Hlavní navigace

Bez přídavného napájení už existují i Radeony R7 360. Karta od HIS má TDP 50 W

11. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí jsme zde psali o příjemně úsporné verzi GeForce GTX 950 – modelu, kterému Asus snížil spotřebu z původních 90 pod 75 W, takže se karta obejde bez jinak nutného přídavného napájení. Nejde ale o jedinou takto „zúsporněnou“ grafiku. Shodou okolností současně přišla podobná karta i u konkurence v podobě Radeonu R7 360, což je model, jenž má oficiálně TDP dokonce 100 W. Firma HIS ale přišla s verzí, která se chlubí spotřebou poloviční, napájení navíc tedy také nepotřebuje, a ještě je mírně nataktovaná.

Ta redukce TDP je v případě karty HIS Radeon R7 360 iCooler Green OC asi ještě podstatnější než u zmíněné GeForce. TDP či typická spotřeba je totiž údajně jen 50 W. Nevíme přesně, jak je toho dosaženo – teoreticky by to mohlo být umožněno třeba sníženým napětím nebo možná i použitím výběrových čipů. Údajně ale mají být použity nadstandardní komponenty v napájecí kaskádě, což zřejmě také přispělo k omezení příkonu (plně ho ale nevysvětluje).

HIS Radeon R7 360 iCooler Green OC
HIS Radeon R7 360 iCooler Green OC

Karta je dvouslotová, ale s krátkým PCB pasujícím k deskám typu Mini-ITX. Chladič má hliníkový pasiv s jediným 90mm ventilátorem axiálního typu a nižší spotřeba karty v zátěži by také měla znamenat menší hlučnost. A jak již bylo řečeno, potřebné napájení je realizováno kompletně přes slot PCI Express ×16, karta nemá na PCB šestipinový ani jiný konektor.

HIS takt GPU mírně zvýšil proti referenčnímu, je nastaven na 1070 MHz. Na čipu Bonaire/Tobago je jako u všech R7 360 aktivních 768 stream procesorů a karta je osazena 2 GB paměti GDDR5 se 128bitovou sběrnicí, která je taktována na efektivních 6,0 GHz, což je naopak méně, než referenčních 6,5 GHz. Zůstává ovšem otázka, zda bude tento model skutečně dosahovat výkonu toho referenčního při poloviční spotřebě. Pokud totiž HIS kartě omezil TDP skrze systém řízení spotřeby PowerTune, pak se v zátěži může z maximálních 1070 MHz podtaktovávat. Karta by se vlastně chovala trochu jako Radeon R9 Nano.

 

Model nabídne čtyři výstupy – dvojici DVI, dále HDMI (ve verzi 1.4b) a DisplayPort 1.2, podporující rozlišení 4K při plných 60 snímcích za vteřinu. Radeon R7 360 také díky použitému GPU patřícímu do druhé generace architektury GCN nabízí FreeSync.

 

Karta HIS Radeon R7 360 iCooler Green OC se má v Evropě prodávat za 100 eur (přesněji 99,90 €) včetně daně z přidané hodnoty. Pro české země by tím pádem cena byla skoro přesně 2700 korun, ovšem nevím, zda u nás tato grafika bude k sehnání. Značka HIS se v tuzemsku totiž moc často neprodává. Model však mají skladem obchody v Německu a Rakousku.

Zdroje: HIS, VideoCardz, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?