Hlavní navigace

Velké srovnání Apple Airpods s bezdrátovými sluchátky Sony, Samsung a Beoplay (test)

19. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvodní představení

Nikdo nemusí vyhazovat kvalitní fungující drátová sluchátka, ale jednou přijde čas na změnu. A pokud je to teď, vsadil bych na bezdrát. Malá bezdrátová sluchátka typu pecky nebo špunty se dají v zásadě rozdělit na modely, které jsou spojené mezi sebou a na zcela samostatné ušní moduly, které se označují jako True Wireless.

Sluchátka s mostem přes krk mají výhodu, že je prakticky nemůžete ztratit, zatímco samostatné moduly v uších mohou teoreticky vypadnout a zastaví je až zem. Apple ke svým Airpods dokonce prodává jako příslušenství šňůrku, kterou lze obě sluchátka spojit. Stojí 300 Kč :).

img_6605 Zleva: Samsung Gear IconX, Sony WF-1000X, Beoplay E8, Apple Airpods

True Wireless sluchátek není mnoho, v testu mám čtyři. První byl v roce 2016 zřejmě Samsung a jeho IconX mám v testu už ve druhé generaci (SM-R140). Koupíte je ve stříbrné, černé a růžové barvě. Po Samsungu následovaly bílé Apple AirpodsBeoplay E8 a Sony WF-1000X jsou pak novinkami konce minulého roku.

Vlevo reklamní nošení sluchátek, vpravo redakční

apple-airpods-2_largedsc_0020 beoplay-e8dsc_0009samsung-gear-iconxdsc_0007 sony-wf-1000xdsc_0011

Beoplay můžete mít černé nebo šedé s béžovým proužkem, Sony v černé nebo zlaté. Společným jmenovatelem všech je vysoká cena od 5000 Kč za Airpads až po 8000 Kč za Beoplay E8. Za zapůjčení sluchátek Apple Airpods děkujeme společnosti Alza.cz.

alza-ufon.jpg

Test pokračuje další kapitolou…

Pouzdra na přenášení

Sluchátka můžete nosit po kapsách, ale jejich krabičky nejsou bezúčelné a navíc je aspoň netratíte. Beoplay a Samsung mají hezká ergonomická pouzdra, zatímco Sony je na tom v tomto ohledu hůře a vypadá, jako by se Sony inspirovalo u svého walkmanu z 90. Let. Apple a jeho bílá krabička musí být samozřejmě jiná a je nejmenší ze všech.

Všechny krabičky v sobě mají vestavěné akumulátory a fungují kromě ochrany sluchátek i jako jejich dobíjecí stanice. Samsung jako jediný nabízí moderní port USB-C, Apple disponuje ještě lepším konektorem Lightning.

U Sony i Beoplay se musíte spokojit se starým microUSB, což u moderních smartphonů znamená nosit/používat dva druhy kabelů. Opravdu je k naštvání, když si v roce 2018 koupíte špičkové a drahé zařízení a ono obsahuje staré microUSB. První generace IconX ještě měla microUSB, ale Samsung šel s dobou.

img_6583

Pouzdro Beoplay má užitečné poutko a povrch z pravé kůže s hliníkovým vnitřním skeletem. Jeho otevírání drží na magnetu a zpracování je hlavně luxusní, přitom ale i praktické. Za praktičností Samsungu ale mírně ztrácí. Uvnitř si vystačilo se dvěma kontakty pro každé sluchátko, která ve svých slotech drží magneticky.

img_6619 img_6620

Beoplay drží magneticky

Pouzdro Samsungu je pokryté pogumovaným plastem, ale o dost těžší, i když rozměrově stejné. Otevírání mu funguje efektně na tlačítko a celkově jej musím označit za nejlepší. Vložená sluchátka ještě kontakt s piny nemají, teprve až zacvaknutím víčka dojde k jejich přitlačení na pětici kontaktů a k dobíjení akumulátoru. Škoda, že sluchátka uvnitř také nedrží magneticky. Výrazné indikační diody ukazují nabíjení pro každé sluchátko zvlášť.

