Hlavní navigace

Bez LTE, zato s Wi-Fi. Praha nabídne v metru bezplatný internet

17. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Petr Havlíček / DPP

Dopravní podnik hl. m. Prahy dnes oficiálně spustil v šesti stanicích metra bezplatné připojení k internetu. Wi-Fi je k dispozici na nástupištích a ve vestibulech na Florenci (B a C), Náměstí Republiky, Smíchovském nádraží, Hlavním nádraží a na stanici Pražského povstání.

Jde o pilotní projekt, který potrvá do konce roku 2019. V průběhu času pak DPP vyhodnotí, jestli má smysl rozšířit Wi-Fi i do dalších stanic. Smlouvu o instalaci vybavení a provozování sítě podnik uzavřel se společností ČD Telematika, zaplatil za to 10 milionů korun. Samotný hardware stojí 5,3 milionu, konektivita je za 2,6 milionu a 2,1 milionu podnik zaplatil za tvorbu a správu informačního systému. Zde si můžete smlouvu prohlédnout v registru.

https://twitter.com/peroutka/status/919941498262753281

Ze smlouvy vyplývá, že ČDT nasadila moderní access pointy od Huaweie podporující Wi-Fi 802.11ac Wave 2. K internetu jsou stanice připojeny 1Gb/s linkou s možností přechodu na 10Gb/s.

Zatím nicméně stále není jasné, jestli (kdy) se v Metru dočkáme i signálu mobilních sítí. Operátoři s městech stále nenašli společnou řeč. Námestek primátorky Petr Dolínek nicméně tvrdí, že do konce tohoto týdne by již Praha a operátoři měli podepsat smlouvu.

Oživeno: Informační portál je dostupný i mimo interní Wi-Fi, navštívit jej můžete zde. Z podmínek služby vyplývá, že pro připojení k internetu se budou muset surfaři autorizovat pomocí e-mailu nebo účtu na Facebooku, Twitteru či Googlu+. Po 30 minutách budou odhlášeni (ale mohou se opětovně přihlásit).

Byl pro vás článek přínosný?