Hlavní navigace

Bezdrátová sluchátka Sony WF-1000XM4: tyhle špunty jsou pecka (recenze)

17. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Sony umí bezdrátová sluchátka subjektivně nejlépe a tohle je už čtvrtá generace jejich topmodelu. Potlačení okolního hluku již ale není funkce, kvůli které musíte prodat ledvinu a nabízí ji i levnější kousky. V čem jsou tedy tyhle špunty za 7500 Kč výjimečné?

Sony prodává nová sluchátka ve velmi ekologickém provedení v měkké papírové krabičce. V balení dostanete pouzdro, dvě náhradní velikosti špuntů a nabíjecí kablík USB-A na USB-C. Sony nabízí dvě barvy: černou a stříbrnou. Cena je obzvláště vysoká zejména v porovnání s velkými WH-1000X, jež se prodávají jen o čtvrtinu dráž.

Špičkové modely bezdrátových sluchátek od Sony mají jméno 1000X. WH na začátku značí circumaurální model (velká sluchátka přes hlavu) a WF zase malé špunty. M4 na konci označuje čtvrtou generaci.

Sluchátka jsou poměrně rozměrná, což byla vždy nevýhoda špuntů od Sony. Do uší se neschovají celá, ale docela výrazně koukají ven. Ve srovnání třeba se sluchátky Buds od Samsungu, která se celá schovají v boltci, je to nezvyk. Není to ale tak, že by sluchátka v uších nedržela. Díky kvalitním špuntům s paměťovým efektem drží velmi dobře, jen je jejich těžiště zkrátka mimo boltec. Byť jsou proti minulé generaci trošku menší. Nové koncovky sluchátek jsou vyrobeny z  polyuretanového pěnového materiálu.

(foto v článku: Cnews.cz)
(foto v článku: Cnews.cz)

A i samotné pouzdro je nyní výrazně menší. Pouzdro je orientované na výšku, a tedy i s otevřenými dvířky jej lze současně pohodlně nabíjet. Sluchátka v pouzdru drží magneticky. Spárování s telefonem je okamžité, využívá se Bluetooth 5.2. Do telefonu si pro ovládání nainstalujete aplikaci Headphones, ve které je vidět vidíte úroveň nabití.

Na každém sluchátku jsou dva mikrofony a dotykové plochy pro ovládání prstem. Frekvenční rozsah slibují 20 Hz až 20 kHz a velikost měničů mají 6 mm. Výrobce udává odolnost IPx4. Podporují technologie LDAC (kodek od Sony pro vylepšení přenosu hudby přes Bluetooth, mj. pro vyšší bitový tok) a DSEE Extreme.

LDAC umí přenos hudby při 990 kb/s, jenže potřebujete jeho podporu i na straně telefonu. A tahle proprietární technologie Sony zase tak rozšířená není.

Technologie DSEE Extreme 4 (Digital Sound Enhancement Engine) pomocí technologie Edge-AI zvyšuje rozlišení komprimovaných digitálních hudebních souborů v reálném čase. Dynamicky rozpoznává nástroje, hudební žánry a jednotlivé prvky každé skladby, jako jsou vokály nebo mezihry, a obnovuje zvuk vysokých frekvencí ztracený při kompresi

Aplikace Headphones

V aplikaci můžete přepínat mezi režimy potlačení hluku, propouštění ruchů či tuto funkci zcela vypnout. První možnost vás vtáhne do hudby, ale celkem dokonale odstřihne od okolního světa. Druhá naopak zajistí, že uslyšíte za vámi jedoucí auto a třetí jen prodlužuje výdrž na akumulátor.

Aplikace Headphones
Aplikace Headphones

Třeba v tramvaji se sluchátka pokouší okolní hluk co nejvíce utlumit. Můžete si to ale nastavit podle sebe, sílu propouštění ruchů (Ambient sound) je možné upravit dokonce ve dvaceti úrovních

Výbornou funkcí je automatické přepínání těchto režimů (Adaptive sound control) podle toho, jestli sedíte, jdete, běžíte, nebo cestujete hromadnou dopravou. Tohle ale s úspěchem funguje už od minulých verzí sluchátek a nejde tak o novinku. V MHD tak budete mít klid, zatímco když vystoupíte na rušné křižovatce, uslyšíte okolní provoz možná i trochu lépe, než bez sluchátek. Funguje to totiž téměř jako naslouchátko. Funkce ale příliš nefunguje při jízdě na kole nebo koloběžce, kde mají podobné aplikace obecně problém rozeznat, jaký pohyb právě děláte. Také když se během chůze zastavíte u semaforu, sluchátka to vyhodnotí jako klid a odstřihnou vás od hluků. Přesto jde o užitečnou funkci, která se jen nechodí úplně všude.

Ambient podle GPS

Přepínání ambientu či potlačení hluku můžete vylepšit podle vaší polohy. Pokud se budete pohybovat v oblasti, kterou si na mapě označíte jako domov, nebo třeba jako školu, sluchátka se tam budou chovat podle vašeho nastavení.