img_6610  img_6616

Samsung otevřete tlačítkem

Krabička Sony příliš hezká ve srovnání s ostatními není. Ani systém otevírání není tak pohodlný, navíc s otevřenými dvířky má tendenci se převažovat. Sluchátka musíte do slotů zatlačit a zacvaknout, čímž dojde k zapadnutí západky a rozsvícení červené diody. Občas se mi stalo, že jsem sluchátka zamáčkl málo a pak se nedobíjely. Dobíjení je u Sony navíc zřejmě náročnější, přes méně kvalitní microUSB kabely se pouzdro nenabíjelo, zatímco třeba pouzdro Beoplay problém nemělo. Pouzdro je u Sony nejslabším článkem jinak velmi dobrých sluchátek.

img_6621 img_6622

Pouzdro Applu je nejmenší, bílé a jeho víčko drží na magnetech. Stejně tak sluchátka do svých slotů zapadnou zcela automaticky, a také je v nich přidržují magnety. Krabička je orientovaná na výšku, ale kvůli svému zaoblenému tvaru může jen ležet. Jediná multifunkční dioda je pod víčkem.

img_6593apple-airpods-2

První bod jde Samsungu a trochu i Applu, Beoplay ztrácí kvůli konektoru microUSB a Sony je co se krabičky týče nejslabší.

 

Špunty, pecky, příslušenství

Až na Airpods najdete v balení náhradní špunty různých velikostí a materiálů. U Samsungu jsou v balení ještě navíc redukce na USB, u něj se totiž počítá s připojením k počítači či mobilu kvůli přenosu hudebních souborů, ale o tom v dalších kapitolách. U Applu není kromě nabíjecího kabelu nic, neboť na rozdíl od ostatních „špuntů“ jsou jeho sluchátka typu pecky a není na nich co měnit.

Samsung obsahuje tři velikosti špuntů a tři velikosti ušních poutek, ale všechny z jednoho materiálu. Sony má dvě velikosti ušních poutek a šest velikostí špuntů ze dvou materiálů. V uchu to poznáte a je větší šance, že vám Sony lépe sednou.

img_6623 img_6626

Beoplay má špunty pěti velikostí, z toho jedny jsou z paměťové pěny. Postrádám u nich ale ušní poutko, díky kterému drží Samsung a hlavně Sony v uchu o něco lépe. Apple jsou pak jednoduché pecky, které do uší jen zavěsíte, ale překvapivě také drží docela pěkně. Apple Airpods vydržíte mít v uchu nejdéle, jejich konstrukce nikde netlačí ani po hodinách poslechu. Na druhou stranu o nich moc nevíte, a když by náhodou vypadly, nemusíte si toho všimnout.

img_6612 img_6618

Nejlépe mi sedly Sony. Samsung a Apple jsou nastejno a nejhůře se ucho srovnává se sluchátky Beoplay, které drží opravdu jen za pomoci špuntů. I když ani při cíleném házení hlavou mi žádné sluchátko samo nevypadlo, takže je to jen o pocitu.

 

Připojení ke smartphonu

Všechno jsou to bezdrátová sluchátka s připojením přes Bluetooth. Pouze v případě Sony vám s připojením pomůže technologie NFC a u Applu zafunguje (v případě iPhonu) automatické rozpoznání příslušenství. S Bluetooth je to někdy boj. Dosah všech je okolo 10 metrů, ani Apple na tom není lépe.

Apple spárujete nejpohodlněji s iPhonem, ten je totiž detekuje automaticky. Ale okamžité je to i s Androidem, režim párování se zapne otevřením pouzdra a stiskem nenápadného tlačítka na zadní straně pouzdra.

