Hlavní navigace

Největšími slídily roku 2018 jsou Facebook, vysavač a politik

15. 2. 2019

Sdílet


Včera se již počtrnácté udělovaly Big Brother Awards pro největší narušitele soukromí. Devítičlenná porota složená z novinářů, právníků a odborníků na IT bezpečnost rozdala čtyři anticeny a jednu pochvalu.

Největším dlouhodobým slídilem je Facebook. S ním se loni pojilo hned několik velkých kauz v čele s Cambridge Analyticou, kdy se potvrdil prodej dat z až 87 milionů účtů, což bylo zneužito v politickém marketingu. Facebook také přiznal, že sleduje i uživatele, kteří u něj nemají účet. Na Androidu šmejdil v historii hovorů a SMS. A k tomu spoustu informací sdílel s výrobci mobilů.

Za úředního slídila porota označila Finanční správu ČR. „Berňák“ sondoval na zhruba 10 matričních úřadech informace o svatbách. Novomanžele pak kontaktoval s výzvou, aby dodali veškeré doklady týkající se placení za hostinu, aby zjistil, jestli nedošlo k obcházení EET. Pokud by nevyhověli, hrozily jim až stotisícové pokuty. Finanční úřad se obracel i na ty, kteří měli hostinu doma.

Společnost iRobot vyrábějící robotické vysavače Roomba se stala největším firemním slídilem. Některé Roomby disponují kamerou, která snímá, co se děje v domácnosti. Ale i bez ní robot dokáže zjišťovat informace o životním stylu, výši příjmů, volnočasových a jiných zájmech, počtu dětí a domácích mazlíčků. Sesbírané údaje (byť se souhlasem uživatelů) pak využívá k reklamním účelům a snaží se je prodávat dalším firmám.

Petr Stuchlík, kandidát na pražského primátora (za ANO) pronesl výrok Velkého bratra. „Nedokážu si představit, proč by náš návrh školy odmítly. Není to nic proti ničemu a je vždy lepší, když tam bude bezpečno…,“ řekl v obhajobě plánu, podle něhož chtěl do stovek škol instalovat bezpečnostní kamery. Dle poroty si vůbec neuvědomil, že by šlo o obrovský zásah do soukromí učitelů, studentů i rodičů.

Sdružení BEUC zastřešující evropské spotřebitelské organizace si odnáší pozitivní cenu Edwarda Snowdena. Právníci českého Dtestu a spol. loni koordinovaně podali úřadům stížnosti na chování Googlu, který sleduje polohu uživatelů a snaží se bránit tomu, aby uživatelé tuto funkci mohli vypnout. Tématu jsme se detailně věnovali v článku Google vás sleduje na každém kroku.

Byl pro vás článek přínosný?