Hlavní navigace

Bezdrátové nabíjení Qi dostane „novou“ konkurenci. Seznamte se s AirFuel

5. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Standard Qi se stal synonymem bezdrátového nabíjení, ale konkurenčních řešení je hned několik. Není jednoduché se v nich vyznat, uživatel musí dávat pozor při nákupu zařízení, protože metody pro bezdrátový přenos energie nejsou navzájem kompatibilní.

Hlavní slovo má dnes Wireless Power Consortium (WPC) vyvíjející standard Qi fungující na bázi elektromagnetické indukce. Hlavními členy WPC jsou Samsung, Microsoft, Nokia, BlackBerry, LG, Philips, Panasonic, HTC, Toshiba, Asus, Motorola a Sony. Z výrobců čipů Qi podporuje Qualcomm, Freescale, Texas Instrument a MediaTek.

Konkurenční Power Matters Alliance (PMA) vyvíjí standard Powermat a také spoléhá na indukci (při jiné frekvenci). Členy PMA jsou Samsung, Microsoft, BlackBerry, LG, Panasonic, HTC, Asus, Sony, Huawei, ZTE, Canon, Duracell nebo Alcatel. Z výrobců čipů Powermat podporuje Qualcomm, Freescale, Texas Instrument, MediaTek, STMicroelectronics a Broadcom.

 

Třetí skupina Alliance for Wireless Power (A4WP) pracuje na řešení Rezence stojící na úplně jiném principu – magnetické rezonanci. Specifikace se teprve vyvíjejí, k dispozici jsou jen prototypy, ale A4WP má za sebou také slavná jména. Prakticky všechna, která už zazněla, ale navíc především Intel.

Pro úplnost ještě dodejme, že se zformovala ještě čtvrtá skupina. Open Dots Alliance vyvíjející kondukční nabíjení Open Dots. Tento formát je jako jediný svobodný, výrobci nemusí muset za licence platit. Open Dots podporují některé automobilky (Ford, Dodge, Chrysler) a výrobce telefonů Incipio.

PMA a A4QP se spojují s AirFuel Alliance
PMA a A4QP se spojují s AirFuel Alliance

Protože ve světě platí heslo Qi a ten zbytek, tak právě „ten zbytek“ se právě sjednotil. Aliance PMA a A4WP se spojily ve skupinu AirFuel Alliance (AFA). Ta bude licencovat zařízení a jednotný název standardu bude AirFuel. Bude současně fungovat na obou principech (indukce i rezonance), v budoucnu se mohou přidat i další řešení (ultrazvuk, laserový přenos apod.). AFA spojuje celkem 195 společností.

Pro uživatele by bylo pochopitelně nejjednodušší, kdyby se výrobci dohodli pouze na jediném řešení. Není to přece nemožné, vždyť ty aliance mají prakticky stejné členy. Samsung, Motorola nebo Nokia/Microsoft již u některých telefonů podporují Qi i Powermat současně. Vznikem AirFuel se chaos zmírní, ale nezmizí.

Zdroj: AirFuel via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?