Hlavní navigace

Big Picture: Steam podporuje gamepady a představil prostředí pro televizory

11. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud stále hrajete hry na počítači, nikoli v obýváku u televize na konzoli, jistě znáte herní platformu Steam. Svého času ji proslavila střílečka Half-Life 2, byť to byla spíše negativní vlna názorů a zkušeností. Postupem času se ale Steam vypracoval a nyní vládne digitální distribuci her na osobních počítačích. Zkouší ho napodobit například EA se svou službou Origin. Ve Valve se docela dlouho projevují snahy o rozšíření pole působnosti mimo svět Windows. Podpora OS X byla prvním nesmělým krůčkem. V současnosti se ví jen to, že se firma zajímá o Linux, který by teoreticky mohl pohánět její vlastní herní konzoli.

Zvěsti o vývoji konzole sice byly popřeny, avšak nyní firma vyrukovala s něčím, co ty spekulace přímo vybuzuje. Betaverze klienta Steam obsahuje nový uživatelský režim Big Picture. „Velký obraz“ můžete přeložit doslova a neuděláte chybu. Překopané uživatelské prostředí totiž obsahuje rozměrné prvky a na první pohled plýtvá místem. Proč? Nikdo nečeká, že jej budete ovládat myší, kdepak. Režim Big Picture byl uzpůsoben gamepadům. Valve chce svým konkurentům v herní branži ukázat, jak má vypadat pořádné grafické prostředí na televizní obrazovce.

 

Samotná služba umí všechno, co dříve. Naučila se ale i několik nových fíglů, jimiž má šanci zaujmout. Kupříkladu obsahuje internetový prohlížeč, který je prý konečně použitelný. Jak asi víte, na herních konzolích jste nikdy nemohli brouzdat kvalitně a pohodlně. Nedávno Microsoft zahájil testování IE9 pro Xbox 360. Dostupný bude někdy na podzim, o jeho kvalitě v tuto chvíli mnoho říct nemůžeme. Jsme ale zvědaví, jak se integrace prohlížeče povede. Valve do svého klienta zabudovalo rovněž neobvyklou softwarovou klávesnici, s ní by se mělo dobře manipulovat pomocí gamepadu.

S optimalizací ovládání si zřejmě dali inženýři velkou práci. Nic není vytesané do kamene, Steam Big Picture se nachází v betě, takže se pravděpodobně ještě bude proměňovat podle zpětné vazby od uživatelů, kteří pomohou vychytat chyby a nedostatky. Myš s klávesnicí zde stále použít můžete, ale zaměření na gamepady ukazuje odklon jiným směrem. Jestli Valve nakonec neoznámí svou vlastní herní konzoli, snězte si mě. Jaký jiný důkaz ještě potřebujete? Vlastně záleží na tom, jestli bude ohlas na Big Picuture pozitivní a dostatečně silný.

Betaverzi si můžete sami vyzkoušet. Přinejmenším vám doporučujeme shlédnout toto video:

Zdroj: Valve via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?