Hlavní navigace

Bethesda chce také streamovat hry. Její Orion je ale něco jiného než Stadia nebo xCloud

11. 6. 2019

Sdílet


V budoucnu nebudete potřebovat výkonný herní počítač ani konzoli, abyste si mohli zahrát nějakou novou AAA pecku. Postačí levný notebook, mobil nebo chytrý televizor. Díky streamovacím službám jako Microsoft xCloud, PlayStation Now nebo Google Stadia bude hraní fungovat podobně jako sledování videa na YouTubu. S tím rozdílem, že hru samozřejmě půjde ovládat.

Bethesda ve své prezentaci na E3 o streamování také mluvila a představila technologii Orion. Nejde ale o novou streamovací službu, ale řešení, které pomůže těm výše zmíněným. Za vývojem stojí borci z id Softwaru, kteří již světu dali několik revolučních technologií.

Orion je „kolekce patentovaných nápadů pro optimalizaci streamingu“. Půjde o kus softwaru, kteří vývojáři integrují do hry nezávisle na enginu nebo platformě, díky němuž hra poběží lépe. Díky optimalizaci hry na úrovni enginu prý klesne odezva až o 20 % a nároky na připojení spadnou až o 40 %. Hry si tak poradí i s horším připojením či delší vzdáleností od datacentra.

TIP: EA chystá revoluci. Hry běžící v cloudu přinesou lepší grafiku, fyziku i AI

Bethesda láká fanoušky k registraci do bezplatného betatestu. První šťastlivci si budou moci vyzkoušet streamovaného Dooma z roku 2016. Ukázku z hraní v 60 fps a s neznatelným lagem firma naživo prezentovala na E3. Bez srovnání s/bez Orionu ale nemůžeme říci, jak moc jsou optimalizace účinné.

Zdroj: Bethesda

Byl pro vás článek přínosný?