U Samsungu pomůže s připojením aplikace Gear a u smartphonů vlastní značky by měl sluchátka také sám rozpoznat po otevření pouzdra. Tlačítko pro párování je na pouzdře také a bez něj úvodní spárování neprovedete. Sony vám pomůže čipem NFC (je umístěný v krabičce, ne na sluchátkách), ale jen u smartphonů s Androidem. I bez NFC u Applu to jde vcelku pohodlně.

sluchatka-bluetooth

Beoplay má párování nejkomplikovanější. Spoléhá se jen na ruční připojení. Podržením pravého sluchátka dojde k zapnutí, podržením obou k režimu párování. Navíc je musíte držet blízko sebe. Sony obsahuje starší verzi Bluetooth 4.1, zatímco Samsung i Beoplay mají Bluetooth 4.2.

Sony uvádí podporu profilů A2DP, AVRCP, HFP, HSP. Samsung A2DP,AVRCP,HFP a Beoplay neuvádí žádné. Apple verzi Bluetooth také neuvádí, ale mělo by jít o Bluetooth 4.1. Sony a Beoplay (a pravděpodobně i Samsung) mají jedno sluchátko jako master (levé) a druhé slave. Apple má připojené obě sluchátka zvlášť.

V případě Beoplay E8 to funguje navíc tak, že se hudba přenáší do pravého sluchátka a z něj přes vaši hlavu do levého. Nemusíte se bát nějakého záření, jde o technologii NFMI (Near Field Magnetic Induction), tedy streamování zvuku z jednoho sluchátka do druhého přes magnetické pole. Ale nevýhodou je, že jakmile se levé sluchátko vzdálí od pravého na dvacet a více centimetrů, přestane hrát. To omezuje možnost půjčit druhé sluchátko někomu dalšímu

V jednoduchosti připojení je Apple nedostižný, ale ani u Samsungu a Sony to netrvalo dlouho. Body v této kapitole jsou Applu.

 

Ovládání na sluchátkách

Přepínat skladby a měnit hlasitost v telefonu není problém, jak je na tom ale ovládání přímo na sluchátkách? Sony má dvě fyzická tlačítka, což je většinou nejlepší varianta. Nemusíte dávat pozor, abyste se nedotkli senzorické plošky omylem. Pravé tlačítko u Sony znamená pauzu a v případě dvojstisku přechod na další skladbu. Na levém je zapínání, ale také přepínání režimů. Sony totiž umí pěkně odfiltrovat okolní šum i naopak vpustit okolní hluk.

Samsung obsahuje dotykové senzory a na obou sluchátkách ovládáte to samé. Nemusíte přemýšlet, na které klepnout. Senzory rozlišují jedno, dvě nebo tři klepnutí. Přejetím po senzoru nahoru a dolů měníte hlasitost. Podržením dojde k tomu, že vám ženský hlas přečte možnosti menu (volbu provedete puštěním senzoru po konkrétním příkazu). Takto spouštíte ambient či sportovní režim.

img_6631 Sony WF-1000X má na každém sluchátku pohodlná tlačítka

Beoplay má na každém sluchátku dotykovou plochu. Pravé tlačítko znamená klasicky pauzu, levé pouze ztiší poslech, ale hudbu nepozastaví a do sluchátek vám pustí okolní šum (ambient). Ten může mít tři různé úrovně, ale spustíte vždy jen tu, kterou budete mít nastavenu v aplikaci. Ovládání hlasitosti funguje tak, že déle podržíte jedno ze sluchátek – pravé zesiluje, levé zeslabuje. Funguje to lépe než u Samsungu, ale obecně ani jedno z těchto ovládání není příliš pohodlné.

Apple nemá přímo senzorová tlačítka, ale na klepnutí reagují také. Nemusí to však být jen bříškem prstu, prostě registruje klepnutí do sluchátka. U Androidu dvojité poklepání zastaví přehrávání hudby, na iPhonu poklepání spouští Siri a pozastavení přehrávání funguje tak, že si alespoň jedno sluchátko vyjmete z ucha. V rámci nastavení iPhonu jde toto chování změnit, viz další kapitola.

Nejlépe se ovládají díky skutečným tlačítkům sluchátka Sony. Samsung i Beoplay si často přepnete omylem při manipulaci. I když na sluchátkách nelze měnit hlasitost, ovládání je jednoznačný bod pro Sony.

