kvality v reprodukované hudbě. To však není chyba tohoto zařízení, stejné omezení najdete u všech bezdrátových repráků fungujících s Bluetooth. I proto jsme při testování kvality zvuku připojili Geoblock dodaným kabelem jack-jack.

Na několikrát zmiňovaném Mini Boomboxu jsme oceňovali především neuvěřitelné basy, jež při miniaturních rozměrech takřka odporují fyzikálním zákonům. Na druhou stranu má však repráček od Logitechu značné rezervy ve středních a vyšších tónech. Většina spektra vyšších frekvencí je značně plochá a pro lepší zvuk je třeba využít softwarový ekvalizér. A třeba u iOS zařízení je to problém – ty nabízejí pouze několik přednastavených profilů.

Bestcool Geoblock je ne tom přesně naopak. O středy a výšky se stará dvojice měničů s průměrem 4 cm a výkonem 2× 3W. Nízké frekvence má na starosti samostatný reproduktor na spodní straně. U toho se nám jeho výkon zjistit nepodařilo. Rozhodně však není takový, jako u reproduktoru Mini Boomboxu. Nečekejte tedy žádné dunění, které by reproduktor donutilo odtancovat ze stolu (to umí skvěle Mini Boombox). To však neznamená, že by nízké frekvence nezahrál vůbec – basy sice nejsou nijak výrazné, ve skladbách však stále zůstávají.

Překvapení však přijde při přehrávání složitějších žánrů, především vyšší středy jsou až nečekaně čisté. Díky umístění reproduktorů, jež se nachází nikoliv na přední straně, ale na obou bocích navíc působí zvuk prostorovějším dojmem.

Verdikt

Bestcool Geoblock se bude líbit jiné skupině uživatel, než Logitech Mini Boombox. Ten si pro silné basy mohou oblíbit především posluchači tvrdší muziky, která je na dunění, byť zkresleném, závislá. Naopak testovaná pyramida se osvědčila i u složitější orchestrální hudby nebo jazzu. Asi jedinou výtku budeme mít ke zvukové signalizaci, která doprovází každé stisknutí dotykového tlačítka. Opravdu hlasité pípání podobné tomu z praček nebo myček by nemělo na reproduktoru co dělat.

 

Byl pro vás článek přínosný?