Hlavní navigace

Big Brother Awards 2017: Největším slídilem je ministerstvo průmyslu a obchodu

16. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již potřinácté se udělovaly anticeny Big Brother Awards, které obdrželi největší narušitelé soukromí. Osmičlenná porota složená z novinářů, právníků a odborníků na IT bezpečnost rozdala polovinu cen české vládě.

Dlouhodobým slídilem je ministerstvo průmyslu a obchodu, které má na starost zákon o elektronických komunikacích. Ten obsahuje i bod data retention, který poskytovatelům telekomunikačních služeb uděluje povinnost uchovávat metadata po dobu šesti měsíců. Metadaty jsou informace o tom, kdo, s kým, kde, kam a kdy komunikoval.

Nenesou obsah komunikace. Data jsou určena pro policii a jiné vyšetřovatelské orgány, které díky nim mohou rozplétat zločinecké sítě, ale také sledovat pohřešované osoby. Podle poroty ale plošný sběr informací kriminalitu nesnižuje, zločinci se totiž sběru dokážou efektivně vyhnout. Soudní dvůr EU už tuto skutečnost navíc dvakrát označil za protiústavní.

Úřad vlády ČR zase zvítězil v kategorii Výrok Velkého bratra, když v metodice ke sčítání Romů uvedl: „Za Roma (je) označen takový jedinec, který se za něj sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností hlásil, a/nebo je za něj považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů.“ Porota kritizuje druhou část, neboť podle ní není možné označit za příslušníka nějakého etnika člověka, který se k dané etnicitě sám nehlásí.

Poslanec Jiří Běhounek (předrevoluční člen KSČ, dnes nestraník zvolený za ČSSD) byl oceněn jako největší úřední slídil. Provinil se svým návrhem novely zákona o zdravotních službách zavádějící neomezený přístup k elektronické zdravotnické dokumentaci. V zákoně nejsou uvedeny žádné limity přístupu a nedává pacientům možnost sdílení dat ovlivnit.

Equa bank si odnáší cenu za firemního slídila. Banka vyžaduje souhlas klientů (který nelze odmítnout) s poskytnutím tzv. TelcoScore sestaveného z dat telefonních operátorů. Pomocí TelcoScore se prověřuje kredibilita klienta ze strany banky. Porota tvrdí, že informace o pohybu klientů nebo využívání mobilu nemá na kredibilitu vliv a banka je nepotřebuje.

Pozitivní cenu Edwarda Snowdena získala společnost Open Whisper Systems, která vyvíjí protokol Signal pro šifrovanou komunikaci a stejnojmennou mobilní chatovací aplikaci. Signal pro end-to-end šifrování dnes využívá i Facebook Messenger, WhatsApp, Google Allo nebo nově Skype.

Byl pro vás článek přínosný?