Ovládání hlasem

Hlasové ovládání je dobré doma na hledání na internetu, ale ovládat hudební přehrávač s ním není praktické. Airpods fungují se Siri, Beoplay umí také Siri a navíc Google Asistenta, Samsung jen Google a Sony ovládání hlasem nemá, respektive museli byste jej nejprve aktivovat na telefonu, mikrofon u Sony samozřejmě nechybí.

Samsung má něco navíc

Samsung má proti ostatním vestavěný přehrávač přímo ve sluchátkách. Do paměti se vejde 3,4 GB hudebních souborů, můžete si je přiřadit i do playlistů pro cvičení či jako oblíbené. Klidně tak můžete nechat telefon doma a jít běhat jen se špunty. Druhou funkcí je cvičení, kdy vám ženský hlas říká, co máte dělat. Umí i propojení s aplikací Samsung Health.

samsung-gear-iconx-screen-8samsung-gear-iconx-screen-5samsung-gear-iconx-screen-3samsung-gear-iconx-screen-6

Cvičení, vyberete si typ od rychlé chůze až po různé druhy běhu. Zařízení bude i samo detekovat běh, a pokud déle necvičíte, sluchátka vám to připomenou. Už jen za možnost nezávislého provozu sluchátek a slušného úložného prostoru má Samsung bod.

Aplikace v mobilu

sluchatka-aplikace

Bez aplikace v mobilu se neobejdete. Sluchátka by fungovala, ale připravili byste se o velkou část funkcí. Jen Apple žádnou aplikaci nemá a na iPhonu můžete nastavit pár věcí v rámci systému.

photo_2018-02-18_14-42-02

Aplikace Samsung Gear zobrazuje úroveň nabití jednotlivých špuntů, umožňuje měnit hlasitost sluchátek nezávisle na posuvníku hlasitosti v telefonu, spravuje nahrané hudební soubory ve sluchátkách či zde přepínáte zde zdroj hudby (telefon/sluchátka). Na smartphonech od Samsungu jdou jednodušeji přepínat sluchátka/reproduktory.

samsung-gear-iconx-screen-1 samsung-gear-iconx-screen-2  samsung-gear-iconx-screen-4  samsung-gear-iconx-screen-7

Aplikace Beoplay umí hlavně jednu zajímavou věc, a tou je ekvalizér podle nálady. Na displeji si zvolíte Warm, Excited, Relaxed nebo Bright. Případně přednastavené hodnoty vhodné pro cestování v MHD, cvičení či poslouchání podcastu. Aplikace se ke sluchátkům ale vždy zdlouhavě připojuje ještě zvlášť.

beoplay-e8-screen-1beoplay-e8-screen-3beoplay-e8-screen-4beoplay-e8-screen-5

Aplikace od Sony se jmenuje Headphones a je propracovaná nejvíce. Umí dokonce detekovat vaši činnost (jestli jste v pohybu, nebo sedíte v MHD, apod.) a podle toho upravovat ambientní zvuk z okolí. V autobusu tak budete mít klid, zatímco při chůzi uslyšíte i své okolí. Pohyb snímá přímo ze sluchátek. Ekvalizér nabízí podobné přednastavené režimy, podobně jako u Beoplay.

sony-wf-1000x-1sony-wf-1000x-2sony-wf-1000x-3sony-wf-1000x-5

Výdrž

Sluchátka Samsung mají kapacitu 82 mAh pro každé sluchátko, což je asi dvakrát tolik než v minulých generacích. Výdrž poslechu přes Bluetooth dosahuje až 5 hodin, ale můžete se dostat až na 7 hodin v případě, že vypnete Bluetooth a budete poslouchat hudbu nahranou přímo ve sluchátkách. Beoplay má u pravého (řídícího) sluchátka 85 mAh a u levého 60 mAh. Sony akumulátor vůbec neuvádí a přesné hodnoty nemá ani české zastoupení.

