Hlavní navigace

Bezpečnější než Signal nebo Telegram? SimpleX nabídne absolutní soukromí bez vytváření osobního ID

Sdílet

Zdroj: Cnews
Zakladatel Twitteru Jack Dorsey upozornil na komunikátor, který je prý bezpečnější než dosavadní etalony Telegram či Signal. Absolutního soukromí má být docíleno absencí uživatelského ID. Přivítejte kecálek SimpleX.

Veškerá komunikace u SimpleX probíhá čistě mezi dvěma uživateli stylem E2E (End to End) a namísto uživatelských ID používá jen jakési dočasné anonymní identifikátory zpráv. Ty prochází postupně napříč frontou a po odeslání se okamžitě smažou. Zajímavostí SimpleXu je jeho decentralizovanost, a také možnost provozování na vlastním serveru.

Při prvotním spuštění aplikace budete vyzvání pouze k vytvoření svojí přezdívky. Pro jakoukoliv další interakci a komunikaci s přáteli musíte konkrétním osobám poslat váš unikátní QR kód (paradoxně tak musíte učinit přes jiný komunikátor, nebo jim ukázat QR kód osobně), skrze který se s vámi mohou spojit. Pak už probíhá vzájemná komunikace tak, jak jste zvyklí například z Telegramu, WhatsAppu a dalších.

Skryté funkce Telegramu: využijte boty, channely a další vychytávky na maximum Přečtěte si také:

Skryté funkce Telegramu: využijte boty, channely a další vychytávky na maximum

Historie SimpleXu sahá do roku 2020, kdy vznikl první prototyp, od kterého se vývojáři odrazili a dostali jej do aktuální podoby, konkrétně verze v5.1. Aplikace neunikla pozornosti ani zakladateli Twitteru Jacku Dorseyovi, který se o ní velmi krátce, avšak slibně zmínil.

https://twitter.com/jack/sta­tus/1661681076983529479?t=sYS0f-qkQtANQzEtTk6erQ&s=35

Jaký komunikátor používáte jako hlavní?

Byl pro vás článek přínosný?