Ovládání hlasem

Součástí je i funkce Speak-to-chat, kdy stačí začít mluvit a automaticky dojde ke ztlumení hudby současně se zapnutí propouštění ruchů z okolí. Logicky to nefunguje obráceně – když někdo promluví na vás. Což by sice mohlo být užitečné, ale jindy by vám prostě náhodní lidé vypínali hudbu. Tuto funkci lze i vypnout, nebo ji nechat aktivní jen pro některé lokace podle GPS.

Váš „hlas“ sluchátka rozpoznají trikem. Nereaguje totiž přímo na okolní zvuk, ale vibrace ušních kostí. Někdy ovšem planě zareaguje i na vaše zakašlání.

Kvalita hudby

Tohle je vždy trochu subjektivní část, kdy lidé s netopýřím sluchem nedají dopustit na drahá drátová sluchátka, nicméně pro většinu populace stačí i kvalitní bezdrátová. A Sony tohle bezezbytku splňuje. Proti předchozí generaci došlo ke zvětšení velikosti magnetu a membrány, což by mělo zlepšovat odstranění ruchu generováním vysoce přesného rušení o nízkých frekvencích.

Lidé s hudebním sluchem si pak mohou zvukový dojem vylepšit třeba vlastním nastavením ekvalizéru i zvýšením kvality přenosu, která je v základu uzpůsobena raději pro stabilní spojení. Nezaznamenal jsem ale žádný problém v přenosu ani při této vyšší kvalitě, byť dosah je pak o něco kratší.

Osobně jsem si pouštěl hlavně nahrávky v 320 Kb/s, ale ne zase tu úplně nejvyšší kvalitu, neboť k netopýřím uším mám velmi daleko. Hudební projev je příjemný v celém spektru slyšitelných frekvencí, basy silné a řečové frekvence dostatečně čisté. Také při telefonování jsme se s protistranou slyšeli dobře.

V aplikaci je i kolonka Analyze Ear Shape. Funguje tak, že si mobilem nafotíte své boltce, dojde k analýze jejich tvaru a přizpůsobení hudby právě pro vaše uši. Jenže tohle je už specialita pouze pro několik vybraných aplikací, ze známějších například Deezer.

Skenování boltců
Skenování boltců

Ovládání

Jedna z prvních generací těchto sluchátek měla ovládání pomocí malých fyzických tlačítek, ale Sony již přešlo na dotykové plošky. V rukavicích teď v zimě to tak bude trochu horší.

Podržením ruky na levém sluchátku dojde k pozastavení hudby a propouštění hudby. V podstatě to stejné, jako funkce Speak-to-chat, ovšem hudba se nepozastaví a na pozadí stále potichu hraje.

Nastavení ovládání
Nastavení ovládání

Klepnutím na levé sluchátko se ručně přepíná mezi ANC a Ambientem, přičemž šikovně zde chybí třetí varianta Off, kterou si v případě potřeby zapnete v aplikaci.

Klepnutí na pravé sluchátko znamená pauzu a opětovný návrat přehrávání. Dvojitým poklepáním se posunete na další skladbu a trojitým na předchozí skladbu. Dlouhé podržení prstu by spustilo hlasového asistenta (Google) či asistentku (Alexa).

To je celé. Trochu mi chyběla možnost měnit hlasitost, což lze v aplikaci aktivovat a přiřadit na jedno ze sluchátek. Potom se klepnutím bude hlasitost zvyšovat a dlouhým držením snižovat. Přijdete tím ale o dosavadní přiřazenou funkci, je to tedy něco za něco.

Výdrž

I s aktivovaným ANC se výdrž blíží proklamovaným 8 hodinám. V pouzdru je potom nabijete ještě dvakrát. Bez ANC byste se s výdrží dostali až k 36 hodinám, ale to pak nemělo smysl kupovat takto drahá sluchátka. Krabička má i bezdrátové nabíjení Qi.

Hodnocení

Konkurenční modely s potlačením hluku, byť ne tak kvalitním, stojí už zhruba od 1500 Kč výše. Na běžný poslech to dostačuje, a pokud si tyhle Sony ani nevyzkoušíte, chybět vám nebudou. Pokud ale na hlavu nějaká špičková sluchátka jednou posadíte, těžko se pak k nějakým obyčejným vrací. Zároveň jsou velmi pohodlná a v uších ani po delším poslechu nijak netlačí.

Na konci testování jsem automatické přepínání ANC a Ambientu vypnul. U Speak-to-chat jsem vydržel déle, ale pokud jednou promluvíte a pak už jen protistranu posloucháte, sluchátka stejně zase přepnou na hudbu.

Sony WF 1000XM4 recenze4 Sony WF 1000XM4

Automatické přepínání potlačení hluku a ambientního propouštění funguje velmi dobře s výjimkou jízdy na kole (kde byste ale sluchátka stejně mít neměli).Také možnost začít kdykoliv mluvit s tím, že se hudba automaticky přeruší je docela návyková.

„Bezdráty“ od Sony jsou pro mě pořád etalonem nejlepšího zvuku a technologií, byť sluchátka jako celek mají i své mouchy. Přes nesporné kvality je navíc jejich cena opravdu vysoká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.