Hlavní navigace

Bezproblémové přehrávání videa ve Windows

11. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows XP i Windows Vista obsahují přehrávač Windows Media Player, který vám zobrazí video a umožní i poslech a správu hudby ve vašem počítači. Podporuje však pouze omezený počet formátů videa, se kterými se lze v počítačovém světě setkat. Stáhli jste si z internetu soubor, který nelze přehrávat, případně na videu chybí obraz a je slyšet pouze zvuk? Pak si musíte nainstalovat potřebné kodeky a filtry, například z balíčku CCCP.

Combined Comunity Codec Pack je na rozdíl od některých jiných balíčků s kodeky připraven tak, aby do počítače neinstaloval zbytečnosti a zároveň připravil vše potřebné pro přehrávání většiny používaných formátů videa. Jeho součástí jsou také dva přehrávače, které však nemusíte vůbec instalovat ani používat. CCCP přidá podporu všeho potřebného i do Windows Media Playeru.

Instalace CCCP - Combined Comunity Codec Pack

Stáhněte a spusťte si instalační program CCCP. Jednotlivé části instalace vždy odsouhlasíte klepnutím na tlačítko Next. Pokud jste již někdy instalovali podobný balíček kodeků a filtrů, měli byste jej před spuštěním instalace CCCP z počítače odebrat. Přes první část a výběr složky k instalaci, kterou byste neměli měnit, se dostanete k výběru jednotlivých součástí pro instalaci.

Výběr součástí instalace

Instalátor balíčku CCCP vám nabízí výběr součástí, které si do počítače nakopírujete. Pokud dopředu víte, že chcete zůstat u svého současného přehrávače, pak si v rozbalovací nabídce zvolte nastavení No Players. V opačném případě si můžete zvolit některou z možností s výběrem jediného přehrávače. Pokračujte odsouhlasením dalších částí instalace s výchozím nastavením a dokončete ji klepnutím na tlačítko Finish.

Nastavení FFDShow

Po dokončení instalace bude spuštěn průvodce nastavením. V první části se upravuje nastavení podpory přehrávání FFDShow. V nastavení není třeba nic měnit, vybrat si můžete snad jen vzhled ikonky, která se zobrazí v systémové liště během přehrávání. V nabídce Audio Settings si vyberte počet reproduktorů, které používáte. Správným nastavením v této nabídce zajistíte, že při přehrávání bude správně zpracován prostorový zvuk.

Výběr přehrávače

Druhá část nastavení CCCP nabízí přidružení určitých typů souborů ke konkrétním přehrávačům. V nabídkách pro soubory AVI, MKV, MP4 a OGM si zvolte, zda se tyto soubory budou přehrávat v dosavadním přehrávači (volba No change) nebo v některém z CCCP - nabízí se vám Media Player Classic a Zoom Player. Klepnutím na tlačítko Apply nastavení dokončíte.

Přehrávač Zoom Player

Součástí balíčku CCCP je jeden z nejlepších přehrávačů videa Zoom Player. Černá plocha přehrávače je ideální pro sledování filmů. Přehrávání ovládáte standardními tlačítky. V horní liště přehrávače je sada tlačítek, kterými jej přepnete do celoobrazovkového režimu, minimalizujete, roztáhnete přes celou plochu nebo jej zavřete. Zkušenější uživatelé mohou zapnout ekvalizér a upravit si tak zpracování zvuku.

Jak na soubory QuickTime (.mov)?

Balíček CCCP vám umožní přehrávat drtivou většinu souborů končících příponou .avi (krom jiného). Čas od času se však setkáte se soubory ve formátu Apple QuickTime zakončenými s .mov. K prohlížení videa v těchto souborech je třeba použít speciální přehrávač od firmy Apple - QuickTime Player. V prostředí Windows však můžete používat mnohem lepší přehrávače a je poněkud nepohodlné kvůli přehrávání jednoho druhu videa zaplácat počítač množstvím souborů, které si s sebou QuickTime Player přinese.

Samozřejmě - pokud dáváte přednost hudební knihovně iTunes od Apple, pak použití QuickTime Playeru má smysl. V ostatních případech můžete použít jednu z mála (jedinou?) alternativ. Je minimalistická, nezaplní počítač zbytečnými věcmi, nebude běžet na pozadí a hledat aktualizace jako QuickTime Player. Jméno této alternativy je QuickTime Alternative.

Balíček existuje ve dvou podobách. Liší se pouze tím, že verze Lite neobsahuje přehrávač Media Player Classic. Jste-li zvyklí používat jiný, pak vám verze Lite bude stačit. Media Player Classic si nicméně poradí jak s hudbou, tak videem na DVD a soubory ve formátu MPEG-2, MP3, MP2, AAC, AC3 a DTS.

QuickTime Alternative připraví váš systém tak, že budete moci přehrávat soubory .mov, .qt, a .3gp ve svém oblíbeném přehrávači, a to bez nutnosti instalovat velký QuickTime Player. Videa v tomto formátu zabudovaná do webových stránek budou rovněž fungovat, přičemž by měly být podporovány všechny webové prohlížeče, které se dnes běžně používají, včetně nejnovějšího Google Chrome.

A soubory RealMedia?

Podobně jako můžete najít alternativu ke QuickTime Playeru, můžete vyzkoušet na stejném principu fungující balíček Real Alternative určený pro podporu přehrávání souborů RealMedia (.ra, .rpm, .rm, .ram, .rmvb, .rpx, .smi, .smil, .rt, a .rp). Se soubory tak budete moci normálně pracovat a vyhnete se instalaci velkého RealPlayeru.

Neměňte fungující

Řada uživatelů podléhá mylnému dojmu, že kodeky je nutné do počítače instalovat za každou cenu, nejlépe v podobě několika balíčků. To je samozřejmě omyl, který vašemu počítači spíše uškodí. Nikdy nepoužívejte různé balíčky kodeků a v případě, že s přehráváním nemáte problém, pak neinstalujte žádný balíček.

Jaký přehrávač?

Po instalaci potřebných kodeků je vcelku jedno, zda použijete výchozí přehrávač z Windows nebo nějaký jiný, například z balíčku CCCP. Pro nenáročné uživatele je zde připraven Media Player Classic, Zoom Player je zase nedostižný v možnostech pro přehrávání videa. Nicméně ani jeden z nich nenabízí propracovanou knihovnu médií jako Windows Media Player.

Byl pro vás článek přínosný?