Powerbanka v pouzdře Samsungu má kapacitu 340 mAh a u Beoplay je to 365 mAh. Sony údaj nikde neuvádí, Apple také ne. Samotná sluchátka vydrží nejdéle u Applu a Samsungu (5 hodin), nejméně kvůli aktivnímu potlačení hluku u Sony, kde si užijete muziku jen okolo tří hodin.

img_6598 V pouzdře se sluchátka dobíjí

Samsung, Sony i Beoplay dobijete v příslušeném pouzdře dvakrát, Airpods až pětkrát. Apple letos navíc začne prodávat pouzdro pro bezdrátové nabíjení. Dobíjení všech trvá do dvou hodin. Celková výdrž u Samsungu dosahuje 15 hodin, Beoplay 12 hodin, Sony jen 9 hodin a Apple až 24 hodin.

img_6587 Nabíjecí konektory. Moderní má jen Samsung a Apple

Telefonování

Nejvyšší kvality při telefonování jsem dosáhl se Samsungem. Sony i Apple jsou na tom podobně, u Applu mi ale nefungoval mikrofon (ani na jedné platformě) a u Sony při telefonování funguje pouze levé sluchátko, což není chyba, ale funkce. Dokonce je to napsáno drobným písmem na krabičce. Sluchátka Beoplay při telefonování více šumí, jako by k tomu navíc pouštěly umělý ambient z okolí.

 

Jak to hraje

Kdo nemá uši jak netopýr, spokojí se s ledasčím. Funkce, komfort a způsob ovládání jsou často důležitější. Rozdíly v podání jednotlivých sluchátek jsem ale slyšel i já. Srovnání jsem prováděl na skladbě Hotel California v datovém toku 320 kb/s. Všechny hrají velmi pěkně, a pokud jde čistě o kvalitu, neuděláte chybu s žádnými z této čtveřice.

Airpody hrají jako lepší pecková sluchátka, neurazí a dokonce se snaží o basy. Využívají (nejen) k tomu čip W1.

dsc_0019 dsc_0020

Samsung hudbu zvýrazňuje, má výrazněji oddělené kanály sterea, slyšíte jasné basy, jsou i více hlasité a zvuk je nejméně plochý.

dsc_0006 dsc_0007

Sony mají mohutný dynamický projev, výrazné a čisté basy i při vyšší hlasitosti, nabízí přesný ekvalizér. Občas se u nich projeví chyba v tom, že pravé sluchátko ztratí spojení, ale na můj dotaz odpověděli, že o tom ví. Jde prý o obecný problém se zarušeným prostředím, kdy levé sluchátko má vyšší prioriotu a pravé tak někdy může ztratit signál. U jiných sluchátek jsem ale tento problém nezaznamenal. V aplikaci lze zvolit prioritu spojení nad prioritou kvality zvuku, což problém pravděpodobně vyřeší.

dsc_0010 dsc_0011

Beoplay E8 hrají spíše přesně a nejsou tak zábavné. Basy zvýrazňují jen mírně a stejně jako Sony obsahují grafický ekvalizér. Beoplay je značka dánské firmy Bang&Olufsen, a to něco znamená, však jsou také nejdražší.

dsc_0008 dsc_0009

Odrušení okolí

U Samsungu zapnete vpuštění ambientního zvuku z okolí podržením senzorového tlačítka. Až vám hlas přečte právě tuto funkci, tak prst uvolníte a ambient je aktivní. Funkce je ale poměrně agresivní a slyšíte i dost šumu. Navíc je spouštění komplikované.

Beoplay zvládá tuto funkci podivně. Aktivujete ji stiskem levého sluchátka, ale kterou ze tří variant (Ambient, Social a Commuting) tím spustíte je závislé na tom, kterou jste si zvolili v aplikaci. První nehraje hudbu vůbec a jen zdůrazňuje okolní zvuky, Social hraje tiše a režim pro hromadnou dopravu o něco více.

