Hlavní navigace

Praha modernizuje tramvaje. Do půl roku půjde ve všech vozech platit kartou

8. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V srpnu při spuštění mobilní aplikace PID Lítačka jsme psali, že Praha hledá i další způsoby, jak elektronicky odbavovat cestující v různých typech veřejné dopravy. Zatím je celý systém hodně roztříštěný. Kupříkladu zaplatit kartou je možné jen v letištních autobusech a tramvajových linkách 18 a 22. Dopravní podnik ale hledal provozovatele, který by terminály dostal do všech vozů. A našel.

DPP podepsal smlouvu se společností Bankovní informační technologie (dceřinka ČSOB). BANIT do půl roku nainstaluje do všech tramvají jeden až dva terminály (podle typu vozu) pro bezkontaktní platby a bude systém spravovat po dobu čtyř let. Instalaci a provoz hradí na své náklady, ale vezme si 1,99% provizi z prodeje jízdenek. Pro DPP to bude nejvýhodnější prodejní kanál. Ve všech vozech budou terminály do šesti měsíců, tedy ještě v první polovině 2019.

WT100

Bezkontaktní platby v pražské tramvaji Bezkontaktní platby v pražské tramvaji (zdroj: DPP)

V metru zatím kartou přímo ve voze platit nejde. Ani nepůjde, podnik o zavedení této novinky neuvažuje. Průběžně ale vyměňuje prodejní automaty na jízdenky za modernější typy s dotykovým displejem a vyhledávačem spojů, kde kromě mincí půjde platit i bezkontaktně kartou či mobilem. V první polovině roku 2019 vymění 100 automatů, prý hlavně ve stanicích metra.

TIP: Ostrava se jako první zbaví papírových jízdenek. Odbavování bude plně elektronické

Byl pro vás článek přínosný?