Sony umí odrušit okolí pomocí aktivního potlačení hluku (fázovým otočením zvuku) skvěle a stejně dobře funguje i ambientní zvuk. Oboje navíc přepínáte snadno přes fyzické tlačítko na levém sluchátku. Jestli mají sluchátka vpustit ambientní zvuk z okolí lze ponechat i na automatice, Sony podle vašeho pohybu rozpozná, jestli jedete v MHD, nebo jdete po rušné ulici.

apple-airpods

Apple nenastavuje nic, sluchátka využívají zvukový čip W1, který se o to mimo jiné funkce nějakým způsobem stará, ale poznat to není. Airpods zkrátka nejsou špunty a okolí vždy uslyšíte.

V této disciplíně je jasným vítězem Sony, které hraje subjektivně nejlépe a umí aktivně potlačovat okolní hluk. Daní za to je nižší výdrž akumulátoru, ale stojí to za to.

 

Hodnocení

Každé z testovaných sluchátek jsou jiná. Zatímco Samsung, Sony i Beoplay jsou špunty, které vás v podstatě odhluční od okolí, Apple Airpods jsou pecky s převislým mikrofonem. Překvapivě ale v uších drží všechny. Díky dobře tvarovaným náušníkům však nejlépe Sony, které ale také nejvíce vystupují z uší, což může trochu vadit při nošení čepice.

Na dotykové ovládání Samsungu a Beoplay jsem si nemohl zvyknout ani po delší době, navíc u Samsungu to asi půl sekundy trvá, než se sluchátka provedou, co po nich chcete. To už mi více vyhovovaly Apple Airpods, které žádné tlačítko nemají.

img_6631

Nejlepší jsou v tomto Sony se dvěma fyzickými tlačítky. Poklepáním lze sice ovládat více funkcí, ale způsobuje to mnoho překlepů, proto jsem ocenil dvě jasná tlačítka. Mačkáte je zespodu a nezatlačujete si sluchátka do uší, jako třeba u Jabry Sport.

Odhlučnění okolí a cílené propouštění zvuků zvládají také nejlépe sluchátka Sony, která mají i nejlepší ovládací aplikaci. Sluchátka Samsung jsou naopak vhodnější i pro sportovní aktivity a jako jediné mají vestavěnou paměť, díky které fungují i jako samostatný přehrávač bez telefonu.

Takto vypadají sluchátka v uchu

dsc_0019dsc_0006dsc_0010dsc_0008

Beoplay má nejlepší kvalitu zvuku pro audiofily, ale v ostatních oblastech ztrácí. Je i hodně o značce a designu. Sony i Samsung hrají zábavněji a nejvíce mě bavily právě Sony WF-1000X. Akorát u telefonování jsem si nezvykl, že funguje jen levé sluchátko.

Samsung má perfektní krabičku s moderním USB-C a viditelnou signalizací nabíjení, Apple drobné pouzdro, které můžete nosit v kapse u košile. Sony si svou krabičku vypůjčilo u walkmanů z 90. let a ze stejného období do ní vložilo i nabíjecí konektor.

Vítěz testu: Sony WF-1000X

img_6592

cnews_wewantit

Celkovým vítězem jsou sluchátka, která jsem si i po měsíci bral do uší nejraději. Dobře hrají a výborně se ovládají. Sony WF-1000X mě sice štvaly kvůli provedení pouzdra, ale v uších jsou skvělá. Není to asi náhoda, že Sony s převahou vyhrálo i náš test bezdrátových circum aurálních sluchátek, zvuk bez kabelu zkrátka Japonci umí. Ale i ostatní sluchátka z testu jsou dostatečně kvalitní.

Ve zkratce: Beoplay E8 se hodí k saku, Samsung IconX ke sportovnějšímu stylu i díky vestavěnému přehrávači, Airpody k iPhonu a Sony WF-1000X na všechno. Bezdrátová sluchátka jsou super, tohle je jedna z mála periferií, kde to má skutečně smysl. Podobně jako u dálkového ovladače k televizi, kde byste asi kabel vedoucí k obrazovce nechtěli. Jen cena musí ještě trochu klesnout, ale pokud hledáte kvalitu…

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.